Çikolata kisti nasıl ortaya çıkar? Çikolata kistinin belirtileri neler?
Çikolata kisti kadınların yarısını etkileyen bir hastalık olarak biliniyor. Bu hastalık en fazla 30 ve 40'lı yaşlarda ortaya çıkıyor. Peki, çikolata kisti nasıl ortaya çıkar? Çikolata kistinin belirtileri neler?
Endometrium denilen dokunun, batın içinde başka dokulara yerleşmesine Endometriozis denir. Endometriozisin kesin nedeni bilinmemektedir.
Bağışıklık sisteminin de buna izin verecek şekilde normalden farklılık gösterdiği düşünülmektedir.
Dünya genelinde üreme çağındaki yaklaşık 176 milyon kadını etkileyen yaygın bir hastalık olmasına rağmen bilinirlik oranı çok düşüktür. Hastalık her yaş grubundaki kadını etkileyebilmesine rağmen en çok 30'lu ve 40'lı yaşlardaki kadınlarda görülür.
ENDOMETRİOZİS (ÇİKOLATA KİSTİ) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Aşırı kanama: Zaman zaman anormal kanama görülebilir.
Kısırlık: Endometriozis genellikle ilk kez kısırlık nedeniyle tıbbi yardım arayanlarda teşhis edilir.
Diğer belirti ve bulgular: Yorgunluk, ishal, kabızlık, şişkinlik, bulantı gibi belirtiler görülebilir.
ENDOMETRİOZİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Endometriozis tedavisi ilaç ve cerrahi tedavi olarak iki şekilde yapılır:
İlaç tedavisi: Erken evre hastalıkta ağrıları önlemek ve endometriotik odakları baskılamak amacı ile kullanılan başlıca ilaç grupları; doğum kontrol hapları, progestinler, danazol ve GnRH analoglarıdır.
Cerrahi tedavi: Endometrioziste ağrıyı azaltmak ve fertilite (üreme) potansiyelini arttırmak için cerrahi de yapılabilir. Cerrahide endometriyotik dokular uzaklaştırılarak normal anatomi sağlanmaya çalışılır. Cerrahi sonrası birçok kadında ağrı şikayeti geçmesine rağmen %40-80 vakada 2 yıl içinde ağrı tekrar ortaya çıkabilmektedir.
Çocuk istemi olan olgularda konservatif cerrahinin yeterli olmadığı durumlarda üremeye yardımcı tedavi yöntemi olarak tüp bebek uygulaması gerekli olabilir.