Özellikle kış aylarında balık severlerin en çok sevdiği lezzetlerden birisidir hamsi… Ancak hamsiyi neredeyse hepimiz yanlış tüketiyormuşuz. Hamsinin faydalarından yararlanabilmek için hamsi balığının nasıl tüketilmesi gerektiğini ve beraberinde sağlığımıza olan etkilerini açıklayacağız.
Hamsi tavasından buğulamasına her şekilde afiyetle yediğimiz hamsi balığını, hepimiz yanlış tüketiyormuşuz.
Farklı farklı şekillerde tüketilen hamsi balığının daha önce duymadığınız püf noktalarından bahsedeceğiz.
Uzmanlar hamsi, istavrit gibi küçük balıkları kılçıkları ile yemeyi tavsiye ediyor. Çoğumuz ızgara ve buğulamasını yaparken hamsiyi kılçıklarından temizler ve aslında epeyce zaman harcarız.
Ancak Omega 3 ve kalsiyum nedeniyle kemik sağlığı için önemli bir kaynak olan hamsi ve istavriti kılçığı ile tüketmek daha yararlı. Balığın içindeki iskelette bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kılçık bakımından en küçük ve çiğnenebilen balık ise hamsidir.
Uzmanlar, özellikle balığın, hamileler ve yaşlılar için kalp hastalıkları, alzheimer, görme bozuklukları, ruh sağlığı, prostat, astım, şeker gibi hastalıklara karşı koruyucu olduğunu bildirmektedir.
Hamsi, yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Kansızlığın önlenmesine yardımcı olur.