Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Hindistan'dan Afrika'ya oradan da Avrupa'ya yayıldığı bilinen patlıcanın Osmanlı mutfaklarına 16. Yüzyılda girişiyle İstanbul Saray ve halk mutfağında çeşit çeşit patlıcan yemeği sofralara süslemiş, o dönemlerden günümüze kadar yeni tarifler keşfedilerek yaklaşık 300'e yakın patlıcan yemeği yapılmıştır.
Yapılışı:
Patlıcanları ocak veya mangal ateşinde güzelce közleyin. Bira soğuyunca ekmek tahtasına koyun, sapını kesip atın, patlıcanları dikine ikiye kesip ayırın, daha sonra bir kaşık yardımıyla içini geniş bir kaba koyun ve blenderla iyice ezin. Bir teflon tencerede tereyağını eritip unu serperek yedirin.
Kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurun, azar azar sütü koyun. Güzelce karıştırarak pişirip beşamel sos yapın. Beşamel sosu yedire yedire ezdiğiniz patlıcana karıştırın, tuzu eksikse tuz ilave edin. İstediğiniz et ürününün yanında servis yapın.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı