Bekçi alımları ne zaman? 2020 bekçi alımı olacak mı? Bekçi alımları için hangi şartlar aranıyor? İşte detaylar...
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bekçi kadrosu ile ilgili açıklama yaptı. Soylu yaptığı açıklamada 2020 yılında bekçi alımı olup olmayacağından da bahsetti. Bekçi alımları ne zaman? 2020 bekçi alımı olacak mı? Bekçi alımları için hangi şartlar aranıyor? İşte detaylar...
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
2020'DE BEKÇİ ALIMI OLACAK MI?
Bir canlı yayın programına katılan Bakan Soylu, konu ile ilgili şöyle dedi:
"Bekçiler, 1966'dan beri kimlik soruyor. Yönetmeliği var, soruyor ama polisin bir takım yaptıklarını yapamaz bekçi. Şu anda 26 bin civarında bekçimiz var, 2 bin 500 daha başlayacak, 28 bin 500 olacak. Toplam 30 bin kadromuz var, bunun 28 bin 500'ünü doldurduk, 1500 kadar kadromuz var ama Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz böyle bir kadro açma kararında bulunursa, 40 bin rakamına belki tamamlayabiliriz."
BEKÇİ ALIMI ŞARTLARI NELERDİR?
Bekçi olmak isteyenlerde,
* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, * En az lise ya da dengi okul mezunu olmak, * Erkek adaylar için askerlik ile ilişiği olmadığına dair belge almak, * Başvuru yaptığı il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ediyor olmak, * Memuriyete engel bir hali bulunmamak, * Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nde belirtilen şartları taşımak
koşulları aranıyor.
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN BEKÇİ MAAŞLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşlarının farklı meslek gruplarının maaşlarıyla karşılaştırılarak farklı yorumlar yapıldığı belirtildi.
Kamu görevlilerinin sahip oldukları görev ve yetkileri, sorumlukları ve yükümlülükleri, çalışma koşulları ve özlük haklarının her meslek grubu için ayrı ayrı düzenlendiği hatırlatılan açıklamada, diğer hususlara bakılmaksızın sadece eğitim durumları ve aldıkları maaş üzerinden kıyaslama yapmanın doğru sonuçlar vermeyeceğinin altı çizildi.
Bu yaklaşımla, "Aynı eğitim seviyesindeki tüm kamu görevlilerine aynı maaşın verilmesi sonucuna ulaşılması gerektiği" kaydedilen açıklamada, aynı fakülteden mezun iki kişinin, kamuda farklı pozisyonlarda istihdamı durumunda da özlük hakları bakımından farklılıklar olacağı vurgulandı.
"BEKÇİLER, GENEL KOLLUK İÇİNDE EN DÜŞÜK MAAŞI ALIYOR"
Çarşı ve mahalle bekçilerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi kamu görevlileri oldukları, emniyet hizmetleri sınıfında genel kolluk birimlerine yardımcı olmak üzere geceleri görev yapan, vatandaşların huzur ve sükununu sağlayan silahlı kolluk görevlileri oldukları kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Genel kolluk teşkilatı içinde yer alan diğer personelle kıyaslandığında en düşük maaş verilen meslek grubu çarşı ve mahalle bekçileridir. Üstlendikleri sorumluluk ve yaptıkları görev bakımından yıpratıcı, bir o kadar da onurlu bir mesleği icra etmektedirler. Çarşı ve mahalle bekçileri, sürekli gece çalışmalarına ve güvenlik riski yüksek bir meslek icra ediyor olmalarına karşın çeşitli meslek gruplarına sağlanan fiili hizmet zammından da faydalanamamaktadırlar.
Medyada yer alan maaş hesaplamalarında çarşı ve mahalle bekçileri ve polisler için evli ve iki çocuğu olan personel maaşlarının, diğer meslek gruplarında ise bekar olan personel maaşlarının esas alındığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, değişik meslek gruplarına ödenen birtakım ek ödemelerin maaş hesaplamalarına dahil edilmediği görülmektedir.
Çarşı ve mahalle bekçilerinin taban maaşlarına bakıldığında öğrenim durumu, gösterge ve ek göstergelerine göre diğer devlet memurlarına ödenen taban aylıklarıyla aynıdır. Farklılıklar ise emniyet hizmetleri sınıfına ödenen fazla çalışma ücreti ve tayın bedelinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda göreve yeni başlayan bekar lise mezunu çarşı ve mahalle bekçisinin maaşı 4 bin 527, lisans mezununun maaşı ise 4 bin 534 liradır."