Kilosu 600 bin TL! Altınla yarışan safranın faydası nedir? Safran ne işe yarar?
Altın fiyatlarını aratmayan safranın değeri artmaya devam ediyor. 4 gram safranla 1 gram altının fiyatı, aynı seviyelerde. Kilosu 600 bin lira olan safran, hasadının yılda bir kez yapılması ve üretiminin çok zor olması nedeniyle çok kıymetli. Peki baharat dışında safran nerelerde kullanılır? Safran ne işe yarar? Safran neden bu kadar pahalı? İşte detaylar...
DHA
Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Dünyanın en değerli ürünleri arasında yer alan ve üretimdeki zorluğu, yılda 1 kez yapılan hasadı nedeniyle fiyatı yüksek olan safran, baharat dışında gıda, boya ve ilaç sanayinde sıklıkla kullanılıyor.
Üretimdeki zorluğu nedeniyle fiyatı yüksek olan safranın kilosu, internette 600 bin liraya satılıyor. Çiçek başı 3 dal çıkan ve 1 kilogram ağırlığa ulaşabilmesi için 450 bin dal toplanması gereken baharatın bir avuç içerisine sığan 4 gramı ile 1 gram altının fiyatı, aynı seviyeye geldi.
"TAMAMEN EL İŞÇİLİĞİ İLE TOPLANMASI GEREKİYOR"
Safranın üretim zorluğunu anlatan Gıda Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Safran, dünyadaki en pahalı gıdalardan biri. Sadece belli bölgelerde yetiştirilebilen safran aslında bir çiçek. İran, Yunanistan, İspanya gibi ülkelerde yetiştiriliyor. Yetiştirmesi ve toplaması çok zahmetli. Çok hafif bir baharat ve bu nedenle 10 gram fiyatı, 5 ila 6 bin liraya kadar çıktı. 1 çiçekte 3 safran kılı bulunmakta. 1 kilogram için ise 150 bin çiçekten 450 bin adet safran toplamanız gerekiyor. Bu kadar çiçeğin tamamen el işçiliği ile toplanması gerekiyor." dedi.
"KİLOSUNU 1000 LİRAYA BULMAK İMKANSIZ"
Safran adı altında piyasada çok fazla taklit ürün yer aldığını belirten Manavoğlu, "Gıda, boya ve ilaç sanayinde oldukça kullanılıyor. Bu ürünün kilosunu 500 liraya, 1000 liraya bulmak imkansız." dedi.
Mısır koçanlarını, Hindistan cevizi ipliklerini hatta at kıllarını bile boyayarak safran diye satışa sunduklarından bahseden Manavoğlu, tüketicileri sahte ürün konusunda uyardı.