İlk uzaylı aracı aniden kayıplara karıştı
2017 yılında keşfedilen ve ilk önce kuyruklu yıldız olduğu tahmin edilen uzay cismi ‘Oumuamua’ birden bire ortadan kayboldu. Bazı bilim adamları, tahmin ettikleri yerde bulamadıkları bu ilginç cismin, uzaylılar tarafından gönderildiğini iddia ediyor
- Teknoloji
- Giriş Tarihi: 14 Kasım 2018
ERMAN AZAR
Bilim insanlarının ne olduğunu anlamaya çalıştığı uzay cismi 'Oumuamua' ortadan kayboldu. Konuyu takip eden bilim insanlarının hesaplamalarına göre Oumuamua şimdiki zamanda olması gereken yerde tespit edilemedi. 2017'de ilk keşfedildiğinde asteroit veya kuyruklu yıldız olarak tanımlanan garip cisim, çarptığı güneş sistemiyle yerçekimsel bağlantısının olmadığı anlaşılınca gezegen sistemi dışından gelen ilk uzay nesnesi olarak sınıflandırılmıştı. Bu nedenle cisme Hawaii dilinde 'istihbarat subayı' anlamına gelen Oumuamua adı verildi.
İZ BIRAKMADAN KAYBOLDU
Bilim insanları tarafından Spaczer uzay kızılötesi teleskopunun IRAC kamerası, Oumuamua'nın olması gereken yere gönderildi.
Ancak 30 saatlik sürekli gözlem sonuç vermedi çünkü gizemli cisim bulunamadı. Söz konusu yerde toz ve gaz da tespit edilemezken, bunun Oumuamua'nın daha önce iddia edildiği gibi bir kuyruklu yıldız olmadığı hipotezini doğruladığı belirtiliyor. Bilim insanlarının gizemli uzay cismiyle ilgili kafası karıştı. Harvard Üniversitesi'nden iki araştırmacının söyledikleri 'Oumuamua'nın uzaylı bir uzay aracı olma olasılığını arttırıyor. Bilim dünyasında bu cisim için "uzaylı bir medeniyet tarafından Dünya çevresinde bilinçli olarak gönderilen operasyonel araç olabilir" yorumu yapılıyor.
KİMSE TANIMLAYAMADI
HarvardÜniversitesi Astronomi Kürsüsü Başkanı Shmuel Bialy ve Profesör Abraham Loeb, son 1 yıldır 'Oumuamua' adlı garip şekilli uzay cismi üzerinde araştırma yapıyordu. İkili, güneş sistemimizden geçen 'Oumuamua' isimli cismin uzaylılar tarafından Dünya'ya yollandığını iddia etti. Bu iddiayla birlikte dünyada uzay çalışmaları yapan herkesin ilgisi Oumuamua'ya yöneldi. Bilim insanlarının araştırmalarında, cismin ne olduğunun tanımlanamadığı vurgulandı.
Asteroidlerde rastlanmayan yörüngesi, şekli ve hızlanış biçimi sebebiyle başka bir medeniyet tarafından gönderilmiş bir uzay gemisi olabileceği söylendi.
TEKRAR ORTAYA ÇIKACAK
Oumuamua'nın bizim güneş sistemimizin bir parçası olmadığı kesinleşti. Yörüngesi hiçbir şeye uymuyor. Başka bir sistemden buraya milyonlarca yıldır seyahat ediyor olabilir. Bunu başka bir uzaylı medeniyet yolladıysa, o medeniyet şu anda hayatta olmayabilir. Bazı bilim adamları, bu cismin sistemimizden geçip gittiğini söylüyor. Bilim insanları teleskoplardaki parlaklık değişikliklerini modelleyerek bir uzunluk ve genişlik hesaplıyor ancak kalınlığını bilmiyorlar.
Kalem gibi ince uzun şeklinin heyecan uyandırmasının nedeni bizim Güneş sistemimizde böyle bir asteroid olmaması.
Bazı bilim insanları ise, Oumuamua'nın tekrar görüleceğini iddia ediyor.
YILDIZLARARASI İLK NESNE
Oumuamua nesnesi, 2017'de güneş sistemimize giren, bilinen ilk yıldızlararası nesneydi. Pek çok araştırmacı, bu nesnenin parlaklığını, yörüngesini ve rengini takip etmekteydi ve NASA'nın da belirttiği üzere şu anda var olan ana teori, bu cismin Lyra takımyıldızında yer alan Vega yıldızından geldiği yönünde. Harward'daki uzmanlar, bu cismin "uzaylı bir uygarlık tarafından bilinçli bir şekilde Dünya çevresine gönderilmiş ve tamamen çalışan bir sonda" olabileceğini belirtiliyor. Cismin bilinmeyen bir nedenle hızının değişmesi ve ilginç yörüngesi, bu teoriyi güçlendiriyor. Kimi bilim adamları ise, Stephan Hawking gibi uzaylılarla tanışmamıza çok az kaldığını iddia ediyor.