Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Tavukgöğsü piştikten sonra tepsinin içine şeker serpilir, üzerine sıcakken tatlı düzgünce yayılır, sonra köz ateşte altındaki şeker yakılır. Şekerin yakılmasından dolayı bu tatlı kazandibi olarak adlandırılmıştır. Özellikle 19.yüzyılda yaz ve Ramazan sofralarını süsleyen tatlı olarak kendini gösterir.
Uzun yıllar Saray ve halk mutfağında yapılan kardeş tatlılar daha sonra İstanbul'daki tatlıcılar tarafında yapılarak iyice yaygınlaşmıştır. Günümüzde içine tavuk göğsü koymadan yapılan yalancı tavuk göğsü gibi kazandibi de çok sevilir. Maliyeti düşük ve yapımı zahmetsiz olduğundan gerçeğine tercih edilir.
Yapılışı:
Tencereye sütü, pirinç ununu ve şekeri koyup iyice karıştıra karıştıra kaynatın. Vanilyayı ilave edip güzelce pişince altını kapatın. Bir tarafta fırın tepsisini yağlayın, üzerine pudra şekerini her tarafa serpin, bunun üzerine muhallebiyi güzelce yayın, daha sonra ocakta veya fırının altı gözünü yakıp muhallebinin altındaki şekerin yanmasını sağlayın.
Tepsiden çabuk çıkması için geniş yüzeyli bir kaba soğuk su koyup bu tepsiyi içine koyup biraz bekletip çıkarın. Soğuduktan sonra istediğiniz boyutta kesin, yanan kısmı yukarı gelecek şekilde ıspatula ile yuvarlayın, servis tabaklarına koyup servis yapın.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı