Yıllarca çalışıp emekliliğe hak kazananların en önemli geçim kaynakları aylıkları olup borçlar, nafaka nedeniyle kesintiler konusu en çok yargıya taşınan konuların başında geliyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık sigortası Kanunu'nun 93. Maddesi; "Sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez" hükmünü içeriyor. Bu sebeple emekli, dul, yetim aylıkları nafaka borcu dışında haczedilemiyor.
İADE SAĞLANABİLİYOR
Farklı borçlar nedeniyle emekli aylık hesaplarına icra müdürlüklerince bloke konulması ya da doğrudan banka hesabından kesinti yapılması söz konusu alabiliyor. Bazı bankalar kredi sözleşmesi imzalatarak emekli aylığını teminat gösterip belirli miktar kredi kullandırabiliyor. Hukuka aykırı bir şekilde yapılan bu kesintiler için dava yoluyla iade sağlanabilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararlarda emekli aylığından kesinti de durdurulur.
KESİNTİLERİN YAPILMASI KANUNA AYKIRI
Yüksek yargı kararlarına göre net asgari ücretin altında kalan emekli aylığından nafaka dışında prim borcu için kesinti yapılmasını kanuna aykırı buldu. Emekli aylığının dörte biri oranında nafakayla birlikte prim kesintisi yapılması üzerine açtığı davada yerel mahkeme vatandaşı haklı buldu. Yargıtay da, emekli aylığı ile ilerde çalışma gücünü kaybedenlere yaşaml arını sürdürmeleri için sosyal güvence sağlandığını, kişinin yaşam hakkı olduğunu, bundan vazgeçilemeyeceğine dikkat çekerek yerel mahkeme kararını onadı.