Çay tiryakileri dikkat! Böyle demliyorsanız yandınız...
Bazen sudan bile fazla tükettiğimiz çayın yanlış demleme sonucu kansere davetiye çıkardığını biliyor muydunuz? Özellikle tiryakileri yakından ilgilendiren bu haber duyanları çok şaşırtacak. Eğer soğumasın diye altını kısıt ateşte bırakıyorsanız sağlığınıza verdiğiniz zararları tahmin bile edemezsiniz. İşte masum gibi görünen çayı demlerken yaptığınız yanlışlar...
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
İyi suyla demlenmemiş, yanlış yöntemlerle hazırlanmış veya çok beklemiş çayın kokusu, rengi, tadı aslında bize birçok işaret veriyor bu detayları anladığınızda ev sahibine ayıp olur diye sakın içmeyin.
KANSERE SEBEP OLABİLİR
Çayı demlerken veya demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamak gerekiyor. Çok fazla kaynatılan çay insan sağlığı için tehdit oluşturabilir. Çünkü sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Çayın ağızda acı ve sert bir tat bırakmaması için ocak üzerinde fazla bekletilmemesine önem vermelisiniz. Bu davranış çayın daha acı olmasına neden olarak, gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkları tetiklemektedir.
Çayın uzun süre demlenmesi çayda buruk bir tat oluşturur. Çayın rengi berrak değildir. Hafif acılık da olabilir. Çayın daha önce kaynamamış su ile demlenmesi gerekir
Kaynamış su çaya döküldüğü zaman çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebep olabilir. Eğer çok fazla demlenmemesine rağmen çayın tadı acıysa, çay çok kaynar su ile demlenmiş demektir. Çayın tadının acıması da genellikle bu sebeplerden meydana gelir.
Çay demlerken yapılan bir diğer hata ise daha henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır. Bu yöntemle çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlamaya başlar.
BİRLİKTE TÜKETMEYİN Çay ile beraber alkol ve tütün ürünlerinin kullanılmasının kansere sebebiyet verdiği ortaya çıktı. Özellikle çayın sıcak şekilde tüketilmesi bu riski daha da büyütüyor.
Annals of Internal Medicine isimli tıp dergisinin yayımladığı makaleye göre çay ile beraber sigara içenleri ciddi sağlık sorunları bekliyor. Her gün sigara ve alkol tüketenlerin içeceği sıcak ve kaynar çaylar, gırtlak kanserine yakalanma riskini 5 kat arttırıyor.
Dünyada en çok görülen 8. kanser türü olan gırtlak kanseri sebebiyle her sene yaklaşık 400 bin insan hayatını kaybediyor. Çay dışında başka kaynar içeceklerin de sigara ve alkol ile beraber tüketilmesi durumunda sağlığa zararlı olduğu ifade ediliyor.
İçilen sıcak içecekler, yemek borusunun astarının tahriş olmasına, iltihaplanmaya ve hücrelerin aşırı çoğalmasına sebep oluyor. Yemek borusunu kaplayan bu hücreler diğer kanserojen maddelerden daha fazla zarara yol açabiliyor.
PEKİ GÜZEL ÇAY DEMLEMENİN PÜF NOKTALARI NELER?
Ülkemizdeki musluk suları genellikle kireçlidir. Ancak kireç çayını tadını bozar. Çay demlemek için temiz içme suyunun kullanılması gerekir.
Kireçli su ile yapılan çaylar hem sağlığa zarar verir hem de çayın rengini matlaştırır. Daha lezzetli bir çay içmek istiyorsanız, suyu önceden dinlendirin.
Çayı kaynadığı anda çayın üzerine dökerseniz çay yanar ve acı bir tat oluşur. Çayı demlendikten sonra ocakta tutmayın ve hemen ocağın üzerinden alın. Kaynamış su kullanımı vücutta bakteri oluşumuna neden olabilir.
Bu nedenle çay demlemek için en ideal seçim kaynamamış su kullanmaktır. Yüksek ısı kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için çay orta ateşte demlenmelidir. Özellikle dışarıda içtiğiniz ve yüksek ısıya maruz kalan bayatlamış çaylardan uzak durun. Henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koymayın. Bu çayın rutubet almasına ve daha demlenirken bayatlamaya başlamasına yol açar.
Çelik ya da alüminyum demlikler çok yüksek ısılara karşı dayanıklıdır bu nedenle çayın kaynamasına yol açar. Bu da çayın tadını bozar. Porselen demlikler çayın daha lezzetli olmasına yardımcı olur.