İki tencere arasına koyarsanız... İşte birbirinden değerli mutfak tüyoları
Mutfak hepimizin en fazla zaman geçirdiği yerlerden birisi. Burada geçirilen zamanı keyifli hale getirmek mümkün. Bu alanda öğreneceğiniz tüyolar sayesinde mutfak düzeninize yenilik getirebilirsiniz. İşte birbirinden değerli mutfak tüyoları!
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Mutfak evde vakit geçirmesi en keyifli alanların başında geliyor. Sürekli yeni tatlar keşfederek, yeni teknikler ya da püf noktaları öğrenerek damak zevkinizi günden güne geliştirebilir, ufkunuzu açabilirsiniz. İşte ufkunuzu açacak o ipuçlarından bazıları...
Saklama kapları hayatımızı kurtarıyor ancak bunların içindeki yiyecekleri mikrodalga fırında ısıtırken şuna dikkat edin: Kare ya da dikdörtgen kapların köşeleri diğer yerlere göre daha fazla enerji çeker, bu da o noktalardaki yiyeceklerin fazla pişmesine neden olur. Yemeği daha dengeli ısıtmak için yuvarlak kap kullanın.
Ekmeğin türü, kızartma makinesini kaç derece çalıştırmanız gerektiğini belirliyor. Beyaz ekmek, kısa sürede ısınıp kızarır ama çavdar gibi sert ekmekler için daha yüksek sıcaklığa ihtiyacınız var. Öte yandan taze ekmek ile bayat ekmeğin de kızarma sıcaklığı farklıdır. Bayat ekmek için daha düşük sıcaklık yeterlidir.
Sebzelerinizin daha uzun ömürlü olması için buzdolabınızın sebzelik çekmecelerinde nem ayarını ihmal etmeyin. Çürüyen sebze ve meyveleri düşük, kuruyan sebze ve meyveleri ise yüksek nem ayarında saklayın. Bu arada bazı sebze ve meyveler yan yana geldiklerinde birbirlerinde çürüme etkisi yaparlar.
Makarnayı süzmek için tencerenin içindekileri süzgecin içine boca eder, sonra da suyun süzülmesini beklersiniz değil mi? Meğer bu yol yanlışmış. Doğrusu süzgeci tencerenin üzerine yerleştirerek suyu dökmekmiş. Bundan sonra süzgecinizden daha fazla verim alabilirsiniz, elinizi yakma riski de yaşamazsınız. Makarnanın suyunu da hemen dökmeyin. Az da olsa sosa ekleyin. Bu nişastalı su sosun makarnaya daha iyi bağlanmasını sağlayacak.
Börek yaparken içine pırasa, ıspanak gibi sebzeler koyacaksanız, malzemelerinizi önceden hafifçe unlamanızda fayda var. Böylece sebzelerin dışını kaplayan un pişme sürecinde sebzelerin saldığı suyu emecek ve böreğiniz çok sulu olmayacak. Aksi takdirde fazla yumuşayan hamur dağılabilir.
Soğan doğramak birçoğumuz için dert çünkü gözlerimiz çok yanıyor. Ancak soğanı doğramadan önce buzlukta ya da buzlu suda bekletmek bu yanmayı azaltacaktır. Bir diğer önemli nokta da soğanı nasıl kestiğiniz. Soğanın göz yakan gazı kök tarafından çıkar. O nedenle kökünü kesmeden doğramaya çalışın. Gözünüz daha az yanar.
Soğan demişken, elinizden sarımsak ve soğan kokusunu çıkarmak için çelik evyenizden faydalanın. Ellerinizi ve parmaklarınızı evyenin kenarına sürtmeniz yeterli. Bu alan düz ve köşeli olduğu için özellikle parmaklarınızın aralarındaki kokuyu kolayca çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Çok acı biberler doğradığınızda da acısı parmaklarınıza geçebilir. Sonra unutup yanlışlıkla gözünüze sürdüğünüzde gözünüz yanabilir. Bunu önlemek için biberi doğramadan önce elinize biraz zeytinyağı sürebilirsiniz. Yağ acının parmaklarınıza işlemesine engel olacaktır.
Kek hamuruna birkaç damla limon suyu eklerseniz, sitrik asit sayesinde kabartma tozu harekete geçer ve kekiniz daha iyi kabarır. Kek demişken, keki kalıba aktardıktan sonra kalıbın dibini tezgaha vurarak yüzeyi dengelemeye çalışmak birçoğumuzun alışkanlığıdır ama bu yanlış bir harekettir. Kalıbı tezgaha vurduğunuzda hamurun içindeki kabarcıklar patlar ve kekiniz piştiğinde yumuşacık olmaz. Onun yerine kalını sallayarak düzeltmeye çalışın.
Çatallarınızın dişleri yamulduysa hiç üzülmeyin. Özellikle dıştaki iki diş yamulduysa bu çatalı vişnelerin ve kirazların çekirdeklerini çıkarmak için kullanabilirsiniz. Çatalın ucunu meyveye batırıp döndürdüğünüzde çekirdekler kolayca çıkacaktır.
Meyveli kek yaparken, meyveleri hamura eklemeden önce toz şekere bularsanız, daha iyi pişerler. Meyve parçalarının dibe çökmesini önlemek için de hamura biraz mısır unu ekleyebilirsiniz. Ancak mısır ununu çok fazla abartmayın. Aksi takdirde kekiniz tok bir kıvam alır, yumuşaklığı kaybolur.
Yemeğin yağı, tuzu ve suyu fazla olduysa yapabileceğiniz çok basit şeyler var. Yağı fazla olan yemek için kağıt havluya sardığınız bir küp buzu yemeğin üstünde gezdirin. Yağlar hemen donup havluya yapışacak. Fazla tuzdan kurtulmanın en kolay yolu yemeğe bir iki parça patates ilave etmek ve nişastanın üzerine düşeni yapmasını beklemektir. Suyu fazla olan yemeğe de nohut ilave edebilirsiniz. Fazla suyu çekip alacaktır.
Pilav yaparken pirinci fazla kavurursanız ve yanık bir tat alırsanız bir dilim beyaz ekmeği tencerenin en üstüne yerleştirip 15 dakika kadar bu şekilde bekletin. Ekmeği aldıktan sonra pilavı tattığınızda yanık tadının geçtiğini göreceksiniz.
Alıp derin dondurucuda depoladığınız balıklarınızı dondurucuya kaldırmadan önce biraz tuzlamanızı tavsiye ediyoruz. Böylece balığınız diriliğini çok daha uzun süre koruyabilir.
Döküm tavanızı karabiber öğütmek için kullanabilirsiniz. Biber tanelerini kesme tahtanızın üzerine koyup üstlerine birkaç kez tavayla vurun. Ardından toz haline gelene kadar tavanın tabanını biberlere sürtün. Bu işlemi ne kadar uzun süre yaparsanız biberleriniz o kadar ince olur. Aynı işlemi başka tohum baharatlara da yapabilirsiniz. Tohum demişken, tohum baharatları kullanmadan önce hafifçe kavurursanız kokuları yoğunlaşacaktır.
Fırınların arka tarafı ön taraflarına göre daha sıcaktır. Pişirdiğiniz malzemeleri fırına bunu aklınızda tutarak yerleştirirseniz işiniz daha kolay olur. Örneğin tavuğun ayak kısmı daha kemikli olduğu için daha zor pişer. Bu nedenle fırında tavuk yaparken ayaklarını arkaya kafasını öne getirin.
Izgara yaparken fırının kapağını kapalı tuttuğunuzda içeride biriken ısı ve buhar pişirdiğiniz malzemenin çıtır çıtır olmasına engel olur. Kapağı açık bırakırsanız fırına giren hava sayesinde ızgarada pişirdiğiniz malzemelerin dış yüzeyinin çıtır çıtır olmasını sağlayabilirsiniz.
Mutfak robotlarının bıçakları keskin, motorları zayıftır. Çorba ya da smoothie gibi pürüzsüz olmasını istediğiniz sıvılarda mutfak robotunu değil blender'ı kullanmalısınız. Mutfak robotu ceviz ya da sarımsak gibi sert malzemeler daha taneli bir kıvam için uygundur.
Smoothie ya da milkshake yaparken blender'ınız birkaç saniye sonra duraklıyorsa sebebi malzemeleri koyma sıranız. Sıvılarla başlamalı, ardından küçük parçalı meyveleri sonra da büyük ve katı parçaları hazneye koymalısınız. Buz ise en son eklenmeli. Blender'ınızı yıkarken de sünger kullanmaya gerek yok. Haznesine ılık su ve deterjan koyduğunuz blender'ı 10 saniye kadar çalıştırmanız yeterli. Ardından durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz.
Hamur işi yaparken hayat kurtaran bu ayaklı mikserlerin çırpıcılarının yüksekliğini doğru ayarlamak çok önemli. Kasenin tabanıyla çırpıcı arasında üst üste konmuş iki kağıt parçasının kalınlığı kadar bir boşluk olmalı.