Ne işe yaradığını bilseydiniz asla çöpe atmazdınız! Çuvalla para ödemekten kurtulacaksınız
Çok sık yediğimiz doğal besinlerin çöpe attığımız kabukları bile günlük hayatı kolaylaştıracak şekilde fayda sağlıyor. Bilseydiniz asla çöpe atmayacağınız muz kabuklarının kullanım alanlarını öğrendiğinizde şoke olacaksınız. Peki yüz maskesinden ayakkabı temizliğine birçok alanda kullanılan muz kabuklarının faydaları neler? Ne işe yarar? İşte sizi çok şaşırtacak bilgiler...
Muzun içini yiyor kabuklarını çöpe atıyorsanız hemen durun. Çünkü çoğu meyvede olduğu gibi muzun da vitamini kabuğunda. Genellikle yediğimiz muzun kabuğunu çöpe atarız ama muzun kabuğu vitamin deposudur. Bizlere sağladığı faydalar oldukça fazladır. Muzun kabuğu da içi kadar besleyicidir.
Muz kabuğunun içerisinde fazla miktarda demir, potasyum, B vitaminleri, C ve K vitaminleri içerir. Ayrıca muz kabukları, antioksidan, antifungal, antibakteriyel ve enzimatik özelliklerle doludur.
DİŞLERİ BEYAZLATIR;
Muz kabuğu, içerisinde bulunan sitrik asit sayesinde sarı lekeleri azaltarak dişlerinizi beyazlatır ve inci gibi görünmesini sağlar. Muz, bir çok vitamin ve minerali içeriğinde barındırdığı gibi aynı zamanda da içerisinde kimyasal madde barındırmadığı için dişleriniz beyazlarken güçlendiğini de göreceksiniz.
NASIR VE TOPUK DİKENİ İÇİN;
Muz kabuğunun nemlendirici özelliği topuklarda oluşan sertleşmiş nasırlara iyi gelir. Uygulama için gece yatmadan önce muz kabuğunu topuk bölgesine yerleştirin ve bandajla hafifçe sarın. Ardından çorabınızı giyin ve bir gece bekletin. Sabah kalktığınızda bandajı açarak topuklarınızı ılık suyla yıkayın.
AYAKKABILARI PARLATMAK İÇİN;
Muz kabuğu içeriğinde bulunan maddeleri sayesinde deri ayakkabıların parlamasını ve cilalanmasını sağlar. Muz kabuğu ile ayakkabılarınızı ovalayın. Üzerinde yapışkanlık kaldığında yumuşak bezle ovarak temizleyin. Bu yöntemi deri mobilyalarda kullanabilirsiniz.
BAĞ AĞRISI İÇİN;
Şiddetli baş ağrısı yaşadığınız zaman muz kabuklarını alnınıza ve şakaklarınıza yerleştirin. Düşmesini engellemek için bir bezle de sarabilirsiniz. Uzanıp beklediğinizde baş ağrınızın yavaş yavaş geçmeye başladığını göreceksiniz.
SEDEF HASTALIĞI İÇİN;
İçeriğinde çeşitli antioksidanlar bulunan muz kabuğunu, doktorunuz onaylarsa sedef hastalığı tedavisi için de kullanabilirsiniz. Bunun için muz kabuğuna zeytinyağı döküp sedefli bölgeye sürmeniz, daha sonra soğuk suyla temizlemeniz yeterli. Ancak dediğimiz gibi bu yöntemi uygulamadan önce mutlaka doktorunuzun onayını alın.
ISIRIK İÇİN;
Sivrisinek ve diğer böcek ısırıkları, çok fazla kaşınma ve rahatsızlığa sebep olur. Bu semptomları muz kabuğu ile tedavi edebilirsiniz. Kabuktaki polisakkaritler birkaç dakika içinde şişmeyi ve iltihaplanmayı durdurmak için deri hücrelerine nüfuz eder.
GÖZ YORGUNLUĞU İÇİN;
Muz kabuğundaki potasyum sayesinde göz altı torbalarından kurtulabilir, yorgun ve şiş gözüken gözlerinizi rahatlatabilirsiniz.
NEMLENDİRMEK İÇİN;
Muz kabuğunun içiyle cildinizi nemlendirmek için 5 dakika boyunca masaj yapın. Ardından 20 dakika bekleyin ve soğuk suyla durulayın. Haftada 2-3 kez uygulayabilirsiniz.
SİĞİL İÇİN;
Muz kabuklarında güçlü antioksidanların yanı sıra siğillerin güvenli bir şekilde yok edilmesine yardımcı olabilecek çeşitli enzimler bulunur. Siğilin neden olduğu virüsle mücadelede etkin bir rolü vardır. Muz kabuğunun faydaları arasında belki de en ilginç olanı siğilleri eritiyor olmasıdır.
SİVİLCE İÇİN;
Muz kabuğu, iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Böylece cilt yüzeyinde kullanıldığında aknelerin oluşmasını önlüyor. Sivilcelerin kurumasını sağlıyor. Bu özelliğinden faydalanmak için muz kabuğunun iç kısmıyla, yüzünüze hafifçe masaj yapın.
Cildin bu maddeleri emmesi için, 20 dakika bekleyin. Ardından soğuk suyla yıkayın. Bu yöntemi günde 2 kez tekrarlayabilirsiniz.