Mercimek köfte nasıl yapılır? En pratik mercimek köftesi tarifi...
Davetlerin, beş çaylarının, altın günlerinin vazgeçilmezi olan mercimek köfte hem pratikliğiyle hem de lezzetiyle dillere destan olmuş aperatif bir yemektir. Peki, mercimek köftesi nasıl yapılır? Mercimek köftesinin malzemeleri nelerdir? İşte mercimek köftenin püf noktaları...
Mercimek Köftesi, mercimek ve bulgur gibi besleyici değeri yüksek olan malzemeler içeren, kolay hazırlanan, yaygın olarak pişirilen lezzetli bir yemek türüdür. Yaygın olarak tüketilen mercimek köftesi nasıl yapılır? Mercimek köftesinin tarifi ve malzemeleri nedir?
MERCİMEK KÖFTESİ MALZEMELERİ
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı ince köftelik bulgur
Kristal kayatuzu, pul biber, karabiber, kimyon (ağız tadına göre)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 adet kuru soğan
Yarım demet taze soğan
Yarım demet taze nane
Yarım demet maydanoz
Marul yaprakları (yıkanmış)
1-2 adet limon (dilimlenmiş)
MERCİMEK KÖFTESİ YAPILIŞI
Kırmızı mercimeği yıkayın, bir tencereye koyun, üzerine 2-2,5 bardak su ilave edin, yumuşayıncaya kadar pişirin (yaklaşık 30-35 dakika).
Bu arada taze soğan, maydanoz ve naneyi yıkayıp ince ince doğrayın. Kuru soğanı da soyun ve çok ince doğrayın.
Mercimek piştikten sonra ateşten alın, içine domates ve biber salçasını katın, bulguru ilave ederek karıştırın ve bu karışımı 5-10 dakika dinlendirin. Daha sonra yoğurma işlemini yapacağınız uygun bir tepsiye boşaltın ve 5 dakika kadar yoğurun.
Yoğurduğunuz mercimekli-bulgurlu karışımın içine doğranmış kuru soğanı ekleyip, 5 dakika daha yoğurun. Tuz, pul biber, karabiber ve kimyonu koyun ve tekrar yoğurun.
Zeytinyağını kısık ateşte hafif ısıtın ve köftenin üzerine gezdirerek dökün, doğranmış maydanoz, yeşil soğan ve nane ile birlikte son kez 2-3 dakika daha yoğurup küçük parçalara ayrın, elinizin parmak izleri çıkacak şekilde sıkmalar yapıp, marul yaprakları içinde, limon dilimleri ile servis edin.
Dilerseniz bu tarifi kuru soğan koymadan da yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...