Ülkemizde yeni keşfedilmeye başlanan mor patates, iyi bir kompleks karbonhidrat, potasyum, C vitamini, folik asit ve demir kaynağı olarak biliniyor. Şekerli bir tada sahip olan Mor Patates, antioksidan açısından çok zengin, beyaz patatesten on kat daha antioksidan içeren bir besin kaynağıdır.
Kalori: 93 Yağ: 0 gr Kolesterol: 0 mg Sodyum: 7 mg Karbonhidrat: 20 gr Lif: 1g Şeker: 0 gr Protein: 3 g.
Mor patates, hücreleri koruyan ve vücudu iyileştirmeye yardımcı olan antosiyaninler göz ve kalp sağlığını desteklemede, kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltmada ve daha birçok rahatsızlığın giderilmesinde aktif rol oynuyor.
Mısır
Mısır magnezyum, B-6 ve B-12 vitaminleri açısından zengindir. Mısır hem çözünür hem de çözünmez lif ve diyet lifi içermektedir. Bu özelliğinden dolayı vücutta kolesterol emilimine yardımcı olur.
Balkabağı demir, potasyum, protein, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur ve demir içermesi nedeni ile kansızlığı önler.
Görünüş olaran lahana turşusunu andıran Kimçi bir Kore gıdasıdır. A, B, ve C Vitaminleri bakımından oldukça zengindir.
Kalori: 22,
Yağ: 0.8 g,
Kolesterol: 0 mg,
Sodyum: 747 mg, Karbonhidrat: 4 gr,
Lif: 2.4 gr,
Şeker: 1.6 gr,
Protein: 1.7 g.
Zeytin
Zeytinde A,C,E vitaminleri, protein, kalsiyum, klor, kükürt ile değerli mineraller bulunmaktadır. Kalp sağlığını koruduğu yapılan araştırmalar ile belirlenen zeytin aynı zamanda kötü kolesterolü düşürür.
A, B ve C vitaminleri açısından zengin bir besindir. Hindistan ve Çin gibi ülkelerde çokça kullanılır. Kuşkonmaz suyunun alkali özelliği yüksektir ve dolayısıyla kas dokuları temizleyerek, kan asiditesinin azalmasına yardımcı olur.
İncir omega-3 ve omega-6 açısından oldukça faydalıdır. İncir, içinde yüksek oranda lif barındıran bir besindir. Lifli olan içeriği sayesinde, en başta kabızlık sorunu olmak üzere birçok sindirim sorununa iyi gelmektedir.
Yeşil ve siyah çay gibi, kahve de antioksidanlar içeriyor. Bu da kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engelliyor. Kahve, ağrı kesicilerle kıyaslandığında, yüzde 40 oranında baş ağrısında daha etkili oluyor.
Kombucha, gut hastalığına ve çeşitli sindirim bozukluklarına iyi geliyor. Vücutta sağlıklı bir pH dengesi sağlar. Vücuttaki atık ve zehirli maddelerin suda çözülebilir hale gelerek atılmasına yardımcı olur.
Karabuğdayda buğday, un, makarna, bulgur gibi tahıllarda bulunan "gluten" maddesi bulunmaz. Lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. Açlık duygusunu bastırmakta oldukça fazla etkilidir. Kilo vermeye ve ideal kilonun korunmasına yardımcıdır.
Zencefil sulak ve nemli bölgelerde yetişen sarı çiçekleri olan, yassı kökleri kullanılan bir bitkidir. Özellikle tazesinde % 80 su, % 2 protein, % 12 nişasta, % 1 yağ, fosfor, kalsiyum, demir mineralleri ile B ve C vitaminleri bulunmaktadır.
Tahin uygun ortamda saklanması durumunda bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Fosfor, kalsiyum, demir ile B1 vitamini ve lif kaynağıdır. Vücut direncini arttırarak hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.
Fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır. Mide bulantısını yatıştırması da fesleğenin faydaları arasındadır. Bağırsak parazitlerini öldürür.
Fıstık vücuda enerji verir, yorgunluğu giderir ve bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Günde 10-12 adet yenilen fıstık, vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılar.
Kılçıksız Buğday, metabolizmayı düzenleyici, sağlıklı bir cilt için gerekli bir gıdadır. İçerdiği amino grup asitler, hormonları düzenler. Bağırsakları düzenleyici etkisi vardır.
Ay Çekirdeği, E vitamini içerir ve bu yönüyle kalp damar sağlığını güçlendirir. Ayçiçeği, yüksek düzeyde fitosterol içermektedir. Bu fitosteroller kolesterole benzer fiziksel özelliklere sahiptir; araştırmalar ayçekirdeğinin sağlıklı kolesterol düzeylerini desteklediğini pek çok kez göstermiştir.
1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gram) taze maydanoz; günlük C vitamini ihtiyacının %8'ini, kalsiyum ihtiyacının %1'ini, demir ihtiyacının %1'ini, A vitamini ihtiyacının %6'sını karşılar. Maydanoz güçlü bir idrar söktürücüdür ve ödemin atılması için yaygın olarak kullanılır.
Romatizma ve eklem ağrılarına karşı iyileştirici olarak kullanılır. Bu etkinin sağlanabilmesi için biberin meyvesi ezilerek yara lapası yapılır. Biber mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır, iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
Nane bol miktarda A ve C vitamini içerir. Bunun yanında, kalsiyum, magnezyum, potasyum açısından ço zengin bir bitkili olan nane, omega-3 yağları, demir ve folatlar içermektedir. Nane harika bir temizleyici olarak da sindirim sistemini destekler.
Havuç, A vitamini ve beta karoten açısından çok zengin olduğu için başta kanser olmak üzere, tümör ve birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Bunun yanında cilt ve göz sağlığı için çok önemli bir besin kaynadığıdır. Havucun günlük olarak tüketilmesi birçok açıdan sağlığımıza katkıda bulunmamızı sağlar.
Yer Fıstığı ezmesi, içerdiği proteinin yanında tekli doymamış yağ bakımından da son derece zengindir ve kalp hastalığı riskini azalttığı gibi yağ olarak depolanma ihtimalini de azaltır. Üstelik kan basıncını dengeler ve moleküler yapı itibari ile yağ yakımına destek olur.