“Yeni pazarlar için fuarlar önem taşıyor”
Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul pandemi döneminde ara verilen fuarların yeniden başlamasıyla sektörün rahat bir nefes aldığını söyledi. Katılım sağlanan fuarların sektörde yeni pazarların da önünü açacağını belirten Ertuğrul, yılın ikinci yarısından da umutlu olduklarını ifade etti.
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 20 Mart 2023
Haftabaşı Sohbetlerinin bu haftaki konuğu oldu. Sektör hakkında önemli bilgiler paylaşan Hayati Ertuğrul, "Ege Bölgesinde sektörümüzün ihracat hedefi 1,6 milyar Dolar olarak açıklandı. Geçtiğimiz yılı 1 milyar 472 milyon Dolar ile kapatmıştık . Bu yılın ikinci yarısı daha hareketli olacaktır. Yeni pazarlara ulaşmak için fuarlar büyük önem taşımakta, şu dönem çok yoğun fuar takvimi var. Sektör temsilcilerimiz pandemi döneminde ara verilen fuar ziyaretlerine ağırlık veriyor. Mutlaka olumlu geri bildirimler alacaklardır. " dedi.
İHRACATTA YÜZDE 5 ARTIŞ
Tekstil ve hazır giyim sektörü şu ana kadar nasıl bir görüntü çiziyor?
Bilindiği üzere 2022 yılının son çeyreğinde hazır giyimdeki ihracatta kayıplar yaşanmıştı. Sektörümüzün ihracatı ağırlıklı olarak Avrupa'ya olduğu için yaşanan resesyonun ülkemize yansımaları yoğun hissedilmiştir. Enerji krizi ve Rusya ve Ukrayna arasında uzun süredir devam etmekte olan savaş her sektörde olduğu gibi sektörümüzde de hasara neden oldu. Hazır giyim ve tekstil sektörümüz 2022 yılını ülke genelinde önceki yıla oranla yüzde 5 artışla, 21,2 milyar dolar ihracat ile kapattı. 2023 yılının ilk yarısı durgun gibi görünüyor. Ancak ikinci altı aydan umutluyuz.
"FUARLAR OLUMLU OLACAK"
Tekstil ve hazır giyim sektörünün 2023 yılındaki performansı ne olacak? Türkiye ve Ege Bölgesi'nin ihracat rakamları hakkındaki öngörüleriniz nelerdir?
2023 yılında döviz üzerindeki baskının devam etmesi rekabet gücümüzü zayıflatmaya devam ediyor. Müşterilerimiz farklı ülkelerden alternatif üretici arayışına girdiler. Ege Bölgesinde sektörümüzün ihracat hedefi 1,6 milyar Dolar olarak açıklandı. Geçtiğimiz yılı 1 milyar 472 milyon Dolar ile kapatmıştık . Bu yılın ikinci yarısı daha hareketli olacaktır. Yeni pazarlara ulaşmak için fuarlar büyük önem taşımakta, şu dönem çok yoğun fuar takvimi var. Sektör temsilcilerimiz pandemi döneminde ara verilen fuar ziyaretlerine ağırlık veriyor. Mutlaka olumlu geri bildirimler alacaklardır.
"DEPREM SEKTÖRÜ ETKİLEDİ"
Türkiye tarihinin en büyük doğal felaketini yaşadık. Depremin olduğu bölge hazır giyim ve tekstil sektörü için önemli bölgelerin başında geliyor. Yaşadığımız bu deprem sektörü nasıl etkileyecek?
Ülkemiz çok büyük bir felaket yaşadı. Öncelikle deprem felaketi nedeniyle derin üzüntü yaşıyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Depremin merkezi Kahramanmaraş önemli üretim merkezi. İplik ve kumaş üreten fabrikalar çok fazla. Bu büyük felaket sonrası toparlanmaları uzun bir süreç gerektirecektir. Bu büyük felaket nedeniyle siparişlerin terminlerinde sapmalar yaşandı. Fakat yurt dışındaki müşteriler tabi ki bu konuda çok anlayışlılar.
"SEKTÖRDE ELEMAN SIKINTISI"
Tekstil ve hazır giyim sektöründe yetişmiş eleman sıkıntısı yaşandığı bilinen bir gerçekti. EYT ile birlikte bu sıkıntının ulaşacağı boyut nedir? Personel sıkıntısının geçmesi için ne gibi önlemler alınmalıdır?
Sektörümüz emek yoğun bir sektör. Yetişmiş eleman sıkıntısı her sektörde olduğu gibi bizim de temel sorunlarımız arasında yer almaktadır. Emeklilikte Yaşa Takılanlar uzun zamandır bu hakkı kazanmayı bekliyordu. Öte yandan sanayicilerimiz açısından çok önemli yetişmiş iş gücü kaybı olarak karşımıza çıkıyor. Sektörümüzün ihtiyaç duyduğu kadroların yetiştirilmesi için Meslek Liseleri ve üniversitelerle işbirlikleri yapıyoruz.
MERT ALPDÜNDAR/ HAFTA BAŞI SOHBETTE