Bilim Kurulu üyesi uyardı: Market arabasını tutarken dikkat!
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, koronavirüsün parlak ve pürüzsüz yüzeyleri sevdiğini belirterek, günlük hayatta en sık kullanılan market arabalarının tutacaklarının buna en iyi örnek olacağını kaydetti. Gündüz, sık sık dezenfekte edilmesi gereken bu gibi noktalara temas edildikten sonra ellerin de su ve sabun ile yıkanması gerektiğinin altını çizdi.
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Günlük hayatta farkında olmadan çok sık dokunulan birçok nokta aslında pandemi döneminde büyük tehdit oluşturuyor. Dolayısıyla ortak kullanım alanlarında koronavirüsün çeşitli yollarla bulaş oranı da oldukça yüksek. Koronavirüsün daha çok parlak ve pürüzsüz yüzeyleri sevdiğini ve bu noktalarda uzun süre kalabildiğine işaret eden ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, "Günlük hayatımızda aslında fark etmeden dokunduğumuz böyle yüzeyler çok fazla.
Mesela marketlerdeki market arabalarının tutulduğu yer bu iş için gerçekten çok elverişli yerlerden bir tanesi. Toplu taşımalarda dokunduğumuz koltuk kenarları ve tutunduğumuz noktalar, yürüyen merdivenlerden çıkarken tutunduğumuz yerler, asansörler, tuşlar ve kapı kolları bu virüsün yaşamayı çok sevdiği yerler. Buraların periyodik olarak dezenfekte edilmesi gerekir ancak yine de buralara dokunduğumuzda mutlaka el dezenfeksiyonunu sıklıkla yapmamız gerektiğini hatırlatmak istiyorum" dedi.
ISLAK MENDİL VİRÜSÜ ÖLDÜRMEZ El dezenfeksiyonunda ıslak mendil kullanımının fayda sağlamayacağına vurgu yapan Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, "El temizliği için sabun ve suyla yıkanması birinci temizlik koşulu ancak acil durumlarda dezenfektan ve kolonya da aynı amaca hizmet eder.
Mümkünse el dezenfektanlarını tercih etmemizde fayda var ancak bulamıyorsak yanımızda bulundurduğumuz kolonya da virüsün ortamda kalmasına engel olacak araçlardan bir tanesi. Islak mendilin bir dezenfeksiyon ya da virüsleri ortadan kaldırıcı bir etkisi yok. Islak mendil yerine sabunla elimizi yıkamak en garanti yöntem olacaktır" diye konuştu.
KIŞLIK ELDİVEN KULLANILIYORSA GÜNLÜK YIKANMALI Sonbahar ve kış aylarından dolaplardan çıkarmaya başanacak kışlık eldivenler için de uyarıda bulunan Prof. Dr. Gündüz, şöyle konuştu:
"Soğuk günlerde özellikle dışarıda eldivenler kullanılabiliyor. Ancak bu eldiveni kullanmakla çok fazla yüzeye dokunup, o yüzeylerden başka noktalara bu virüsü de taşımak mümkün olabilir. O nedenle bu eldivenlerin hijyenine de dikkat etmek lazım. Isınmak amacıyla kullanılan eldivenlerin giyilmek zorundaysa günlük olarak yıkanması önemli."