RAMAZAN'DA YAPILAN İBADETLER 2024 | Ramazan ayında hangi ibadetler yapılmalı? Kılınacak namazlar, okunacak sureler...
"Ramazan'da ilk gün ne yapılır?" sorusu araştırılan konular arasında yer alıyor. Ramazan ayının ilk orucu 11 Mart 2024 tarihinde tutulacak. On bir aydan daha hayırlı olan bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin daha fazla sevap getireceğine inanılır. İlk gün yapılacak ibadetler müslüman alemi tarafından merak konusu oluyor. Peki, Ramazan'da hangi ibadetler yapılır? İşte, detaylar...
11 ayın Sultanı Ramazan, bu sene de ibadetlerle geçirilecek. Müslümanlar, Ramazanın ilk gecesi ibadetleri hakkında araştırmalara başladı. Müslüman alemi bu akşam itibarıyla teravih namazını eda etmeye başlayacak. Peki, Ramazanın ilk gecesi ne yapılır, Fetih Suresi ne zaman okunur? İşte, Ramazan'da yapılan ibadetler...
RAMAZANIN İLK GÜNÜ NE YAPILIR?
Ramazan ayı zikir ayı olarak bilinmektedir. Bu ay içinde çekilecek tesbihlerin faziletleri her daim hatırlatılmaktadır. On bir ayın sultanı olan bu mübarek ayda her ibadet daha faziletli sayılmıştır. Buna göre Ramazan ilk on günü çekilecek zikir şöyle:
"YA ERHAMERRAHİMİN" - GÜNDE 100 DEFA - (EY İMAN EDENLERİN EN MERHAMETLİSİ)
Ramazanın 11. ve 20. günleri arasında: 100 defa - YA GAFFAREZ ZÜNÜ (Ey günahları bağışlayan)
Ramazanın 21. ve 30. günleri arasında: 100 defa - YA ATİKARRİKAB (Ey iyileri koruyan)
RAMAZANIN İLK GECESİ İBADETLERİ 2023
Fetih Suresi okumak:
Ramazanın ilk gecesi okunacak dua ve sureler arasında gösterilen Fetih Suresi, kişiyi sene boyu koruyacak fazileti taşıyor.
Aynı zamanda rızık, bolluk ve bereket de bu surenin faziletleri arasında.
Teravih Namazı kılmak:
Teravih namazı"nı kılan günahlardan temizlenir
Ramazan ayında kılınan Teravih Namazı için "Allah(cc) Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de gece ibadetini (teravih namazını) sünnet kıldım. Kim, faziletine inanarak ve alacağı mükâfatı Allah'dan (cc) umarak orucunu tutup, gece ibadetini yaparsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından kurtulur" (Nesai)
Kuran-ı Kerim okumak:
- Ramazan ayında okunan Kur'ân'ın her bir harfine binler sevap yazılır
- Ramazan ayı "Kur'ân ayı"dır. Diğer semavî kitaplar da Ramazan ayında indirilmiştir.
- Her bir Kur'ân harfine normal vakitte on sevap varken Ramazan-ı şerifte binler sevap verilir.
- Her Ramazan ayına Cebrail (as) Kur'ân'ı baştan sonra okur Efendimiz (asm) dinlerdi. Sonra da Peygamber Efendimiz mescidde sahabelere okur Hz. Cebrail de yanında bulunurdu. Bu hadiseye "arda" denilirdi.
RAMAZAN AYINDA OKUNACAK DUALAR
Allahım! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi eğriltme. Bize tarafından rahmet bağışla. Şüphesiz sen bağışlaması bol olansın. (Âl-i Imran Suresi, 8. ayet)
Allahım, küçüklüğümde annem ve babam beni nasıl yetiştirmişlerse, şimdi de sen onlara rahmet et. (Isrâ Suresi, 24. Ayet)
Ey Allahım! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Ey Allahım! Şüphesiz ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin. (Haşir Suresi, 10. ayet)
Allahım! Ancak sana dayandık, içtenlikle yalnız sana yöneldik. Dönüş de ancak sanadır. Ey Allahım! Bizi, inkâr edenlerin zulmüne uğratma. Bizi bağışla. Ey Allahım! Şüphesiz sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin. (Mümtehine Suresi, 4-5. ayetler)
"Allahım beni bağış la, bana merhamet et, rızanı kazandıracak işler yaptır, bana afiyet ve ha yırlı rızk ver." (Müslim, "Zikir", 35)
"Allahım verdiğin nimetin yok olup gitmesinden, verdiğin sağlığın bozulmasından, ansızın vereceğin ceza dan ve senin kızgınlığını üzerime çekecek her şeyden sana sığınırım." (Müslim, "Zikir", 96)"Allahım! Âcizlikten, tembellikten, korkaklıktan, ihtiyarlıktan, kabir azabından, dirilerin ve ölülerin fitnesinden sana sığınırım." (Müslim, "Zikir", 50)
RAMAZAN AYINDA ÇEKİLECEK TESBİH VE ZİKİRLER
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilerde Ramazan'da çekilecek tesbihlerle ilgili doğrudan bir bilgi yer almıyor. Ancak başkanlığın konuyla ilgili görüşü şu şekilde;
Kelime-i tevhid sözlük anlamı ile "Allah'ı birleme cümlesi" demektir. "Lâ ilahe illallah" sözünden ibarettir ve "Allah'tan başka ilah yoktur." anlamına gelir. Bu cümlenin ifade ettiği mana İslam'ın temel ilkesini oluşturur. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Kıyamet gününde benim şefaatim sayesinde en mutlu olacak insan, kalbinden içtenlikle, Lâ ilâhe illallah diyendir" (Buhârî, İlim, 33; Rikâk 51) buyurmuştur.
Zikir, hatırlamak ve hatırlatmak demektir. Kelime-i tevhidi zikir olarak okumak, okuyana ve dinleyenlere Allah'ı hatırlatacağı için sevap kazandıran bir ameldir, zikirlerin en güzelidir. Resûlullah (s.a.s.), "En faziletli zikir 'Lâ ilahe illallah'; en faziletli dua da 'Elhamdülillah' demektir." (İbn Mâce, Edeb, 55) buyurmuştur.