Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirmek için süt ürünleri, et, tahıllar, baklagiller, yağlı tohumlar, sebze ve meyve gruplarından dengeli beslenmenin, kefir-yoğurt gibi probiyotik içerikleri tüketmenin, düzenli uyku ve egzersizin önem taşıdığı belirtildi. İşte koronavirüsle mücadelede dikkat edilmesi gerekenler...
Giriş Tarihi: 16.03.2020 12:13 Güncelleme Tarihi: 16.03.2020 12:13
"KEFİR, YOĞURT GİBİ FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ ÖNEMLİ PROBİYOTİK KAYNAKLARIDIR"
Prof. Dr. Şanlıer, yeterli ve dengeli beslenmeyen kişilerde immün yanıtın bozulduğuna, hastalık ve ölüm oranlarının arttığına vurgu yaparak, "Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve minerallerden zengin beslenilmeli." dedi.
Yeterli meyve ve sebze tüketiminin, kandaki iltihap belirleyicisi olan CRP seviyelerinde düşüşle ilişkilendirildiğini, bu süreçte daha sağlıklı olabilmek için haftada en az iki gün kuru baklagillere sofralarda yer verilmesi gerektiğini belirten Şanlıer, şunları kaydetti:
Bu aylarda çok bol bulunan turunçgil, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere, meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminlerin alınması sağlanmalı. Taze sıkılmış meyve suları, vücudumuzun gribal enfeksiyonlara karşı korumasında etkilidir. Meyve suları bekletilmeden hemen içilmeli.
B12 ve folik asitin eksikliğinde savunma sistemi zayıfladığından, B12'nin bulunduğu koyu renkli yeşilliklerden salata tüketilmeli. Salatalar C vitamini kaybı olmaması için hazırlanınca hiç bekletilmeden yenilmeli. Kahve, çay gibi içecekler yerine bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilmeli."
Yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini de ifade eden Şanlıer, "Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kuru baklagiller, tahin gibi besinler E vitamini yönünden zengindir. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi yağlarda bulunan omega-9 yağ asitlerinin de bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri vardır." diye konuştu.