Kadınlarda her ay yaşadığı regl dönemlerinde bel, karın ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu ağrılardan biri de küme şeklindeki şiddetli baş ağrısıdır. Saf migren denilen bu rahatsızlık regl dönemi başlamadan veya başladığı ilk günler görülür. Peki adet döneminde baş ağrısı neden olur? Regl migreni nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar...
Adet döneminde baş neden ağrır? sorusu bu rahatsızlığı yaşayan kadınlarca araştırılıyor. Kadınlar adet döneminde birçok ağrı yaşar. Bu ağrılar arasında baş ağrısı da dikken çeken bir ağrı çeşididir. Şiddetli görülen baş ağrıları kadınları regl döneminde çok zorlayabilir.
Ergenlik öncesi dönemde erkek ve kız çocuklarında görülen migren sıklığı benzerdir. Regl döneminin gelmesiyle birlikte hormonal faktörler nedeniyle kadınlarda daha fazla görülür. Regl döneminde yaşanan bu durum her kadın görülen bir durum değildir. Hormon seviyesi düşük olan kişilerde şiddetli baş ağrıları görülür. Regl döneminden 2 gün önce yaşanan baş ağrıları saf regl migreni olarak adlandırılır. Kadınların neredeyse yarısı regl dönemlerinde migren ataklarını yaşar.
Yapılan araştırmalarda kadınların 'unda saf regl migren görülmüştür. Regl döneminde ortaya çıkan bu migren ataklarının nedeni her kadın tarafından merak ediliyor. Kanama durumundan önce kanda bulunan östrojen hormonlarının düşmesi, bu ağrıları meydana getiriyor. Regl ile migren atakları arasında bir ilişki bulunuyor. Özellikle gebelik döneminde regl baş ağrısı ataklarının kesildiği görülmüştür. Gebelik döneminde hormonların yüksek seviyede kalması bu ağrıların yaşanmasını engelliyor.
REGL MİGRENİ NASIL GEÇER?
Regl döneminde şiddetli baş ağrısı yaşayan kadınlar, tedavi için birçok yola başvuruyor. Regl döneminde yaşanan migren atakları, normal migrenlere göre daha şiddetlidir. Uzun sürmesi ve sürekli olarak tekrarlanması kadınları zorlayan bir durumdur.
Aynı zamanda diğer migren ataklarına göre tedavi şekli oldukça zordur. Bu atakların ilaç tedavisiyle azaltılması yapılan tedavilerden biridir. Regl döngüsünü engelleyen seçeneklerde bulunuyor. Bu tedavi şekilleri tamamen kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Doktorlar gerekli gördüğü durumlarda migren ataklarını azaltmak ve hormon seviyesini yüksekte tutmak için farklı ilaçlar önerebiliyor. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması migren ataklarının önüne geçebiliyor.