Hürrem Sultan'ın torunu Lara Adra Osmanoğlu güzelliği ile dikkat çekiyor (Osmanlı torunları kimler?)
Osmanlı Devleti dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Hürrem Sultan'ın torunu Lara Adra Osmanlıoğlu güzelliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. İşte diğer Osmanlı prenseslerinden bazıları.
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
YAŞAYAN EN GENÇ OSMANLI TORUNLARINDAN
Paris'te hayatını sürdüren ve ve Osmanlı'nın yaşayan en genç kadın üyelerinden biri olan Lara Adra Osmanoğlu, 1986 yılında Paris'te dünyaya geldi ancak ailesi o sırada Lübnan'daydı. Savaş nedeniyle Fransa'ya dönen Rus asıllı annesi Nadia Bogaievski, doğumun ardından Lübnan'a döndü ancak ülkedeki iç karışıklık onları yeniden Paris'e taşınmaya zorladı. Babası Cemil Adra ise Sultan II. Abdülhamid'in oğlu Şehzade Mehmed Selim'in kızı Nemika Sultan'ın kızı Fatma Fethiye Hanımsultan'ın oğlu.
Lübnan'da yaşadıkları sırada babası Cemil Adra'nın ofisi bombalandı ve aile zor bir süreçten geçti. Bu nedenle Fransa'ya taşındılar. İki yaşından bu yana Fransa'da hayatını sürdüren ve bir Fransız gibi büyüyen Lara Adra, kendisini 'qautre quart' isimli Fransız kekine benzetiyor: "Dört malzeme yani tereyağı, süt, şeker ve yoğurt. Ben o kek gibiyim. Fransız, Lübnanlı, Rus ve Türküm."
Yaşından dolayı sürgünün etkilerini birebir yaşamasa da babaannesi ve babasından dinlediği aile hikayeleri Lara Adra'nın hayatında büyük rol sahibi...
Osmanlı İmparatorluğu varlığını sürdürse 'prenses' unvanı alacak, sarayda yaşayacak olan Lara Adra bugün herhangi bir genç kadın gibi hayatını sürdürüyor, bir bankada çalışıyor.
Lara Adra, sürgüne giden ilk neslin yaşadıklarını dinleyerek büyüdüğü için kendi ayakları üzerinde durmanın kıymetini çok iyi biliyor. Fransa'da ekonomi okuyan ve yüksek lisansını da ABD'de alan genç kadın ardından döndüğü Paris'te bankacı olarak çalışıyor.
"Osmanlı İmparatorluğu kalmamış olsa da, şu an bir şey ifade etmese de kimliğimle gurur duyuyorum."
Fransa'da yakın arkadaş çevresi dışında hiç kimsenin kimliğiyle ilgili bir şey bilmediğini mahcup bir şekilde ifade ediyor Lara Adra. Kimliğiyle gurur duysa da, Osmanlı tarihini bilmeyen Avrupalıların önyargılarıyla uğraşmayı istemiyor. Gurur duyduğunun altını sık sık çizen genç kadının bu sözleri ne söylemek istediğini doğru bir şekilde özetliyor: "Bu kimliğime çok değer verdiğim için konuşmuyorum. Benim için çok önemli ve bu kimliğimle gurur duyuyorum. Osmanlı İmparatorluğu kalmamış olsa da, şu an bir şey ifade etmese de yine de gurur duyuyorum. Aileye benim kadar değer vermeyen birileriyle konuşmak istemiyorum. Çünkü Fransa'da insanlar Türk ve Osmanlı tarihini bilmiyorlar. Sadece Avrupa tarihini biliyorlar."
Sultan II. Abdülhamid'in torunu olan babaannesi Fethiye Hanımsultan'a hayran: "Sarayda yaşarken sürgüne gitti, evinin masraflarını karşılamak için mücevherlerini sattı."
Sürgüne gönderildiğinde 12 yaşında, Fransa'da evlenen ve evini geçindirmek için mücevherlerini satmak zorunda kalan Fethiye Hanımsultan'ın trenle Paris'e uzanan hikayesini anlatırken örnek aldığı noktaları açık bir şekilde dile getiriyor: "Bağımsız bir insan, iki eşi ölüp dul kalınca üç çocuğunu kendisi büyütmüş. Beyrut'ta kayınbiraderinin alt katında yaşıyormuş. Otoriteye rağmen çocuklarını kendi istediği gibi büyütmüş, ne yapmak istiyorsa onu yapmış. Kadınlara at binmenin yasak olduğu dönemde babaannem at binmiş."
Evde Fransızca konuştukları için Türkçe öğrenemediğini dile getirirken, ailesiyle ilgili yarasını da gizleyemiyor…
2002 yılında anne ve babasının boşanması Lara Adra'yı derinden etkiledi. Babasıyla yaşamaya devam etti ancak bir yanı hep birlikte yaşadıkları günlerde kaldı. Bu travmayla birlikte hayatının bambaşka bir yöne doğru gittiğini şu sözlerle anlatıyor: "Kolay değildi ama bugün beni ben yaptı. Hayatım tamamen değişti. Daha güçlü oldum, ayaklarım yere basıyor. Bu beni daha çabuk büyüttü, sorumluluk sahibi oldum.
"Tüm sarayları ziyaret ettim, Topkapı Sarayı'nı çok beğendim."
12 yaşındayken ilk kez Türkiye'ye gelen ve tatillerini Akyaka'da geçiren genç kadın tüm sarayları gezdiğini ve Topkapı Sarayı'nı çok beğenmesine rağmen aynı etkiyi Dolmabahçe Sarayı'nda yaşamadığını söylüyor. Türkiye'nin bir parçası olduğunu dile getirirken, vatandaşlıkla ilgili sitemlerini de esirgemiyor: "Türkiye her şeyden önce benim bir parçam. Havasını, güneşini, her şeyini seviyorum. Sürgünden önce vatandaştık. Kalbimiz, tarihimiz, her şeyimiz Türk…"
Sultan Vahdeddin'in kızı Ulviye Sultan'ın torunu olan Hanzade Özbaş 1953'te dünyaya geldi. Okul yıllarında bir müsamerede büyük büyükannesi Hürrem Sultan'ı canlandırdı.
Nurcihan Sultan
Tam adı Emel Nurcihan Hodo. Sultan Reşad'ın torunudur. Maddi açıdan ailenin diğer üyelerine oranla daha rahat bir hayat süren Nurcihan Sultan İstanbul'da yaşıyor. Dışişleri Bakanlığı'nda katiplik yapan biriyle evlenmek istemiş fakat devlet izin vermemiş.
Neslişah Sultan
Sultan Vahideddin ile Halife Abdülmecid'in torunu 1921'de Nişantaşı'nda bir konakta doğdu. 2 Nisan 2012'de vefat etti. Babası, son halife II. Abdülmecid'in oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi; annesi ise son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin'in kızı Sabiha Sultan'dır.
Kenize Murad
1940 yılında Paris'te doğdu. Anneannesi Hadice Sultan, Sultan V.Murad'ın kızıdır. Sonradan Türk vatandaşlığına geçerek ''Rajkumari Kenize de Kotwara'' olan adını Kenize Murad olarak değiştirmiştir.
Fazile İbrahim Sultan
Tam adı Fazile İbrahim Bernard. Sultan Vahdettin'in torunu. 1941 yılında doğdu. Aynı zamanda Mısır Prensi Mehmet Ali İbrahim'in kızı. Nişanlı olduğu Irak Kralı ile evlenmeden iki hafta önce darbe oldu ve nişanlısı öldürüldü. Şu an yaşamını Paris'te sürdürmektedir.
Mihrimah Sultan
Sultan Reşad'ın torunu olan Mihrimah Sultan, hanedanın 'yeşil gözlü prensesi' olarak biliniyor. 1923'te babası Şehzade Ziyaeddin Efendi'nin Çamlıca'daki köşkünde doğdu ve 1 yaşında hanedanın diğer üyeleriyle birlikte sürgüne gönderildi. 2000 yılında Amman'da vefat etti.
Bala Sultan
Tam adı Bala Hodo. 1955'te doğdu. Sultan Reşad'ın torunu Rukiye Sultan'ın torunu. İstanbul'da yaşıyor.
Ayşe Gülnev Sultan
Tam adı Ayşe Gülnev Osmanoğlu Sutton. Sultan V.Murad'ın torunun torunu. 1971 İngiltere doğumlu. Tarih ve politika eğitimi almış. Türkçe biliyor ama iyi konuşamıyor.
Dürrüşehvar Sultan
26 Ocak 1914'te doğdu. 7 Şubat 2006'de vefat etti. Son Osmanlı halifesi II. Abdülmecid'in kızı ve Berar Prensi Navab Azam Şah'ın eşi. Babası Abdülmecid Efendi vefat ettiğinde Türkiye'ye geldi. Babasının Türkiye'de gömülmesi için devlet yetkilileriyle görüştü. Babasının naaşı 10 yıl Paris'te bir camiide bekledi. İzin çıkmayınca babası Medine'de gömüldü.