Kavut tatlısı nasıl yapılır? En kolay kavut helvası tarifi...
Adı Divanü Lugati't Türk'ün yanı sıra Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de geçen, günümüze kadar gelen ve sevilerek tüketilen kavut helvası; Van başta olmak üzere Iğdır ve Doğu Karadeniz'de de değişik isimlerle yapılmaktadır. Peki kavut helvası nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? İşte kavut helvasına dair detaylar...
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Severek tüketilen 'kavut' yüksek besin değerine sahip, kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununun şeker ya da tatlı yemişle karışımı şeklinde yapılan helva benzeri bir tatlıdır. Yöresel lezzet olan kavut tatlısı nasıl yapılır?
2 su bardağı kavut unu (arpa fırında kavrulur, değirmende öğütülür, buna kavut denir)
KAVUT TATLISININ ŞERBETİ İÇİN
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
5 yemek kaşığı tereyağı
KAVUT TATLISININ HAZIRLANIŞI
Önce şerbeti hazırlamak üzere su ve şekeri bir tencerede kaynamaya bırakın. Kaynayan ve katılaşmaya başlayan şerbet kıvama geldiği zaman altını söndürün ve ılınmaya bırakın.
Bu arada bir başka tencerenin içine gavut unu ve 4 su bardağı su ekleyerek, sanki unu suda haşlar gibi karıştırarak pişirin.
Sıcak bir hamur gibi olucaktır. Altını söndürüp, içini bir tepsiye boşaltın, üzerine şerbet gezdirip, bir kaşıkla yer yer delikler açarak hamurun şerbeti emmesini bekleyin.
Servis yapılacağı zaman, tereyağını eritip, iyice kızgın bir biçimde Kavut'un üzerine gezdirin.