Mandalina soyarken asla bunu yapmayın! Tüm faydalarını yok ediyor
Kış aylarının en sevilen meyvesi mandalinanın faydaları saymakla bitmiyor. Tam bir vitamin deposu olan mandalina içeriğindeki vitaminler ile bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde oldukça faydalı. Ancak mandalina soyarken yapılan bu hata ise meyvenin pek çok faydasını yok edebiliyor. İşte mandalina başta olmak üzere vücudumuza iyi gelen besinler...
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, C vitamini deposu mandalinanın kanserden diyabete kadar birçok ciddi kronik rahatsızlığa karşı faydalı olduğunu söyledi.
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, mandalinanın faydalarını şöyle sıraladı: "Bağışıklığı güçlendirir: 1 su bardağı mandalina diliminde günlük önerilen C vitamini tüketiminin yarısından daha fazlası vardır.
C vitamini sağlıklı cilt ve dokuların oluşumu ve devamlılığı için gereklidir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini artırır, kalp hastalık riskini azaltır.
C vitamini ile akciğer, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin oluşumunu önler. Zengin C vitamini vücutta kollajen sentezi için hayati öneme sahiptir.
ollajen yaraların hızlı iyileşmesini sağlar, tendonları, bağları, kemikleri ve kan damarlarını bir arada tutar. C vitamini aynı zamanda besinlerle alınan demir mineralinin emilimini de artırır.
Kemiklere birebir: Mandalinada bolca bulunan A vitamini göz sağlığı, sağlıklı kemikler ve hücre büyümesi için gereklidir.
Mandalinada bulunan A vitamini üreme sağlığı ve hücreler arası iletişimde önemlidir. Öte yandan beta kriptoksantinden zengin bu meyve iltihap gelişme olasılığını yarı yarıya azaltır.
Mandalinanın kabuğunun hemen altındaki beyaz lifler de çok faydalıdır, atılmamalı bolca yenmelidir.
Potasyum zengini olduğundan tansiyonu düşürür. Kanı temizleyici, damar sağlığını koruyucu etkisi kalp hastalıkları için de mandalinayı önemli kılar. Damar sertliği için de önleyicidir.
Hücreleri yeniler: B vitamini zengini mandalina vücutta DNA ve RNA inşa ederek yeni hücrelerin oluşumu ve sağlıklı devamlılığını destekler. Flavonoidler serbest radikalleri (hastalığa neden olan moleküller) nötralize eden antioksidanlardır.
Mandalinadaki nobiletin flavonoidi obeziteyi önlemede, diyabetle savaşmada ve kolesterolü düşürmedeetkilidir. Tangeritin adlı bir diğer flavonoid ise yağlı karaciğer hastalığı ve damar sertleşmesini önler. Mandalinada olan folat kansere yol açabilecek DNA değişikliklerini de önlemektedir.
İçerdiği hesperidin ile mandalina sağlıklı kollajen üretimi için C vitamini ile sinerjik olarak hareket eder. Mandalina ilaçlar, hava kirliliği, hastalıklar, şiddetli egzersiz, sigara içmek, kimyasallar ve güneş ışığından gelen UV ışınlarının olumsuz etkilerini azaltır.
Obeziteyi önler: Mandalina çözünür lif pektin içeriği ile daha uzun süre tokluk sağlar. Yapılan çalışmalarda pektin tüketiminin obez bireylerde kalori alımını azalttığı gösterilmiştir. Diyet lifi alımı diyabet riski, kalp hastalığı, kolon kanseri, obezite ve yüksek kolesterol riskini azaltır.
Aynı zamanda mandalinanın içerisnde yer alan lifler, bağışıklık sistemini güçlendirirken, hafızayı da geliştirir. Ayrıca mandalina tüketmenin ruh halini iyileştirdiği de bilinmektedir. Potasyum içeriğiyle aynı zamanda kemik sağlığı içinde önemlidir.
İlerleyen yıllarda kemik erimesine karşı savaşır. Yeteli potasyum alımı yüksek kan basıncını önler ve kalp krizi oluşum riskini azaltır."
PEKİ HER GÜN YEDİĞİMİZ BESİNLER NEYE İYİ GELİYOR BİLİYOR MUYUZ?
İŞTE SAĞLIK DEPOSU GIDALAR
CEVİZ
Kalbe omega 3 yönünden en zengin yiyeceklerden olan somon balığından daha çok iyi geliyor, kırmızı şaraptan da daha fazla polifenol içeriyor. Tavuk kadar da kas yapıcı özelliğe sahip. Günde 7 tane ceviz sağlık açısından iyidir.
ISPANAK
Ispanak tam anlamıyla bir erkek sebzesi. Kafayı kas yapmaya takmış erkekler için mükemmel bir bitki olan ıspanak, Omega 3 ve B vitamini açısından oldukça zengindir. Bu da kalp krizi, osteoporoz ve felç riskini en aza düşürüyor. Daha da ilginci erkeklerde kan dolaşımını arttırdığı için cinsel gücü arttırıcı bir etkiye sahip.
SİYAH FASÜLYE
Aslında bütün fasulyeler sağlığınız açısından faydalıdır fakat hiçbiri siyah fasulye kadar beyin gücünüzü tavan yaptırmaz. Çünkü antosiyanin yönünden oldukça zengin bir bitkidir.
HAVUÇ
Genellikle kırmızı ve turuncu sebzeler ve meyveler karoten yönünden zengindir. Yağ çözücü özelliğe sahip olan karoten kanserle mücadelede en etkin besinlerden sayılır. Astım gibi alerjik hastalıklar üzerinde de olumlu etkisi vardır. Gün içinde en azından bir bardak havuç suyu tüketin
YABAN MERSİNİ
Müthiş bir antioksidan özelliği taşıyan yaban mersini, kanser, diabet ve yaşla gelen birtakım sorunları aşmak için inanılmaz bir meyve. Lif ve A ve C vitamini açısından zengin olan yaban mersini, kardiyovasküler açıdan da oldukça yararlı bir etkiye sahip. Kurutulmuş olanı da tercih edebilirsiniz.
YOĞURT
Mayalanma milyonlarca probiyotik organizma üretir ve bu da bağışıklık sisteminiz üzerinde oldukça olumlu etkiler yaratır. Zararlı bakterilerle savaşan bu probiyotik organizmalar sayesinde bağışıklık sisteminiz kanserle de savaşır. Yalnız dikkat edin, bütün yoğurtların probiyotik olma özelliği yoktur.
YULAF
Kalp krizi riskini en aza indiren yiyeceklerden bir tanesidir. Evet yanlış duymadınız! Karbonhidrat yönünden zengin bu bakliyat türünün yarım bardağında 10 gr protein mevcut. Kas yapıcı özellik de taşıyor.
DOMATES
Domates hakkında bilmeniz gereken 2 önemli konu var. Kırmızı domatesler en yararlıları. İçinde anti oksidan özelliği taşıyan likopen var. İşlemden geçmiş domates de tazesi kadar yararlı çünkü işlem görmüş domateste vücudun, likopeni emmesi çok daha kolay oluyor. Günde 22 mg likopen almaya özen gösterin. Bu da günde ortalama sekiz domatese veya bir bardak domates suyuna denk geliyor.
BAL
Bal, kansızlar için kan deposudur. Bal ilik bir beze sürülüp boğaza sarılırsa boğaz ve gırtlak ağrıları kesilir. Sinirleri bozulanları ve uykusuzları sakinleştirir. Süt ile bol sulandırılıp içilirse şeritleri öldürür. Bir miktar sirke ile karıştırılıp ağız çalkalanırsa, ağızda koku kalmaz.
BÖĞÜRTLEN
İdrar söktürür, ayaklardaki şişlikleri indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur. Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir.
BROKOLİ
Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Kadınlarda göğüs kanserini önler.
ÇAY
Binlerce yıllık bir bitki olan çayın yaprakları güzelleşmek içinde kullanılıyor. Yağlı bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz. Gözleriniz şişse iki soğuk çay poşetini göz kapaklarınızın üstünde bekletin. Saçlarınızın eskisinden daha parlak görünmesini istiyorsanız, şampuandan sonra çayla durulayın.
ÇİLEK
Vücudu kuvvetlendirir. Hasta olmayı önler. İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Mide ve bağırsak tembelliğini giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Bağırsak kurtlarını döker. Ateşi düşürür. Dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor. Cilde tazelik ve güzellik verir.