Depremde ailesi ölmüş çocuklara KORUYUCU AİLE NASIL OLUNUR? Koruyucu aile olmanın şartları neler? Kimler koruyucu aile olabilir? İşte başvuru evrakları ve belgeler
Depremde ailesi ölmüş çocuklara koruyucu aile nasıl olunur? Koruyucu aile olmanın şartları neler? Koruyucu aile olma şartları nedir, kimler olabilir? Koruyucu aile olmak için aylık gelir ne kadar, kaç para olmalı? Koruyucu aile ne demek? Koruyucu aile maaşı ayın kaçında yatar? Koruyucu aile çocuğu seçebilir mi? Koruyucu aile çocuğa kaç yaşına kadar bakar? sorularının yanıtı merak ediliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem nedeniyle yakınlarına ulaşılamayan çocuklara koruyucu aile olmak isteyenler için detayları açıkladı. İşte depremzede çocuklara koruyucu aile olmanın koşulları ve e-Devlet koruyucu aile olma başvuru ekranı...
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Koruyucu aile nasıl olunur? Kimler koruyucu aile olabilir? soruları, Türkiye'nin yüreğini yakan deprem felaketini ardından gündeme geldi. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,6 ve 7,7 büyüklüğündeki depremlerde ekiplerin kurtarma çalışmaları sürüyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların ilk olarak bakanlığa bağlı kuruluşlara alındığı belirterek, depremzede çocuklara koruyucu aile olmanın koşullarını duyurdu.
DEPREMZEDE ÇOCUKLARA KORUYUCU AİLE NASIL OLUNUR?
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların ilk olarak bakanlığa bağlı kuruluşlara alındığı, güvenli şekilde bakımlarının sağlandığı ve ailelerine ulaşma çalışmaları yapıldığı belirtilerek, "Deprem bölgesinde korunma ve bakım ihtiyacı tespit edilen çocukların durumları meslek elemanlarımız tarafından titizlikle değerlendirmekte, sırada bulunan ve mevcut koruyucu ailelerimizin yanlarına yerleştirme işlemleri sürdürülmektedir.
Yeni başvuruda bulunacak koruyucu aile adaylarımız e-Devlet üzerinden veya deprem bölgesinin dışında ikamet ettikleri ilin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerimize şahsen başvurabilirler. Vatandaşlarımıza çocuklarımız için koruyucu aile olma talepleri konusunda göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle teşekkür ederiz" denildi.
KORUYUCU AİLE ŞARTLARI NELERDİR?
Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir;
-T.C. vatandaşı iseniz
-Sürekli Türkiye'de ikamet ediyorsanız
-25-65 Yaşları arasındaysanız
-En az ilkokul mezunu iseniz
-Düzenli bir gelire sahipseniz
-Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz
-İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği.
-Adli sicil belgesi
-Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu
KORUYUCU AİLE NE DEMEK? Çeşitli nedenlerle öz ailesinin yanında kalamayan ve bakımı sağlanamayan çocukların aile ortamında yetişmesi ve bakımının sağlanması için Aile Bakanlığı'nın detaylı incelemelerinin ardından gerekli şartları sağlayan ailelere verilmesiyle koruyucu aile hizmeti sağlanıyor.
Bu resmi şartlara ek olarak koruyucu aile olmak isteyen kişilerin hoşgörülü, sabırlı, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen, koruyucu aile olduktan sonra çocuğun yararına çalışmak için kendisini hazır hisseden kişiler olmaları da gereklidir. İlgili bakanlık eğer resmi şartların yanında manevi olarak kendilerini hazır görmeyen aile ya da kişilere de koruyucu aile olma durumunu uygun görmeyebilir.
KORUYUCU AİLE MAAŞI NE KADARDIR?
Bir çocuğa koruyucu aile olduktan sonra ailelere aylık olarak ödenen maaş ücretleri, koruyucu aile olunmuş çocuğun yaş grubuna göre değişiklik gösterir
0-3 Yaş: 923 TL
• 4-5 Yaş: 1.384 TL
• 1.-4. ve sınıflar ve 5.-8 sınıflar (6-14 Yaş, İlköğretim): 1.589 TL- 1.639 TL
• 15-18 Yaş (Lise ve Dengi): 1785 TL
• 19 Yaş+ (Yüksek Öğrenim): 2021 TL
Koruyucu ailelere verilmekte olan bu ücretlerin içinde çocuklara devlet tarafından harçlık olarak verilen gösterge rakamları da dahildir. Lise ve dengi okul yaşına gelene kadar çocuklara ayrıca ücret verilmez. Ancak yüksek öğrenime başlamış olan çocukların gösterge harçlıkları kendilerine ait olarak açılmış hesaplara yatırılır.
KORUYUCU AİLE ÇOCUĞA KAÇ YAŞINA KADAR BAKAR?
Koruyucu aile olmuş ailelerin kendi korumalarına almış oldukları çocuklara bakma sorumlulukları, çocuklar 18 yaşını doldurana kadar devam eder. Çocuklar 18 yaşını doldurduktan sonra kişiler, taleplerine göre çocuğun ya da çocukların koruyucu ailesi olmaya devam etmek zorunda değildir. Ancak eğer çocuklar ile ortak bir karar ile koruyucu aileleri olmak istiyorlarsa, koruyucu aileleri olarak kalmaya devam edebilirler.
KORUYUCU AİLE ÇOCUĞU SEÇEBİLİR Mİ?
Koruyucu ailelerinin istedikleri çocuk için koruyucu aile olma durumları mevcuttur. Ancak koruyucu ailesi olacakları çocuğun hangi eğitim durumunda ve yaş grubunda olacağı, genellikle bakanlık yetkilileri tarafından belirlenir. Eğer aileler, kendilerinin yönlendirilmiş oldukları yaş grubundan farklı bir grup için koruyucu aile olmak istiyorlarsa, isteklerini yetkililer ile paylaşmalarından sonra çocuklarını seçebilirler.
KORUYUCU AİLE MAAŞI AYIN KAÇINDA YATAR?
Koruyucu aile olmuşların maaş ödemeleri, düzenli olarak her ayın 7. günü kendilerine yapılır. Koruyucu aileler, çocukların bakımlarını resmi olarak sürdürdükleri müddetçe maaş ödemesi alırlar.
KORUYUCU AİLE BAKIM MODELLERİ NELERDİR?
Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan koruyucu aile bakım modelleri, şöyle sıralanmıştır:
• Akraba veya Yakın Çevre Koruyucu Aile Modeli: Çocukların aralarında kan bağının olduğu ya da sürekli olarak iletişim halinde bulundukları yakınları tarafından sağlanan koruyucu aile bakımı türüdür. Temel anne ve baba eğitimini almış olan çocuklar için uygun görülür.
Geçici Koruyucu Aile Modeli: Acil korumanın gerektiği zamanlarda, birkaç gün ya da en fazla birkaç ay boyunca devam ettirilen koruyucu aile bakım hizmetidir.
Süreli Koruyucu Aile Modeli: Genellikle öz ailesinin yanında dönmeyecek ya da çok uzun süre sonra dönecek olan çocuklar için uygulandığı modeldir. Koruyucu Aile Birinci Kademe Eğitimini almış kişi ve aileler tarafından sağlanır.
Uzmanlaşmış Koruyucu Aile Modeli: Özel zorlukları ve ihtiyaçları olan çocuklara yardımcı olabilecek lisans eğitimine sahip olan kişi ya da ailelere sağlanan modeldir.