Şeftalinin faydaları saymakla bitmiyor! İşte en sağlıklı besinler listesi
Yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerinden olan şeftali tezgahlarda yerini aldı. Vitamin ve mineral zenginliğinin yanı sıra hoş kokusu ve lezzetli bir tadı olan şeftalinin faydaları ise saymakla bitmiyor. Severek tükettiğimiz şeftali, hazımsızlıktan cilt sağlığına, bağırsak kurtlarının temizlenmesinden ağız kokusuna birçok şeye iyi geliyor. İşte şeftalinin saymakla bitmeyen faydaları ve en sağlıklı besinler listesi...
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
· Şeftali mide asidini dengeler ve hazımsızlık problemini giderir.
· Şeftali cildin kendisini yenilemesini sağlayarak yaşlanmayı da geciktirici bir özelliğe sahiptir.
· Şeftali bağırsak kurtlarının temizlenmesine yardımcı olur.
· Şeftali idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
· Şeftali ağız kokusunu engeller.
· Şeftali, içerdiği bioflavonoid bileşeni sayesinde kanserli hücre oluşumu önler.
· Şeftali bağışıklık sistemini güçlendirir.
· Şeftali sinir sistemini yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.
· Şeftalinin düzenli tüketimi vücudunuzdaki kan dolaşımını artırarak görme sağlığınızı iyileştirebilir.
· Şeftalinin düzenli tüketimi kalp krizi ve felce karşı korunmanıza yardımcı olur.
· Şeftali böbrekle ilgili rahatsızlıkları azaltır ve ülser riskini düşürür.
· Şeftali cildinizi zararlı UV ışınlarına karşı korur.
· Şeftali düzenli olarak tüketildiğinde kansızlık sorununu ortadan kaldırır.
· Şeftali böbreklerde oluşan kum ve taşların atılmasını sağlar.
· Şeftali safra kesesinin işlevini düzene sokar.
Şeftali tek başına yendiğinde sindirim süreci çok hızlı çalışır. Bir ana öğünün hemen ardından şeftali yemek, sindirim sırasında diğer gıdalar ile birleştiğinde midede mayalanmaya neden olabilir.
Bu da hazımsızlık, mide ekşimesi gibi sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle ana öğününüzün hemen ardından şeftali yememelisiniz. Ana öğünden en az iki saat sonra şeftali yiyin.
Ayrıca şeker hastaları için şeftalinin yanında tüketecekleri süt, yoğurt, ayran veya kefir kana hızlı geçişini yavaşlattığı için insülin ve şeker metabolizmada hızlı yükseliş-düşüş olmasını önlüyor. Bu sayede kan şekerinizin dengede kalmasına katkı sağlıyor.
Tüm zamanların en sağlıklı 50 besin maddesini sıraladı. Diyetisyen Alicia Romano'nun yardımı ile hazırlanan liste birçok gıda maddesini içeriyor...
Harissa Sosu
Fas mutfağına ait acı bir baharattır. Harissa'nın kullanımı için çeşitli tarifler vardır fakat genellikle biber, sarımsak, zeytin yağı ve baharatla kullanılır.
Kalori: 15 Yağ: 1 gr Kolesterol: 0 mg Sodyum: 36 mg Karbonhidrat: 2 gr Lif: 1gr, Şeker: 0 gr Protein: 1 gr.
Keçi peyniri
Keçi peynirinde diğer peynir türlerine göre daha az yağ bulunur. Bu da keçi peynirini daha sağlıklı yapıyor. Bazı araştırmalara göre, inek sütüne kıyasla keçi sütü demir emilimini artırıyor.,
Kalori: 103 Yağ: 8.5 gr Kolesterol: 22 mg Sodyum: 118 mg Karbonhidrat: 0.03 gr Lif: 0g Şeker: 0.03 gr Protein: 6 gr.
Patlamış mısır
Patlamış mısır çoğu zaman bir çerez gibi tüketiliyor. Ancak bilinin aksine patlamış mısır, çok lifli bir besin maddesi.
Kalori: 31 Yağ: 0.4 g Kolesterol: 0 mg Sodyum: 1 mg Karbohidratlar: 6 g Lif: 1 g Şeker: 0.07 g Protein: 1 gr.
Hindistan cevizi
Hindistan cevizi en sağlıklı besin maddelerinden bir diğeri. Taşıdığı yüksek potasyum değeriyle kas gelişimine, hücrelerin ve dokuların düzgün çalışmasına büyük fayda sağlar. Magnezyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. Bunun dışında sağlık açısından birçok faydası olan bileşenler içermektedir.
Kalori: 283 Yağ: 27 g Kolesterol: 0 mg Sodyum: 16 mg Karbonhidrat: 12 gr Lif: 7g Şeker: 5g Protein: 2.7 g.
Sığır Eti
Organik sığır eti, iyi bir mineral, selenyum ve çinko kaynağıdır. Kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur. Yağsız sığır eti aynı zamanda bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gereklidir.
Kalori: 99 Yağ: 2.3 g Kolesterol: 47 mg Sodyum: 47 mg Karbonhidratlar: 0g Lif: 0g Şeker: 0g Protein: 20 g.
Ghe Yağı
Ghe yağı Hint mutfağına ait, gayet lezzetli ve sağlıklı bir yağdır. Ghee, tuzsuz tereyağından elde edilir. Ghee bağırsak sağlığı, göz altı torbaları, cilt kuruluğu ve kırışıklık için çok iyidir.
Kalori: 45 Yağ: 5 gr Kolesterol: 15 mg Sodyum: 0 mg Karbonhidratlar: 0g Lif: 0g Şeker: 0g Protein: 0 gr.
Ton Balığı
Bir araştırmaya göre, haftada 200 gram ton balığı tüketmek kalp hastalıkları riskini %36 oranında düşürüyor. Ton balığı yağ içeriği sâyesinde vücudu olumlu etkiliyor. Omega 3 yağları kardiyovasküler sistemin ve beynin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.
Kalori: 530 Yağ: 20 g Kolesterol: 226 mg Sodyum: 1656 mg Karbonhidrat: 0 gr Lif: 0g Şeker: 0 gr Protein: 60 g.
Spirulina
Spirulina yüksek besin değerine sahip ve sağlığa yararlı olduğu bilinen bir su yosunudur. Spirulina pek çok kişi tarafından kalp sorunları veya metabolizmayla ilgili şikayetler için önerilmektedir.
Kalori: 20 Yağ: 0.5 g Kolesterol: 0 mg Sodyum: 73 mg Karbonhidrat: 1.7 g Lif: 0.3 g Şeker: 0.2 g Protein: 4g.
Limon
C vitamini bakımından oldukça zengin olan limon, bağışıklık sitemi, kalp damar sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Limonun antioksidan etkisi osteoartrit ve romatoid artritin yol açtığı rahatsızlıkları hafifletmek için de kullanılır.
Kalori: 17 Yağ: 0.2 g Kolesterol: 0 mg Sodyum: 1 mg Karbohidratlar: 5.4 g, Lif: 2 g Şeker: 1.5 g Protein: 0.6 g.
Soya Peyniri
Genleriyle oynanmamış soyadan lesitini alınmadan ve hiçbir koruyucu ve katkı maddesi kullanılılmadan üretilen soya peyniri oldukça yararlı bir besin maddesidir. Soya fasulyesinden üretilen soya sütünün doğal maya ile mayalandırılması sonucu elde edilen bir peynirdir.
Karahindiba Otu, C vitamini, lif, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor içerir. Karahindiba otunun, karaciğeri temizlediği ve hormon düzenlemeye katkı sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Kalori: 25 Yağ: 0.4 g Kolesterol: 0 mg Sodyum: 42 mg Karbonhidrat: 5 gr Lif: 2 gr Şeker: 0.4 gr Protein: 1.5 g.