Asla çöpe atmayın! Mandalina kabukları öyle bir işe yarıyor ki...
Mandalinanın faydalarını artık bilmeyen kalmadı ancak kabuklarının ne işe yaradığını kimse bilmiyor. Mandalinanın çöpe attığımız kabukları o kadar çok yerde kullanılabiliyor ki artık siz de atmayacaksınız. Peki mandalina kabuklarıyla ne yapılır? Mandalina kabuklarının yararı veya faydası nedir? Mandalinanın faydaları neler? Mandalina reçeli nasıl yapılır? Mandalina kabuğu yenir mi? İşte detaylar...
Kışın en sık tükettiğimiz meyvelerden biri olan mandalinanın kendi kadar kabukları da çok faydaları. İşte öğrendiğinizde çöpe atamayacağınız mandalina kabuklarının işlevleri...
Mandalina, turunçgiller familyasında yer alan ve vitamin içeren bir meyvedir. Kışın özellikle gribal enfeksiyonlarla savaşma noktasında büyük öneme sahip bu meyve sıklıkla tüketilmektedir. Bağışıklığımızı koruyan ve hastalıklarla savaşmamızda yardımcı olan mandalinanın birçok faydasına şahit olduk. Mandalinanın kendisi kadar değerli kabukları, insan vücuduna pek çok faydası vardır.
MANDALİNA KABUĞU FAYDALARI NELERDİR?
ÖKSÜRÜK VE BURUN TIKANIKLIĞINA KARŞI
Mandalina kabuğunu çöpe atmak yerine değerlendirebileceğiniz pek çok faydası bulunuyor. Bronşit hastalığında, bir bardak sıcak suya iki yemek kaşığı mandalina kabuğunu ekleyip bir saat beklettikten sonra tüketmek, bu hastalığı doğal bir şekilde gidermenizi sağlar. Öksürük ve burun tıkanıklığında da fayda sağlayan bu kabuklar, yine suya eklenip bekletildikten sonra tüketilebilir.
SİNDİRİM SORUNLARINA ELVEDA
Sindirim sorunlarına da faydalı olan bu kabukları toz haline getirerek yemeklerde kullanabilirsiniz. Böylece mide ağrılarınız ve sindirim sorunlarınızın kısa sürede çözülmesine yardımcı olur. Ayak mantarı şikâyeti olanlar bu kabukları, mantarın bulunduğu yere koymalıdır. Bunların yanı mandalina kabuğunun hipertansiyon ve beyin tümörüne de faydası vardır.
MANDALİNA KABUĞU ZAYIFLATIR MI?
Lif bakımında oldukça zengin bir içeriğe sahip mandalina kabuğu, karın bölgesindeki yağlanmaları giderir. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliğiyle vücuttaki ödem ve yağ yakımını hızlandırır. Mandalina kabuğu bu sebeplerden ötürü sindirimin hızlı çalışmasına ve kişinin zayıflamasına yardımcı olur.
MANDALİNA KABUĞU NE İŞE YARAR?
Mandalina kabuğunun faydalarının yanı sıra ne işe yaradığı da önemli bir husustur. Mandalina kabuklarının beyaz kısımları yüksek pektin içeriğine sahiptir. Pektin ise diyet lifinin bileşenidir ve kolesterolü düşürücü bir etkisi vardır. Bu mucizevi kabuklar hazımsızlığı azaltır ve bağışıklık sistemine güç katar.
Mandalina kabuğunda bulunan antioksidan, bu meyvenin suyundan daha faydalıdır. Bunların yanı sıra bu kabuklarla günlük besin zenginliğinizi arttırabilirsiniz. Kahvaltıda tüketmek için harika reçeller yapabilirsiniz. Aynı şekilde mandalina kabuklarıyla çay ve oda parfümü deneyebilirsiniz.
MANDALİNA KABUĞUYLA CİLT MASKESİ
Cilt bakım ürünü olarak kullanılabilen mandalina kabuğu, cildin yumuşamasına ve temizlenmesine büyük fayda sağlar. Dokuların yenilenmesini sağlayan bu mucizevi kabuklar iltihap koruyucu özelliğine de sahiptir. Bu sebeple mandalina kabuğu cildi ölü derilerden kurtarır, gözenekleri temizler ve selülitlerin kaybolmasına yardımcı olur.
Ayrıca cildi nemlendiren mandalina kabukları ile maske yapmak gerekecektir. Çoğu kozmetik üründen daha faydalı olan bu kabuklar ile günlük bakımınızı yapabilirsiniz. Hava kirliliği, sivilce ve daha birçok nedenden ötürü ciltte oluşan sivilcelenmeleri de azaltarak, cildi yeniler. Hücre yenilenmesini ve kan akışını hızlandırarak, yaşlanma nedeniyle yüzde oluşan kırışıkların giderilmesine yardımcı olur.
MANDALİNA KABUĞU ÇAYI NASIL YAPILIR?
Mandalina kabuğundan yapılan çaylar, cilde içten fayda sağlamaktadır. Bu faydalı kabuğun kullanımı, ihtiyaç duyacağınız duruma göre değişiklik gösteriyor. Bir su bardağı mandalina çayı için iki adet mandalinanın kabuğunu soymak yeterli olacaktır. Öncelikle bir cezveye 1-1.5 su bardağı suyu ekleyip kaynatılır. Kabuklar ufak ufak doğrandıktan sonra kaynayan suyun içerisine katılır ve beş dakika boyunca kaynaması beklenir. Ardından on dakika demlenmesi beklenir ve içilir. Dilerseniz içine zencefil ya da tarçın katarak farklı bir tat elde edebilirsiniz.
MANDALİNA KABUĞU YENİR Mİ?
Antioksidan özelliğiyle sizi tüm hastalıklardan koruyan mandalina kabuğunu direkt yiyebileceğiniz gibi kuruttuktan sonra da tüketebilirsiniz. Çay ile tüketebileceğiniz gibi kuruttuğunuz mandalina kabuklarını sade olarak yiyebilirsiniz. Kabuğu toz haline getirip yemeklerde kullanabileceğiniz gibi, toz haline getirmeden salata içerisine doğradıktan sonra tüketebilirsiniz.
MANDALİNA KABUĞUNDAN REÇEL NASIL YAPILIR?
Mandalina kabuğunu tüketebileceğiniz bir diğer yöntem reçeldir.
-Reçelin yapımına başlamadan önce mandalinaları sirkeli suda yaklaşık on dakika bekletin. -8 mandalinayı tekrar yıkadıktan sonra kabuklarını soyun. -Mutfak robotuyla bu kabukları küçük parçalar haline getirin. -Ardından bir tencereyi alıp içine 2 su bardağı şeker dökün. -Kabuğun renginin şekere geçmesi için şeker ve kabuğu bir arada hafifçe yoğurun. -3-4 saat beklettiğiniz kabukların üzerine 2 su bardağı kadar sıcak suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın. -Kaynayan şerbetin üstünde biriken köpükleri bir kevgir yoluyla alın. -Reçelin suyu şerbet kıvamına gelene kadar kaynatın ve ocaktan almadan 10 dakika önce bir limon sıkın. -Soğumaya bırakın ve ardından dilediğiniz gibi afiyetle yiyin.
EV YAPIMI TOZ C VİTAMİNİ Evde üretilen C vitamini, canlı enzim içerdiği için piyasada satılan versiyonundan çok daha iyidir. Bunun için yıkanmış ve organik turunçgil meyvelerinizin kabuğunu soyun. Kabukları küçük ince kareler halinde kesip bir bez üzerine koyun ve güneş ışığı alan bir pencerenin önüne birkaç gün kurumaya bırakın. Ardından kabukları toz haline getirin ve hava geçirmez bir kapta saklayın.
İÇECEKLERİ TATLANDIRIN Limon, portakal, mandalina veya diğer narenciye kabuklarını, çay veya kışlık sıcak içeceklere ekstra lezzet katmak için kurutabilirsiniz.
Meyveyi soyun, kabuk ve meyve arasındaki acı beyaz maddeyi geride bırakın. Şeritleri, bir tabakta içleri yukarı bakacak şekilde, gevrekleşinceye kadar (yaklaşık 2-3 gün) sıcak, güneşli bir yerde bırakın. Zamanınız kısıtlıysa kabukları fırında da kurutabilirsiniz. Bunun için kabukları, fırın kağıdı kaplı bir fırın tepsisine yayın ve 90 derecede 25-30 dakika pişirin. Narenciye çayı yapmak için kabukları rendeleyin. Ardından siyah çay, kakule, lavanta, karanfil, tarçın ve zencefil gibi arzu edilen diğer baharatlarla karıştırın.
TEMİZLİK ÜRÜNLERİNDE KULLANIMI Narenciye kabuklarında bulunan doğal bir bileşik olan D-Limonene, çok etkili bir temizleyicidir. Sadece sirke, su ve limonla kendi basit yüzey temizleyicinizi yapabilirsiniz.
-Limon kabuklarını buzdolabınızda sirke dolu bir kavanozda saklayın. -Karışım, kabuklarla dolduktan sonra her gün sallayın ve en az iki hafta bekletin. -Limonları çıkarın ve parçacıklardan arındırmak için demlenmiş sirkeyi süzün. -Çözeltiyi doğrudan bir sprey şişesine dökün veya daha az etkili bir temizleyici için suyla 1/1 oranında bir karışım oluşturun. -Spreyi yağlı mutfak tezgahı ve banyo yüzeyi gibi alanları temizlemek için kullanın. Ancak limondaki asit, mermer veya taş gibi -yüzeylere zarar verebileceğinden bu alanlarda kullanmaktan kaçının.
YEMEKLERE LEZZET KATIN Narenciye kabuklarını, en sevdiğiniz yemekler için de kullanabilirsiniz. Önceden suyu alınmış narenciyelerin kabuklarını veya dilimlerini doğrudan tencereye veya tavaya ekleyin.
Pilava misket limonu, pırasa veya ıspanak gibi sebze yemeklerine portakal ve makarna yemeklerine limon eklemeyi deneyin. Servis yapmadan önce kabukları tavadan çıkarın. Kabuklara hemen ihtiyacınız yoksa ileride kullanmak üzere dondurabilirsiniz.
LİMON ŞEKERİ VE TUZ YAPIN Basit limon şekeri veya tuzu yapmak için taze limon kabuğu rendesi kullanın. Limon şekeri, çaya ve kek, çörek ve kurabiye gibi meyveli tatlı tariflerine lezzet katmak için kullanılabilir. Her 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi için 1 su bardağı şeker kullanın.
İki malzemeyi bir kasede karıştırın ve tamamen birleşene kadar ellerinizle masaj yapın. Islak kum benzeri bir doku oluştuğundan emin olun. Limon tuzu yapmak için eşit miktarda doğal tuzla karıştırmadan önce kabuğun bir gece kurumasını bekleyin. Elde edilen narenciye tuzu; sebze, çorba, makarna, pirinç, risotto için tamamlayıcı bir katkı maddesi olacaktır.
BÖCEKLERLE SAVAŞIN Tezgahtaki yağı temizlemeye yardımcı olur, ayrıca yaprak biti, etli böcek, sümüklü böcek ve mantar sivrisinekleri gibi yumuşak gövdeli böcekleri uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Bunun yanı sıra doğrudan böcek üzerine püskürtüldüğünde karıncalar veya hamamböcekleri dahil olmak üzere sinir bozucu böcekleri de uzaklaştırır.
500 ml suyu kaynatın ve portakal kabukları olan bir cam kavanoza ekleyin. Karışımı 24 saat ılık bir yerde bekletin. Ardından süzün ve birkaç damla kastil sabunu ekleyin. İyice karıştırın ve bir huni kullanarak bir sprey şişesine aktarın. Yumuşak gövdeli haşerelerden korunmak için etkilenen bitkiye tamamen püskürtün. Karıncalar ve hamamböcekleri için böceklere doğrudan püskürtün. İsterseniz, sarımsak ve kırmızı biber gibi diğer böcek caydırıcı doğal maddelerle solüsyonu güçlendirin.