MUKABELE oku-dinle-takip et 2024 | TV mukabele yayın akışı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda okunacak? Dinde mukabele ne demek?
Mukabeleyi televizyon karşısında canlı takip etmek isteyen Müminler, yayın akışına ilişkin detayları araştırıyor. Sözcük anlamı itibarıyla "karşılıklı olmak" anlamına gelen mukabele, Peygamber Efendimizin önemli sünnetlerinden biriydi. On bir ayın sultanı Ramazan boyunca mukabele geleneğini sürdürmek isteyenler VAV TV yayın akışına ulaşmaya çalışıyor. Peki mukabele yayın akışı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda okunacak?
Ramazan ayının gelişiyle birlikte mukabele geleneği de araştırılıyor. Peygamberimizin Cebrail ile Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'i karşılıklı okuması bir gelenek olarak günümüze kadar geldi. Özellikle pandemi sonrasında bir araya gelmekte güçlük çeken ya da vakitleri olmayan vatandaşlar Ramazan boyunca hatimlerini televizyon ekranından takip ederek idrak edebilme imkanı buluyor. İşte 2024 VAV TV mukabele yayın akışı...
VAV TV MUKABELE SAATLERİ
VAV TV'de mukabele her gün saat 12.00'de yayınlanıyor.
MUKABELE NEDİR?
Bakara suresinin 185. ayetinde Kur'an-ı Kerim'in ramazan ayında indirilmeye başlandığı belirtiliyor.
Ayrıca İslam inancına göre, Hazreti Muhammed ile Cebrail Aleyhisselam'ın karşılıklı Kur'an okuduğu rivayet ediliyor.
Bundan dolayı bu ayda camiler, Kur'an kursları ve evlerde bir araya gelen vatandaşlar, bu ibadeti ifa ediyor.
MUKABELE GELENEĞİ
Ramazan ayının gelmesiyle evlerde mukabele okunmaya başlandı. Peygamber Efendimizin sünneti olan mukabele genellikle Ramazan ayının ilk günü başlanır, Kadir gecesinde de duası yapılır.
Peygamber Efendimiz, her konuda olduğu gibi Kur'an'ın okunması konusunda da bütün inananlara örnek oldu.
Hz. Peygamber, Kur'an-ı Kerim'i her fırsatta çokça okur ve onu hayatına aksettirirdi.
Sabah namazından sonra Haşr suresinin son ayetlerini, yatsıdan sonra Bakara suresinin son ayetlerini okur ve okunmasını tavsiye ederdi.
MUKABELENİN FAZİLETİ NEDİR?
Kur'an literatüründe mukabele: Cebrâil aleyhisselâm-ın her sene Ramazan ayında Peygamber Efendimize sallâllâhu aleyhi ve selleme gelerek Kur'an-ı Kerim'i karşılıklı müzakere etmelerini, birbirlerine okumalarını ifade eder.
Ramazân-ı Şerîf'in en mühim vasfı, bir Kur'ân-ı Kerîm mevsimi olmasıdır.
Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem her Ramazan Cebrâil'le birlikte o zamana kadar nâzil olan Kur'ân'ı mukâbele usûlüyle karşılıklı okurlardı.
İbni Mes'ûd radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Kim Kur'ân-ı Kerîm'den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir." (Tirmizî, Fezâilü'l-Kur'ân 16)