Yazın en sevilen meyvelerinden olan karpuz doğru miktarda tüketildiğinde pek çok hastalığa karşı koruyucu özellik gösteriyor. Potasyum ve magnezyum içeren karpuz tansiyonu dengelediği gibi, kansere karşı da kalkan görevi görüyor.
Giriş Tarihi: 24.06.2024 12:21 Güncelleme Tarihi: 24.06.2024 12:21
AŞIRI MEYVE TÜKETMEK KİLO ALMAYA NEDEN OLABİLİR
Günlük meyve tüketiminin ne kadar olması gerektiğinden bahseden Dyt. Kara, "Vücutta enerji olarak harcanmadığında meyvenin içeriğindeki şeker yağ olarak depolanır. Bu yüzden sağlıklı diye aşırı miktarda meyve tüketmek fazla kilo almaya neden olabilir. Kontrollü tüketim için kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir. Bir küçük elma, ortaya boy bir portakal, yarım muz, 12 adet kiraz ve bir büyük boy mandalina bir porsiyona karşılık gelir. Her kişinin enerji ihtiyacı boy, kilo, yaş, cinsiyet gibi çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. Bu doğrultuda tüketimi kişinin enerji ihtiyacına göre artabilir" açıklamasında bulundu.
YETERLİ MİKTARDA MEYVE TÜKETİLMELİ
Yeterli miktarda lif almanın diyabetin kontrolü için de önemli olduğunu söyleyen Dyt. Kara, "Çünkü bol lifli yiyeceklerin tüketimi şekerin bağırsaklardan emilimini yavaşlatır ve böylece kan şekeri seviyesi kontrol altında tutulur. Çoğu meyvenin özellikle kabuğu veya etli kısmı, lif bakımından zengindir. Diyetimizde uygun miktarda sebze meyve alımı obezite, kalp krizi, felç (inme) olma riskini azaltmaktadır. Obezite de tip 2 diyabetle direkt ilişkilidir" dedi.
ŞEKER HASTALARI PORSİYONU AZ MEYVELER TERCİH EDEBİLİR
Şeker hastalarının az miktarda meyve tüketebileceğini dile getiren Dyt. Kara, "Amerikan Diyabet Derneği'ne göre eğer alerjiniz yoksa ve günlük almanız gereken porsiyon miktarını aşmıyorsanız, meyve yemenizde bir sakınca yoktur. Fakat meyvenin hazırlanış biçimi de göz önünde bulundurulmalıdır. Taze veya dondurulmuş olanlar, işlenmiş konserve-kavanozdakilere kıyasla daha sağlıklıdır. İşlenmiş meyveleri kurutulmuşlar ve meyve suları da kapsamaktadır. Özellikle şeker hastaları bu işlenmiş gıdaları daha az yemelidir. Çünkü bunlar, vücutta daha hızlı emilmekte ve kan şekerini hızla yükseltmektedir. Ayrıca meyveler, işlenme aşamasında içerdikleri vitamin ve liflerin bir kısmını yitirmektedir" diye konuştu.