Hipoglisemi (Kan şekeri düşmesi) yaşam kalitesini olumsuz etkiler! İşte kan şekerinin düşmesinin nedenleri...
Hipoglisemi yani kan şekerinin düşmesi sinsice ilerleyen, yaşam kalitesini düşüren ciddi bir rahatsızlıktır. İnsan vücudunda genellikle sabah uyanıldığında kan şekeri seviyesi düşüktür. Ancak kimisinde bu durum kalıcı olarak seyredebiliyor. Peki kan şekeri düşmesi (Hipoglisemi) belirtileri nelerdir? Kan şekerini önleyen besinler nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların cevabı...
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Kan şekerinin düşmesi (Hipoglisemi) sinsice ilerleyen, yaşam kalitesini düşüren ciddi bir rahatsızlıktır.
Vücuda alınan besinler sindirim yolu ile parçalanır. Ortaya çıkan şeker ise kan şekeri olarak adlandırılır. Vücut bu şekeri karaciğerde depolar ve kanın ihtiyacı olduğu an salgılamaya başlar.
Kan şekerinin düşmesine bağlı olarak davranış bozukluğu şiddetli baş ağrısı, beyinin hafızasının bozulması, konsantre eksikliğinin artması ve aşırı terleme gibi durumlar ortaya çıkar.
Bu belirtilerin bazı hastalıkların belirtileriyle de aynı olduğundan hasta bu durumu önceleri ciddiye almaz.
Bu durumun sonunda da hastalığın tedavisinden gecikme yaşanır ve vücutta ciddi tahripler oluşmaya başlar.
Ayrıca el titremesi, dudaklarda istemsiz titreme, ani baş dönmeleri, sürekli depresyon hali ve rüyada kabus görerek ağlayarak uyanma da kan şekerinin düştüğünün göstergesidir.
Bazı kişilerde gece aniden düşen kan şekeri ise saat 02:00 sularında anlaşılır.
Bu hastalar sabah uyanma da güçlük çeker, yatak yada yastıkları terlemeden dolayı ıslanır, sürekli huzursuz hissederler, hava sıcak olmasına rağmene el ve ayakları soğuk olur, kalp ritim bozukluğunun başlangıcı olan ritim bozukluğu yaşarlar.
HİPOGLİSEMİ TEDAVİSİ
Hipoglisemi rahatsızlığının tedavisi şiddetine göre değişir. Hafif seyreden rahatsızlığa erken müdahale ile kontrol altına alınmaya çalışılır. Hastalığa neden olan durum tespit edildikten sonra uzman tavsiyesine göre tedavi şekillenir.
Genellikle doktorlar bu hastalara beslenme önerilerinde bulunurlar ve belirtilerin nüksetmemesi için bazı ilaçlar verir. Hastalık ciddi boyutlarda değil ise hafifletmeye yönelik uzman doktor bazı uygulamalara önerir.
İŞTE O ÖNERİLER;
Omega - 3 içeren besinler haftada en az 3 kere tüketilmelidir. Sabah zengin bir kahvaltı yapılmalı ara öğünde meyve tüketilmelidir. Gün içerisinde sıvı takviyesi ihmal edilmemelidir.
Diyet listeleri uzman kontrolünde kan testi yapıldıktan sonra hazırlanmalıdır. Spor ve egzersiz gibi durumlar kontrollü yapılmalıdır. Her gün bir bardak kan seviyesini olumlu etkileyen kuşburnu zencefil gibi bitkilerin yaşları tüketilmelidir.
DOMATES
Çiğ domates doğada bulunan en güçlü antioksidandır.
İçerdiği sağlıklı bileşikler sayesinde kan seviyesini kontrol eder.
Düşük şekerin ise yükselmesine yardımcı olur.
Düşük kan şekerine sahip kişileri her gün tüketmesi gereken besinlerin başında gelir.
Uzmanlar özellikle çiğ halde iki orta boy büyüklüğünde domates tüketilmesi gerektiğini vurgular.