Tuvaletiniz çok sık geliyorsa eyvah! Hemen doktora koşun
Tuvalete çok sık gitmek metobalizmanızın hızlı çalıştığını gösterir. Tuvalete sık çıkmanın faydalı olduğu hatta kilo vermeye yardımcı olduğu biliyor. Ancak son yapılan araştırmalar oldukça korkutucu. Peki sık tuvalete çıkmanın ne gibi zararları var? İşte detaylar...
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Günde 8 kez ya da 3 litreden fazla idrara çıkma bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Gece sık idrara kalkma sorununun arkasında ciddi hastalıklar olduğuna işaret ediyor.
Sık tuvalete çıkmak başta şekersiz diyabet hastalığının ilk belirtilerinden olan sık idrara çıkma, vücudun su dengesinin bozulmasına yol açmaktadır.
Çok su içme ve sık idrara çıkma ile kendini belli eden "şekersiz diyabet" hastalığı, adındaki ve belirtilerindeki benzerlik nedeniyle diyabet hastalığı ile karıştırılmaktadır.
Şekersiz diyabet hastalarının kan şekerleri, diyabet hastalarının aksine normal değerlerdedir. Antidiüretik hormon (ADH) eksikliği, yetersizliği veya böbreklerin bu hormona cevapsızlığı nedeniyle gelişen ''şekersiz diyabet'' hastalığının sıklığı, yaş grubuna göre değişmektedir.
Memorial Ankara Hastanesi Endokrinoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Sibel Ertek'in açıklamalarına göre, ADH hormonu, beynin alt kısmında bulunan "nörohipofiz" bölgesinde depolanmakta ve vücudun su dengesini kontrol etmektedir. Vücutta suyun azaldığı durumlarda (örneğin susuz kalındığında), kanda ADH artarak böbreklerin suyu vücutta tutmasını sağlar.
Şekersiz diyabet hastalığında nörohipofizdeki bir hasar nedeniyle ADH salgılanamaz veya ADH salgılandığı halde böbrekler bu hormona yeterli cevap vermez. Sonuç olarak fazla miktarda ve "seyreltik" idrar üretilmiş olur.
TUVALETE GİTME SIKLIĞI ÖNEMSENMELİ Şekersiz diyabetin yanı sıra bazı başka hastalıklar, idrar miktarı artmadan da fazla sayıda idrara çıkmaya neden olmaktadır.
İdrar miktarı ve sıklığı çok önemsenmeyen veya günlük hayatta dikkate alınmayan bir konu olsa da birçok hastalığın başlangıç bulgusu olabilir. Çok ve sık idrara çıkmaya neden olan başlıca durumlar şu şekilde
Aşırı sıvı alımı İdrarsöktürücü ilaçlar Şeker hastalığı (diabetes mellitus) Şekersiz diyabet (diabetes insipitus)
Soğuğa maruz kalma Böbrek hastalıkları Gebelik
Prostat hastalıkları İdrar yolu enfeksiyonları, sistit Nörojenik mesane hastalığı