Bilinçli karbonhidrat tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler...
Gün içerisinde sıkça tüketilen besin ögeleri olan karbonhidratlar, çok tüketildiğinde vücuda ağır hasarlar vermekle birlikte, sağlığınızı hiçe sayar. Kilo aldırma özelliği olan bu besin ögeleri, ne zaman ve ne kadar tüketilmelidir? Akşam saatlerinde tüketilen karbonhidratlar kilo aldırır mı? İşte detaylar...
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
KARBONHİDRATLAR NE ZAMAN ALINMALI?
Diyet yapanların sıklıkla sorduğu bu soru için bilinmesi gereken ilk şey karbonhidratların sabah ya da gece yenmesi arasında kalori bakımından hiçbir fark olmuyor. Dolayısıyla karbonhidratların tükettiğiniz öğünün kilonuza doğrudan bir etkisi olmaz ancak sağlığınız açısında bazı etkileri var. Burada asıl önemli olan farkı yaratan hangi karbonhidratları ne kadar tükettiğinizdir.
Peki ya geç saatlerde yediğiniz bol karbonhidratlı besinler kilo yapar mı? Karbonhidratlar ne zaman tüketilmeli? İşte ayrıntılar...
Yaşam şekline göre değişiklik gösterse de sabah uyandığımızda geceden gelen açlıkla birlikte vücudumuz yaklaşık 10 saatlik bir yemeksizlik sürecinde oluyor. Sabah uyandığında hemen yemek yemeği sevmeyen kişilerdenseniz bu süre biraz daha uzuyor.
Geceden gelen uzun süreli açlıktan sonra sabahları vücudumuz, ana yakıtı olan karbonhidratları kullanmak için daha "hevesli" oluyor ve tükettiğimiz her öğünü hemen kanımıza karışabilmesi için en çabuk şekilde sindiriyor.
KARBONHİDRATLAR NE ZAMAN ALINMALI?
Birçok öğünde tüketebildiğimiz birçok besin karbonhidrat içerir. Bazıları sağlıklı iken bazıları kan şekerinizi aniden yükselten, zor sindirilen, hızla acıkmanıza neden olan besin değerleri açısından daha düşük karbonhidratlar oluyor.
Kahvaltıda aldığımız karbonhidratlardan sonra öğle yemeğinde ve hatta ara öğünlerde de karbonhidrat almış olabiliriz.
Böylelikle gece açlığından sonra uyanıp hem kahvaltıda, hem ara öğünde, hem de öğle yemeğinde karbonhidrat tükettiyseniz akşam yiyeceğiniz karbonhidratları vücudunuz verimli olarak sindiremeyecektir.
Çünkü gece boyunca ana yakıtı olan karbonhidrattan uzak kalan vücudumuz sabahtan başlamak üzere gün içinde diğer öğünlerde de karbonhidratı yeterli düzeyde almış olacak. Böylelikle yakıt depolarımız dolu olduğu için fazla olan karbonhidratı daha az sindirmiş olacaktır.
Örnek olarak, tüm gece açken, sabah uyandığınızda tükettiğiniz 2 dilim tam tahıllı ekmek vücudunz tarafından ideal şekilde sindirilecektir. Böylece sağlıklı karbonhidratlardan tüketmiş olursunuz. Fakat akşam saatlerinde tükettiğiniz 2 dilim ekmek özellikle de beyaz ekmek ise vücudunuz tarafından daha geç tüketilecek ve sindirim sisteminizde daha az tolere edilecektir.
Başka bir ifade ile sindirmek için yeteri kadar çalışmayacaktır ve tam olarak sindirilemediğinden dolayı vücudumuzda yağ olarak depolanmaya başlayacaktır. Vücudumuzdaki her besin tam olarak sindirilemediğinde vücudumuz kalan besinleri "fazlalık" olarak algılar ve yağ olarak depolar.
Burada temel kural, karbonhidrat tükettikten sonra vücutta sindirilmesi ve gelen enerjinin atılabilmesi için yeteri kadar aktif zamanın olması gerekliliğidir. Tükettiğiniz karbonhidratları harcadığınız sürece kilo almazsınız ancak sağlıklı karbonhidratlar tüketerek ideal kilonuza ulaşmanıza yardımcı olmalarını sağlayabilirsiniz.
Tüketeceğiniz karbonhidratları kızartılmış olarak tüketmek yerine fırınlanmış olarak tüketmeniz de sindirimi açısından önemli fark oluşturacaktır. Fırınlanmış pişirme yöntemi kilo vermenize de yardımcı olacaktır. Yulaf, kepek gibi bol lifli karbonhidratlar sindirim sisteminizi güçlendiririr Karbonhidrat içeren besinlere göz atarak vücudunuza kilo olarak geri dönmeyecek sağlıklı karbonhidratları öğrenebilirsiniz.