Daha sonraları bozanın yararları ve sevilen bir ata içeceği olması nedeniyle boza yeniden itibar kazanmıştır. İstanbul sokaklarında dolaşan bozacılar ve açılan boza dükkanları, iş kolu olarak da İstanbul'a katkı sağlamıştır. Bugün Vefa Bozacısı özünden ödün vermeden geçmişteki tadı ile ağzımızı tatlandırmaktadır.
Yapılışı:
Geniş bir tencereye bulguru koyun, üzerine suyu döküp kaynatın. Suyunu çekerse sıcak su ekleyin. Ayrı bir kapta pirince su koyun, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Hafif ılıyınca bulguru ve pirinci ince elekten geçirin, tencereye koyun, sonra şekerini ilave edin. 1-2 taşım daha pişirin, altını kapatın, ara sıra üstünde kaymak olmasın diye karıştırın, ılıyınca bozayı cam, porselen veya emaya bir kaba koyun.
Mayayı temiz bir tülbende sarın, bozanın içine koyun, ağzını yarım kapatıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Birkaç gün içinde üzerinde gözenekler oluşması ekşidiğini gösterir. Bardaklara koyup leblebi ve tarçınla beraber servis yapın.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı