Nasıl yapılır?
Kaynattığınız sütü 35 dereceye kadar soğutun. Yani parmağınızı içine rahatlıkla sokabiliyor olmanız gerekiyor.
Süte mayayı ilave edin ve güzelce karıştırın.
Kapağını kapatıp temiz bir sofra örtüsüyle sarıp hemen soğumasını önleyin. Peyniriniz bu şekilde 1,5 saat mayalanmalı.
Bu sürenin sonunda parmağınızı tencereye batırdığınızda kıvamı yoğurttan daha koyu olmalı. Eğer öyleyse peyniriniz olmuş demektir.
Tenceredeki peyniri kalıplar halinde kesip 1 saat daha dinlendirin.
Ardından peynirleri peynir bezine ya da tülbende alıp sularını 3-4 saat kadar süzdürün. Suyunun iyice akmasını isterseniz üzerine ağır bir kap yerleştirebilirsiniz. Süzdürdüğünüz suyu yine dökmeyin, bir dahaki peynir yapışınızda kullanın.
Peynirinizi önceden hazırladığınız tuzlu suya yerleştirin ve bu şekilde buzdolabında birkaç gün olgunlaştırın. Ardından dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.