Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirmek için süt ürünleri, et, tahıllar, baklagiller, yağlı tohumlar, sebze ve meyve gruplarından dengeli beslenmenin, kefir-yoğurt gibi probiyotik içerikleri tüketmenin, düzenli uyku ve egzersizin önem taşıdığı belirtildi. İşte koronavirüsle mücadelede dikkat edilmesi gerekenler...
Giriş Tarihi: 16.03.2020 12:13 Güncelleme Tarihi: 16.03.2020 12:13
"Bağışıklığı kuvvetlendirebilmek için yeterli protein almak, özellikle süt, süt ürünleri, yumurta gibi biyolojik değeri yüksek proteinleri tüketmek oldukça önemli. Bununla birlikte, omega yağ asitleri, serbest radikallere karşı toksin ve mikroorganizmalardan vücudu temizlemekle görevli bağışıklık sisteminin bu görevi gerçekleştirebilmesi için A, C ve E, B12, B6 vitaminleri, pantotenik ve folik asit, beta-karoten, selenyum, çinko bazı protein bileşikleri içeren besinler de sıkça tüketilmeli.
Yeterli ve dengeli beslenilmeli. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, et, balık ve kümes hayvanları, yumurta, fındık badem ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller ile sebze-meyveler, ekmek ve tahıllar yeterli miktarda alınmalı. Çünkü, tek taraflı beslenme ya da besinlerin yetersiz alınması, enfeksiyonlara kaşı vücudun hassasiyetini artırmaktadır."
"KEFİR, YOĞURT GİBİ FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ ÖNEMLİ PROBİYOTİK KAYNAKLARIDIR"
Prof. Dr. Şanlıer, yeterli ve dengeli beslenmeyen kişilerde immün yanıtın bozulduğuna, hastalık ve ölüm oranlarının arttığına vurgu yaparak, "Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve minerallerden zengin beslenilmeli." dedi.
Yeterli meyve ve sebze tüketiminin, kandaki iltihap belirleyicisi olan CRP seviyelerinde düşüşle ilişkilendirildiğini, bu süreçte daha sağlıklı olabilmek için haftada en az iki gün kuru baklagillere sofralarda yer verilmesi gerektiğini belirten Şanlıer, şunları kaydetti: