Finansın geleceği Turkuvaz’da şekilleniyor
4. Finansın Geleceği Zirvesi & Para Sohbetleri Turkuvaz Medya Merkezi'nde düzenleniyor. Zirvede Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de 12. kez düzenlenecek olan Para Sohbetleri'nde önemli açıklamalarda bulunacak.
- Ekonomi
- Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 24 Aralık 2024 10:20
- Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2024 16:47
Türkiye finans sektörünün geleceğine ışık tutacak "4. Finansın Geleceği Zirvesi & Para Sohbetleri", bugün (24 Aralık 2024) tarihinde Turkuvaz Medya Merkezi'nde düzenleniyor.
Türkiye finans sektörünün geleceğine ışık tutacak "4. Finansın Geleceği Zirvesi & Para Sohbetleri", 24 Aralık 2024 tarihinde Turkuvaz Medya Merkezi'nde düzenleniyor. Moderatörlüğünü A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner'in üstlendiği zirvede Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kritik açıklamalar yaptı. Zirve, T.C Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleşecek Para Sohbetleri oturumu ile sona erecek.
Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
Bu zirve finans sektörünün geleceğini konuşmak, Türkiye'nin bu alandaki vizyonunu masaya yatırmak ve dünyanın içinden geçtiği bu zorlu süreçte ülkemizin güçlü ve bağımsız finans politikalarına dikkat çekmek açısından son derece önemli bir platformdur. Türkiye son 20 yılda güçlü temeller üzerine inşa ettiği ekonomik vizyonu ile büyük bir dönüşüm gerçekleştirmiştir. 2020-2023 döneminde yıllık ortalama yüzde 5,9 büyüme oranı ile yüzde 2,6 olan dünya ortalamızı aşmamızın ardından 2024'te de yüzde 3,5 büyüme oranına ulaşmayı hedeflemekteyiz.
TEK HANELİ ENFLASYONU HEDEFLİYORUZ
Milli gelirimizin 2024 üçüncü çeyreği itibarıyla yıllıklandırılmış değeri 1,3 trilyon dolara ulaşırken 2027 yılına geldiğimizde milli gelirimizin 1,8 trilyon dolar seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. İstikrarlı ve sürdürülebilir büyüme ile kişi başına düşen milli gelirimizin artarak 2024'te 15 bin 500 doları aşmasını 2027 yılında ise 20 bin dolar seviyelerini geçmesini bekliyoruz.
Enflasyonla mücadelede kaydedilen başarılar neticesinde 2024 kasım ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 47 seviyesine gerilemiştir. Dezenflasyon sürecinin devamında enfllasyon oranının program döneminde tek haneli seviyelere düşmesini hedeflemekteyiz. Ayrıca, 163 milyar dolara ulaşan Merkez Bankası rezervlerimiz cari açığın yüzde 1'in altına düşmesi ülke risk priminin 150 baz puan seviyesine gerilemesi gibi makro ekonomik göstergeler ekonmimizin gücünü ve istikrarını ortaya koymaktadır.
SPK BAŞKANI GÖNÜL: 36 MİLYON VATANDAŞIMIZ SERMAYE PİYASALARININ İÇİNDE
Zirve kapsamında ilk olarak kürsüye SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül geldi. SPK Başkanı Gönül, yaptığı açıklamada yaklaşık 36 milyon vatandaşımızın doğrudan ya da dolaylı olarak sermaye piyasalarının içinde olduğunu söyledi.
Son 3 yılda toplam 127 şirketin halka arz edildiğini de söyleyen Gönül, "Bu şirketler piyasadan yaklaşık 156 milyar TL'lik fon sağlayabildiler. Bu yıl halka arzı gerçekleşen 33 şirket, piyasadan yaklaşık 57,4 milyar TL fon sağladı. Şirketlerimiz 2023 yılında 888,7 milyar lira tutarında borçlanma tutarı ve kira sertifikası ihracı yaptılar. 2024 yılında 1,6 trilyon tutarında borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı da gerçekleştirdik. Sermaye Piyasası Kurulu olarak girişimcilerimize destek vermeye devam ediyoruz. Girişim sermayesi yatırım fonlarının büyüklüğü 200 milyar TL'yi aştı. Girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının aktif büyüklüğü de 41 milyar TL'nin üzerine çıktı. Menkul kıymet yatırım fonlarında yönetilen varlık miktarı 2024 yılında 3,7 trilyon lirayı aştı." ifadelerini kullandı.
"2024'TE BİRÇOK DÜZENLEME HAYATA GEÇİRİLDİ"
2024 yılında birçok düzenleme yaptıklarını da söyleyen Gönül şu ifadeleri kullandı: "2024 yılı birçok düzenlemeyi yaptığımız ve önemli çalışmaları hayata geçirdiğimiz bir yıl olarak tarihe geçti. Toplumun her kesimine ücretsiz finansal eğitim imkanı sunan finansal okuryazarlık platformumuz hayata geçti. Bakanlıklar, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla imzaladığımız finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılmasına yönelik işbirliği protokollerimize devam ediyoruz. TBMM çatısı altında kurulmuş olan Dilekçe Komisyonu başkanlığı himayesindeki Türkiye'deki Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Düzeyinin Artırılması Alt Komisyonu kuruldu ve çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede ülke çapında finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması amacıyla kurulumuzca finansal okuryazarlık seferberliği başlatıldı ve birçok şehirde öğrencilerle, gençlerle, kadınlarla buluşmaya devam ediyoruz. Ayrıca e-başvuru sistemimizden biliyorsunuz daha önce bahsetmiştim; bu sistemi de hayata aldık ve kurumumuza yapılan başvuru sürecinde etkinliği artırmak, şeffaflığı sağlamak, kırtasiyeyi azaltmak, başvuru sürelerini kısaltmak amacıyla sermaye piyasalarında çok önemli gördüğümüz bir proje olarak görüyoruz. E-başvuru sistemimiz kurulumuz mevzuatına tabi tüm kuruluş ve şirketlerin son 6 ayda yaklaşık 2 bin başvurusunu elektronik ortamda almamızı sağladı."
KRİPTO VARLIKLARA DÜZENLEME
Kripto varlıklar konusunda da önemli adımlar attıklarını ifade eden SPK Başkanı Gönül, "Bu yıl en önemli düzenlemelerimizin başında biliyorsunuz kripto varlık sağlayıcıları düzenlemesi geliyor. Bildiğiniz gibi son birkaç aya kadar kripto varlıklar doğrudan SPK denetiminde ve düzenlemesine tabi değildi. Temmuzda SPK kanununda yapılan değişiklikle bu artık bizim himayemiz altına geldi. Bu kanunla ülkemizde faaliyet gösteren ya da gösterecek olan kripto varlık hizmet sağlayıcılarını sermaye piyasası kanunu düzenleme ve denetleme yetkisi altına aldık." dedi. Gönül ayrıca bu konuda 2025 yılında da bir düzenleme adımı daha atılacağını bildirdi.
Girişim sermayelerinin desteklendiğini de konuşmasında bildiren SPK Başkanı, "Bir diğer düzenlememiz ise girişim sermayesi yatırım fonlarına yönelik olan düzenlememizdi. BES fonlarından girişim sermayesi yatırım fonlarına aktarılacak asgari yatırım tutarının artırılmasını öngören düzenlememiz ile girişimcilik ekosistemine katkı sağlayacak diğer bir önemli gelişmeyi sağlamış olduk. Gayrimenkul yatırım fonlarının konut üretiminde finansmana katkı sağlayabilmeleri amacıyla proje gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin düzenlemelerimizi de bu sene hayata geçirdik." ifadelerini kullandı.
31 YIL SONRA 2 ARACI KURUMA ONAY
Aracı kurumlar için de düzenleme yaptıklarını söyleyen Gönül, 31 yıl sonra SPK'nın 3 aracı kurum kuruluşuna onay verdiğini belirtti. Gönül şu ifadeleri kullandı: Aracı kurumlara yönelik olarak bu yılki düzenlememize de değinmek istiyorum. Aracılık sektöründe sisteme girişte, aracı kurumların asgari kuruluş sermayesini 300 milyon TL olarak belirlemiştik. Bu düzenleme ile aracı kurumların güçlü özsermayeye kavuşmalarını destekliyoruz. Kurulumuz 31 yıl sonra 2 aracı kurumun kuruluşuna izin verdi."
Sürdürülebilirlik konusunda da değinen SPK Başkanı, "Kurulumuzun bu dönemde yoğunlaştığı başka bir alan da sürdürülebilirlik oldu. Uluslararası piyasalarda ve Türkiye sermaye piyasalarında yenilikçi tematik borçlanma araçlarına teveccüh artmaktadır. Yeşil finansman ve sürdürülebilirlik yatırımlara yönelik düzenlemeler sayesinde ekonomimiz sadece büyümekle kalmamış, sürdürülebilir bir yapıya kavuşması konusunda önemli adımlar atmıştır. Şirketlerimizin bugüne kadar yeşil ve sürdürülebilir borçlanma araçlarına ilişkin toplam ihraç tutarı 350 milyar liraya ulaştı. Çok kısa bir zaman sonra sürdürülebilir ve toplumsal etkiyle ilgili olarak bir rehberlik daha hayata geçireceğiz. Kurulumuzun yenilikçi ve kararlı çalışmaları sayesinde Türkiye Sermaye Piyasalarının uluslararası alandaki itibarının her geçen gün arttığına inanıyoruz. Bu başarıların devamını sağlamak ve ekonomimizi daha ileriye taşımak için hep birlikte taşımaya devam edeceğiz. Sözlerime son verirken, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek hepinizi saygıyla selamlıyorum." dedi.