Kore'nin yöresel lezzeti Tteokbokki nedir? Nasıl yapılır?
Geleneksel Kore lezzetlerinden olan Tteokbokki, yani dilimize İngilizce'den çevirilmiş kullanımıyla pirinç keki, dünya mutfağını süsleyen geleneksel lezzetlerden biridir. Ülkemizde de Kore restorantlarında bulabileceğimiz bu geleneksel yemek, evde nasıl yapılır? Tteokbokki'nin malzemeleri nelerdir? İşte evde hazırlayabilceğiniz Tteokbokki için gerekli malzemeler...
Güney Kore mutfağının sevilen sokak lezzetlerinden tteokbokki, acı sevenlerin mutlaka denemesi gereken yemeklerden biridir. İşte Kore dizilerinde bol bol duyduğunuz ve farklı çeşitleri olan lezzetli ve geleneksel tteokbokki tarifi...
Tteokbokki'nin malzemeleri nelerdir?
TTEOKBOKKİ İÇİN MALZEMELER
400 gr donmuş ya da bulabilirseniz taze pirinç keki (tteok)
2,5 su bardağı su, varsa sebze ve balık suyu da kullanılabilir
1 küçük kase ince şeritler halinde doğranmış beyaz lahana
İnce şeritler halinde doğranmış 1 büyük boy soğanın yarısı
Verev kesilmiş yarım havuç
3-4 adet küçük doğranmış yeşil soğan
SOSU İÇİN MALZEMELER
2-3 yemek kaşığı Gochujang ( Kore salçası)
1 yemek kaşığı soya sosu
2-3 diş ince doğranmış sarımsak
ÜZERİ İÇİN MALZEMELER
1 yemek kaşığı susam
Küçük doğranmış yeşil soğan
1-2 adet haşlanmış yumurta
TTEOKBOKKİ HAZIRLANIŞI
Dondurulmuş pirinç keklerini çözülmesi için en az 30 dakika kadar soğuk suda bekletin. Süre bitiminde tüm pirinç keklerini tek tek birbirinden ayırın ve bir süzgeç yardımıyla sudan geçirip, bir kenarda bekletin. Taze pirinç keki kullanacaksanız, suda bekletmenize gerek yok.
Küçük bir kasede gochujang, soya sosu ve sarımsak ezmesini çırparak karıştırın. Hazırladığınız sos karışımını bir kenarda bekletin.
2.5 su bardağı kadar balık suyunu, sebze suyunu veya yalnızca suyu bir tencereye boşaltın ve yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başladıktan sonra hazırladığınız sos karışımını tencereye döküp güzelce karıştırın. Karışımı yaklaşık 5 dakika orta dereceli ateşte kendi halinde kaynamaya bırakın.
Ardından sırasıyla pirinç keklerini, havuç, soğan ve lahana dilimlerini tencereye ilave edin ve ara sıra dikkatlice karıştırarak, yaklaşık 8 -10 dakika daha orta dereceli ateşte kaynatmayı sürdürün. Son olarak yeşil soğanları tencereye ilave edin ve 1-2 dakika daha tüm malzemeleri karıştırarak pişirdikten sonra ocağın altını kapatın. (Pişirme sürecinin sonunda sosun kıvamı iyice yoğunlaşmış olacaktır.)
Üzerine susam taneleri ve yeşil soğan dilimleri serpiştirip, dilerseniz katı pişmiş yumurta dilimleri ile birlikte çok bekletmeden sıcakken servis edin.
Şimdiden afiyet olsun...