Ne zaman öleceksiniz? Gözleriniz sizi ele veriyor...
Ne zaman öleceğim? sorusunun cevabı inanması çok güç ama gözlerinizde saklı. Bir bilim dergisinde yayınlanan araştırmada dikkat çekici sonuçlar çıktı. Kalp sorununun erken belirtilerini tespit eden yapay zeka programı geliştirilmesiyle kalp sağlığı hakkında önemli bilgileri barındırdığı düşünülen gözün arkasındaki küçük atardamarların ve damarların kalınlığını ölçerek çalıştığı ortaya koyuldu. İşte haberin detayları...
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
İngiliz Oftalmoloji Dergisi'nde yayınlanan araştırmada, bilim insanları, bir kalp sorununun erken belirtilerini tespit edebilen bir yapay zeka programı geliştirdi.
Söz konusu programın kalp sağlığı hakkında önemli bilgileri barındırdığı düşünülen gözün arkasındaki küçük atardamarların ve damarların kalınlığını ölçerek çalıştığı belirtildi.
88 bin İngiliz üzerinde yapılan çalışmada, kalp krizi ve felç vakalarının yüzde 54'ünün ve kalp hastalığından ölümlerin yüzde 58'inin tahmin edilebildiği açıklandı.
Araştırmayı yöneten epidemiyolog Dr Alicja Rudnicka ve diğerler meslektaşları, bu programın kalp hastalığından kaynaklanan riskler için mevcut yöntemlerden daha iyi bir tahmin sağladığını söyledi.
Doktorlar, testin düzenli göz kontrolleri sırasında kalp sağlığını kontrol etmek için kullanılabileceğini söyledi.
Araştırma ile 'retina yaşı boşluğunun' ölüm riskiyle bağlantılı olduğunun ortaya çıkarıldığı belirtiliyor.
Uzmanlar, retina yaşı boşluğunun kişinin kronolojik yaşı ile retinasının tahmini biyolojik yaşı arasındaki fark olduğunu belirtirken, bu durumun kişinin ölüm riskini belirlediği açıklandı.
Araştırmada, gözün arka yüzeyinden alınan görüntüler analiz edilerek sonuçları sıralandı. Gönüllüleri 11 yıl boyunca izleyen Avustralyalı uzmanlara göre, on yıllık boşlukları olan kişilerin ölüm olasılığı, diğerlerine oranla yüzde 67'ye kadar daha yüksek olarak açıklandı.
Çalışmaya katılan herkesin sağlığı ortalama yedi ila dokuz yıl boyunca takip edildi.
Erkeklerde retinalarındaki damarların ve arterlerin genişliği, eğriliği ve genişlik varyasyonunun dolaşım hastalığından ölümün önemli belirleyicileri olduğu bulundu.
Kadınlarda da bu arter alanı ve genişliği ile damar eğriliği ve genişlik varyasyonu, ölüm riski tahminine katkıda bulundu.
Yapay zekâ aracı, sigara içip içmeme durumu, yüksek tansiyon tedavisi için ilaçlar ve önceki kalp krizleri dahil olmak üzere katılımcılardan gelen diğer verileri de kullandı.
Araştırmacılar, Quartz tarafından hesaplanan retina verilerinin, Framingham klinik risk skoruna benzer öngörü performansı ile kardiyovasküler hastalık, ölümler ve felçlerle önemli ölçüde ilişkili olduğunu buldu.