Ramazan'da kilo aldıysanız üzülmeyin. Karpuzla hem serinleyin hem de bir haftada 2 kilo verin! Uzman Diyetisyen Öznur Bircan Oktay'dan karpuzla incelmenin formülü…
Yaz aylarının ferahlatıcı meyvesi olan karpuz, Ramazan ayında iftardan sonra da damakları tatlandırıyor. Yüzde 90 oranında su barından karpuz, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kanserden, kalp sağlığına kadar birçok hastalığa iyi geliyor. Uzman Diyetisyen Öznur Bircan Oktay, Ramazan sonrasında karpuz diyetiyle zayıflamanın yollarını anlattı..
TAM BİR KANSER SAVAŞÇISI!
Karpuzun diğer meyvelerden ayıran ve sağlığımıza katkıda bulunmasını sağlayan mucizevi nedenleri şöyle sıralayabiliriz;
• 100 gram karpuz ortalama 30 kaloridir, diyet yapanların sıklıkla tükettiği bir meyvedir. Ayrıca içeriğinde birçok vitamin ve minerali içeren yegane besinler arasındadır. • Yüzde 90'ı sudan oluşur, vücuttan toksik maddelerin atımını hızlandıran detoks etkisi olan bir meyvedir. • Likopen antioksidanı ve citrulin aminoasidini içeren, dolayısıyla kalp damar sağlığını koruyucu özelliğe sahiptir.
• C vitamini içeriği yüksek olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. • Kanser savaşçısı bir sebze olan domatesten 2 kat daha fazla likopen içerir. Birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
• Potasyumdan zengin olması nedeniyle kan basıncını düzenlemeye ve vücudun doğal sıvı dengesini dengelemeye yardımcı olur. • Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan 'cucurbocitrin' adlı madde ile böbrek fonksiyonlarını düzenler.
BİR DİLİMİ BİR KÜP ŞEKER KALORİSİNDE
Karpuz faydalı bir meyve fakat unutulmamalı ki, miktar olarak dikkatli tüketilirse faydalıdır. Kişiye göre değişebilmekle beraber bir seferde 1 boydan ince dilim (4 küçük üçgen dilim) karpuz, protein içeriği yüksek bir yemekle birlikte öğün yerine tüketilebilir. Ya da ara öğün olarak 1 dilim az yağlı peynir ya da 1 bardak kefir ile birlikte muhteşem bir ara öğün alternatifi olabilir.
Glisemik indeksi yüksek bir meyve olan karpuzu protein ağırlıklı bir yemek (kırmızı et / tavuk / balık gibi ) veya peynirle birlikte tüketmek kan şekerinin hızlı yükselmesini engelleyecektir. 1 üçgen dilim kesilmiş karpuzun kalorisi, bir adet küp şekere eşittir.
ŞEKER VE BÖBREK HASTALARI DİKKATLİ YESİN!
Karpuzu 'kesinlikle tüketmesin' dediğimiz bir hastalık grubu yok. Örneğin; şeker hastaları glisemik indeksi yüksek olduğu için karpuza dikkat etmeli; fakat eğer şeker ölçümleri normal aralık değerlerindeyse ölçülü olarak tüketmelerinde bir sakınca yoktur.
Ayrıca dikkatli tüketmesi gereken bir başka grup ise böbrek hastalarıdır. Eğer hastanın kan potasyum seviyesi yüksek ise yüksek potasyum içeriğinden dolayı karpuza dikkat edilmelidir.
YANINDA BADEM VEYA CEVİZ YİYEBİLİRSİNİZ
Karpuz ile tabi ki sağlıklı kilolar vermek mümkün, fakat burada dikkat etmemiz gereken nokta tek tip beslenmemek! Çünkü tek tip besinle verilen kilolar mutlaka geri alınacaktır. Karpuz ile kilo verirken dikkat etmemiz gereken unsurlar aşağıdaki gibidir:
• Karpuz ve az yağlı peynir tok tutar, ara öğün olarak diyette kullanılabilir. • Öğün olarak karpuz yanında sebze veya ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlarla birlikte öğün olarak tercih edilebilir. • Karpuz ile diyet yaparken hayvansal kaynaklı proteinler (yumurta, et gibi…) ihmal edilmemelidir.
AÇ KALMADAN İNCELECEKSİNİZ
İşte bir haftada iki kilo verebileceğiniz kapuz-peynir diyeti:
Kahvaltı:1 adet yumurta Az yağlı peynir Zeytin / ceviz Mevsim yeşilliği Tahıllı esmer ekmek
Ara-1:1 su bardağı yoğurt / süt / kefir
Öğle: 1 ince boydan dilim karpuz Bol yeşillik (salata) 10-12 adet çiğ badem / fındık/ 2 tatlı kaşığı zeytinyağı 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir
Ara-2:1 porsiyon meyve 1 bardak süt / ayran / kefir
Akşam: 100-150 gr kırmızı et / tavuk / balık 4 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği Tahıllı esmer ekmek
Ramazan sofralarının da serinleten lezzeti karpuzun 8 önemli faydası:
Lezzetli ve ferahlatıcı etkisinin yanı sıra sağlık açısından da önemli faydalar sağlayan karpuz, ramazan sofralarında da tercih edilen yiyeceklerden biri. Yüzde 92'si sudan oluşan karpuz, içerdiği yüksek su oranı, vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye, saçları beslemesinden kilo vermeye dek çok sayıda fayda sağlıyor.
Üstelik çekirdeği de faydalı! Buna karşın şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekiyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan "2 dilim (280 gram) karpuz 80 kalori olup; 20 gr şeker, 270 mg potasyum, 17 gr A vitamini, 21 gr C vitamini, 4 gr demir, 1 gr lif içerir. Yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları mutlaka doktoruna danışmalı. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişilerin de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeleri 2 dilimi (280 gr) aşmamaları gerekir. Özellikle diyabet hastaları karpuzu peynir ile tüketirse kan şekeri dengesini sağlamış olur" diyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, Ramazan sofralarında da tercih edilen karpuzla gelen 8 faydayı anlattı, karpuzla yapabileceğiniz 3 lezzetli tarif verdi…
ÖDEMİ AZALTIYOR
Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunuyor yani sık sık idrara çıkarıyor. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekliyor.
KAN BASINCINI DENGELİYOR
Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürüyor. Potasyum 'vazodilatatör' olarak kabul ediliyor yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarıyor. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltıyor. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı oluyor.
SAÇ VE CİLT SAĞLIĞINI KORUYOR
Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için de mükemmel bir besin. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösteriyor. C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı oluyor; cilt hücrelerini oluşturmasının yanında hücreleri onarıyor.
KANSERE KARŞI SAVAŞIYOR
Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke ediyor ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engelliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruyuculuğunu ortaya koyuyor.
KALP SAĞLIĞINI KORUYOR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan "Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan "Cucurbocitrin" adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da koruyor. Her gün 1 avuç karpuz çekirdeği yeterli olacaktır. Çiğnemek veya doğrudan yutmak fark etmeyecektir. Çiğ olarak tadını sevmeyenler fırında kavurarak da tüketebilir" diyor.
.
UYKUYU DÜZENLİYOR
Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı oluyor. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltıyor.
HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR
Hücre zarlarının yapısının korunmasında, sinir iletiminin sağlanmasında görev alan yağ asitlerinden zengin karpuz çekirdeği, bu etkileri sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırarak, hafızayı güçlendiriyor. Ayrıca yağ emilimine yardımcı oluyor, kronik inflamasyonu azaltıyor.
KASLARI RAHATLATIYOR
Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas ağrısını azaltmaya yardımcı oluyor, kasları güçlendiriyor, egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırıyor. Hızlı kas toparlanması için spordan hemen sonra 1 bardak karpuz suyu içilebilir.