Vitamin eksikliği ciddi hastalıklara sebep olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren B12 vitamini olan besinleri tüketmek çok önemli. Peki hangi besinlerde B12 vitamini bulunur?
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
B12 VİTAMİNİ NEDİR?
B12 vitamini suda çözünebilen ve vücutta az da olsa depolanabilen bir vitamin çeşididir.
Sağlıklı bir insanın karaciğerinde yaklaşık 2 mg ve diğer vücut bölgelerinde 2 miligram olmak üzere toplamda 4 mg kadar depolanır.
Depolanma miktarı düşük bir vitamin olduğu için günlük alınması gereken B12 miktarı hayvansal kaynalık gıdalardan alınabilir.
B12 içeren besinlerin çok fazla pişirilmemesi tavsiye edilir. Besinlerin fazla pişmesi B12 vitamininin kaybına yola açabilmektedir.
Kırmızı et Tavuk Balık Karaciğer sakatatı Böbrek sakatatı Çeşitli deniz ürünleri (karides, midye) Süt Yoğurt Yumurta Peynir
B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
B12 eksikliğinde ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşma hissi ve zihinsel fonksiyonlarda bozulmalar gözlenir.
Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı, unutkanlık gibi rahatsızlıklar gözlenebilir. Yaş ile B12 emiliminde ve vücut tarafında depolanmasında azalmalar gözlenir. 65 yaş üstü bireylerde B12 eksikliği depresyon oluşumunda etkili rol oynar.
B12 DEĞERİ KAÇ OLMALI?
İnsan vücudunun B12 ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir.
B12 vitamininin miktarının yapılan kan testlerinde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir.
200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
B12 EKSİKLİĞİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Bağırsaklardaki emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ya da B12 hapları ile vitamin B12 takviyesi yapılmaktadır.
Doktorunuzun yazacağı1000 mcg ya da 500 mcg tabletler şeklinde üretilen B12 hapları günlük B12 gereksinimini fazlasıyla karşılar.