Boğazınızdaki tahriş tehlike olabilir! Boğaz gıcıklanması neden olur?
Aşırı sıcak soğuk geçişleri, yetersiz sıvı tüketimi ve hava kirliliği, boğazda kuruluğu ve iltihaplanmaya yol açabilir. Boğazınız tahriş olduysa bu doğal karışım tam bir şifa deposu. Sadece 1 gecede etkisini gösteren mucizevi tarifle sabaha pamuk gibi bir boğazla uyanın. Peki, tahriş olmuş boğazı ne rahatlatır? Boğaz gıcıklanması neden olur Tüm detaylar…
HABER MERKEZİ
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Soğuk hava ve enfeksiyonlar boğaz tahrişini artırıyor. Kuru öksürük, yutkunma zorluğu ve yanma gibi belirtilerle ortaya çıkan bu durum, erken önlemlerle kontrol altına alınabilir. Peki, boğazda gıcıklanma neyin belirtisi olabilir? Boğazda oluşan gıcık nasıl geçer? Detaylar…
Başta mevsim geçişleri olmak üzere birçok iklim şartının neden olduğu boğaz gıcıklanması her yaşta insanda görülebilir. Kadınlarda görülme ihtimali erkeklere oranla üç kat fazladır. Yetersiz beslenen ve bağışıklık sistemi güçlenmemiş çocuklarda da özellikle kış ve sonbahar mevsimlerinde görülebilir.
Birçok gıda boğaz gıcıklanmasına iyi gelmektedir. Bununla birlikte bazı hastalıkların ön habercisi olduğu için uzun süren boğaz şikayetlerinde mutlaka öncelikle bir uzmana görünmeli ve tedavinizi uzman destekli sürdürmelisiniz.
BOĞAZ GICIKLANMASINA NEDEN OLAN ETKENLER
1- Kış hastalıkları: Başta grip ve nezle olmak üzere kışın görülen hastalıklar direkt ya da dolaylı olarak boğaz bölgesini etkiler. Bademciklerin şişmesi ile birlikte boğazın genelince gıcıklanmaya meydana gelebilir. Aynı zamanda yılın her mevsimi görülebilen sinüzit de boğazı olumsuz etkileyen bir diğer faktördür.
2- Terli terli soğuk su içmek: Terli terli içilen soğuk sular, birçok açıdan risk teşkil etmektedir. Boğazların şişmesi ve gıcıklanması terli terli su içme alışkanlığı bulunan kişilerde çok daha fazla görülür. Önce terin kuruması beklenmeli, daha sonrasında su tüketilmelidir.
3- Yüksek sesle konuşmak: Yüksek sesle konuşmak ve bağırmak boğaz bölgesinde tahribata yol açar. Yutkunmada güçlük, boğaz batması ve gıcıklanması gibi sonuçlar yüksek sesle konuşmanın sonuçlarıdır.
Hem ağız hem de burun bölgesinde enfeksiyonun artması ile birlikte farenjit hastalığı ortaya çıkar.
Özellikle soğuk havalarda ortaya çıkan bu rahatsızlığın birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerden bazıları da boğaz ve bademcik bölgesinde ortaya çıkar. Kişi yutkunmakta ve yemek yemekte güçlük çeker. Gıcık oluşumu ise hastadan hastaya farklılık gösterecek düzeydedir.
BOĞAZ GICIKLANMASINA İYİ GELEN BESİNLER
1- Bal: Bal, birçok sağlık probleminin önüne geçen ve iyileşme süreçlerini hızlandıran son derece yararlı bir besindir.
Özellikle organik ballar sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere tüketildiği takdirde boğaz gıcıklanmasının olası sonuçları tamamen ortadan kalkmaktadır. Petek balı da iyi gelen bir diğer bal çeşididir.
2- Süt: Özellikle kaynatılarak ya da ılık bir şekilde tüketilen sütler boğaz bölgesindeki tüm hastalıkların giderilmesine yardımcı oluyor. Çocuklarda görülen rahatsızlıklarda sütün içerisine ek olarak bal katılabilir.
3- Nane şekeri: Hasta olan kişiler gün içerisinde nane şekeri emebilir. Pastil etkisi uyandıran nane şekerleri boğaz bölgesindeki yanmaları da en aza indirgeyerek gıcıklanmaların önüne geçer.
4- Zencefil - bal karışımı: Evde pratik bir şekilde hazırlanabilecek bir diğer karışım ise zencefil ve bal karışımıdır. Zencefil tek başına da tüketilebilir. Ancak tadını ağır ve acı bulanlar için bal ile karıştırmak mümkündür. Günde üç kere birer tatlı kaşığı yenilen zencefil- bal karışımları boğaz gıcıklanmalarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlıyor.
BOĞAZ GICIKLANMASINA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI
1- Adaçayı: Grip ve nezle gibi kış hastalıklarına yakalanan kişilerin çok daha hızlı sürede toparlanmalarını sağlayan ada çayı aynı zamanda boğazda meydana gelen gıcıklanmaları da tamamen ortadan kaldırıyor. Demlenerek hazırlandığı takdirde çok daha şifalı olan bir bitki çayıdır.
2- Ihlamur: Limon, elma kabuğu ve tarçın gibi takviye gıdalarla hazırlanabilen ıhlamur, boğaz gıcıklanmasına iyi gelen bir diğer bitki çayıdır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere tüketilebilir.
Karabiberli süt, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, boğazda kızarıklık problemi, öksürük ve şişlik gibi rahatsız edici semptomlarla kendini belli eder. Bu durumlarda karabiberli süt tüketmek oldukça faydalı etkiler verebilir. Sağlık için etkili faydaları olduğu söyleniyor.
MALZEMELER
- 1 bardak süt - Yarım çay kaşığı karabiber
Sütü bir tencereye dökün ve orta ateşte ısıtın. Ardından karabiberi ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı kaynamaya başlayana kadar ısıtmaya devam edin, ardından ocaktan alın. Süt ve karabiber karışımını bir fincana dökün ve hafif soğutun. Lezzetli ve faydalı hale getirmek için bal veya zerdeçal ekleyebilirsiniz.