Enerji santralinde yangın çıkan yangında sabotaj iddiası
Afyonkarahisar'ın Çay ilçesindeki biyokütle enerji santralinde çıkan yangın devam ederken, santral çevresindeki yerleşim birimleri ise tahliye edildi. Şirket yetkililerinden alınan ilk bilgilerde yangının sabotaj sonucu çıktığı iddia edilirken, jandarmanın inceleme başlattı.
İHA
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Çay ilçesinde özel bir şirkete ait biyokütle enerji santralinde başlayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangının meydana geldiği bölgedeki yaşayan vatandaşlar ve besihanelerdeki hayvanlar ise AFAD ekipleri tarafından yaşadıkları yerlerden tahliye edildi.
Evlerinden çıkan vatandaşların bazıları arazilerine kadar sıçrayan yangını söndürmek için kovalarla su taşırken, bazıları ise bahçe hortumları ile arazilerinde yanan bölgelere su ile müdahale etti.
Santrali işleten firmanın yetkililerinden alınan bilgilerde, yangının sabotaj sonucu çıktığı ve bu iddialar üzerine jandarma ekiplerinin harekete geçerek inceleme başlattı.
Alevlerin ve dumanların metrelerce yükseğe çıktığı yangını söndürmek için itfaiye ekipleri yoğun uğraş veriyor.
Aynı santralde 3 Mayıs'ta da yangın çıkmış, itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu bir gün sonra söndürülen yangında, 80 bin metrekarelik alandaki yaklaşık 30 bin ton odun ve tomruğun yandığı belirtilmişti.
Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Çay ilçesindeki biyokütle enerji santralinde devam eden yangının söndürülmesi için 200 kişilik ekiple müdahalenin sürdüğünü kaydederek, "Olayda 12 vatandaşımız dumandan etkilendi, 58 büyükbaş 460 küçükbaş hayvanımızı tahliye ettik. Şuan bütün görüntüler elimizde sabotaj mı yoksa kendiliğinden mi çıktı, ilk tespitlerimiz var desek yalan olur. Çünkü detaylı bir çalışma gerekiyor" dedi.
Yangında 1 ve 2 numaralı sahalardaki çam kökleri ile mısır silaj balyaları alev alırken, 1 numaralı sahada çıkan yangın kontrol altına alınırken diğer sahadaki alevleri kontrol altına almak içinse çalışmalar devam ediyor. Yangın bölgesine gelen ve incelemelerde bulunan Vali Çiçek, daire müdürlerinden aldığı bilgiler sonrası bir açıklama yaptı.
Vali Çiçek, yangına 200 kişilik ekiple müdahale edildiğini kaydetti. Yangının 170 dönüm alan içerisinde etkili olduğunu kaydeden Vali Çiçek, "35 itfaiye aracımız ve 11 arazözümüz ve gündüz saatlerinde de helikopter ile müdahale edildi. Arkadaşlarımız canla başla çalışıyorlar fakat yanan ürünlerin ağaç kökü, mısır balyaları olması ve saman balyalarının yanması içten içe devam ediyor. Yanan yerlerden çevresine kıvılcımlar atma ihtimali artıyor. Birde yangının çıktığı ilk andan itibaren saatte 40 kilometre hızla esen rüzgar yangınla mücadelenin uzun sürmesine neden oluyor" dedi.
"12 VATANDAŞIMIZ YANGINDAN ETKİLENDİ"
Yangından dolayı 12 kişinin dumandan etkilenerek tedavi altına alındığını belirten Vali Çiçek, olayda ayrıca 3 ahırın yandığını ve 8 çiftliğinde zarar gördüğünü ifade etti. Vali Çiçek, "Yangının başından itibaren arkadaşlarımızın yoğun çalışması var. 12 vatandaşımız yangından etkilendi, bu vatandaşlarımızın da 2'sine hastanelerde müdahale edildi. Birisi taburcu edildi diğeri de taburcu olacak. Diğer 10 vatandaşımıza ise olay yerinde müdahale edildi. Çok şükür bir can kaybımız yok. 2 ahırın tamamen, birinin de kısmen yanması 8 çiftlik yangından etkilendi" diye konuştu.
Yangından zarar gören ahır ve çiftliklerden 58 büyükbaş ile 460 küçükbaş hayvanın tahliye edildiğini aktaran Vali Çiçek açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Buradaki en büyük dezavantajımız ve bizi en çok yoran şey şuan rüzgarın hızının devam etmesi, meteoroloji ile görüşmelerimizde rüzgarın hızının azalmasını bekliyoruz. Ama şuan halen devam ediyor. Bizi mutlu eden şey can ve hayvanlarımızda bir zayiat olmaması."