İzmir köfte nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli İzmir köfte tarifi
Sevilen yemeklerden biri olan İzmir köfte, Türk mutfağında sıkça pişirilen lezzetlerdendir. Pratik hazırlanan ve lezzeti damakta kalan İzmir köfte tarifi ile sevdiklerinize güzel bir sofra hazırlayabilirsiniz. İçindeki sosla ayrı bir lezzet katılan İzmir köfte yemeğini pratik bir şekilde sunabilirsiniz.
Sevilen yemeklerden biri olan İzmir köfte, Türk mutfağında sıkça pişirilen lezzetlerdendir. Pratik hazırlanan ve lezzeti damakta kalan İzmir köfte tarifi ile sevdiklerinize güzel bir sofra hazırlayabilirsiniz. İçindeki sosla ayrı bir lezzet katılan İzmir köfte yemeğini pratik bir şekilde sunabilirsiniz.
Hem protein hem de yanındaki sebzelerle vitamin sağlayan İzmir köftenin yapılışı aslında kolaydır. İzmir köfteyi kızartarak yapabileceğiniz gibi eğer kilo kontrolünüz varsa fırında da pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Her türlü oldukça lezzetli olan İzmir köftenin tadı damaklarınızda kalacak tarifini derledik.
Malzemeler:
500 Gram az yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
1 Adet yumurta
1/2 (yarım) demet maydanoz
1,5 Su bardağı bayat ekmek içi
Karabiber, Kırmızı pul biber, kekik, tuz
Diğer Malzemeler:
4 Adet domates (3 adedi sosu için , 1 adedi de üzerine dilimlemek için gerekiyor)
4 Adet patates (ufaksa 5 tane de koyabilirsiniz)
3 Adet çarliston biber
1 Tatlı kaşığı salça (tercihen karışık)
Kızartmak için:
sıvı ya
Yapılışı:
Ekmek içini ve arkasından soğanı rondo dan geçiriyoruz.
Yumurtayı, ince ince doğranmış maydanozu, baharatları ve kıymayı da ekleyip iyice yoğuruyoruz.
Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekil verip biraz dinlenmesi için tabağa sıralıyoruz.
Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde kesiyoruz.
Sıvı yağı iyice kızdırıp (çok yağ çekmesin diye) önce patatesleri arkasından da köfteleri azıcık kızartıyoruz.
Tepsiye bir patates bir köfte şeklinde sıralayın.
Köftelerden sonra kızartma yağından bir kepçe sos tenceremize alıyoruz, Salçamızı da ekleyip iyice karıştıralım.
Arkasından rendelediğimiz 3 adet domatesi de ekleyip 10 dakika pişmeye bırakalım, isterseniz sarımsak da atabilirsiniz içine. Kekik ve tuzunu da ekledikten bir kaç dakika sonra ocaktan alıyoruz.
Hazırlanan sosu patates ve köftelerin üzerine hepsine değecek şekilde döküyoruz ki pişerken kurumasın.
Üzerine 1 adet soyulup dilimlenmiş domatesi sıralıyoruz, biberleri de kesip içini temizledikten sonra aralarına yerleştiriyoruz.
Fırına atmadan önce tepsinin kenarından 1 çay bardağı sıcak su koyup önceden ısıtılmış fırında patateslerin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
30. dakikadan sonra açıp, tepsinin içindeki sostan köftelerin ve patateslerin üzerine biraz gezdirin.