Sütlaç nasıl yapılır? Lezzetli sütlaç tarifi
Severek tükettiğimiz sütlaç en sevilen tatlılar arasında yer alır. Sevdiklerinize sunmanız için pratik hazırlanan sütlaç tarifini sizler için derledik. Sütlaç nasıl yapılır? Sütlaç için gereken malzemeler neler? Lezzetli Sütlaç tarifi nasıl olur?
Sevilen süt tatlılarından biri olan sütlaç çoğu insan tarafından tercih edilir. Sevdiklerinize sunmanız için pratik hazırlanan sütlaç tarifini sizler için derledik.
Lezzetiyle meşhur olan sütlaç hafif olmasıyla da sıkça tercih edilen bir tatlıdır. Özellikle akşam yemeklerinden sonra keyifle tüketilir.
15. ve 17.yüzyıl arasında İstanbul mutfağında daha çok hamurlu, tahıllı ve meyveli tatlılar tüketilmiş olup nadir de olsa sütlü tatlılar pişirilmiştir. Saray mutfağında sütlü tatlılar asıl olarak 17.yüzyıldan sonra sıkça görülmektedir. Bunun sebebi 17.yüzyıldan önce İstanbul içinde mandıraların bulunmaması ve uzaklardan gelen sütlerin bozulmadan İstanbul pazarlarına gelmesinin güç olmasıdır. O dönemlerde süt çabuk bozulduğundan ve yoğurt daha dayanıklı olduğundan genelde sütten yoğurt yapılmıştır.
17.yüzyıl sonrası mandıraların açılarak sayılarının artması ve taze süte kısa sürede ulaşılması sütlü tatlıların çeşitliliğinin artmasında ve sıklıkla pişirilmesinde etkili olmuştur. 18. Yüzyıl sonu 19.yüzyıl başlarında sütlü tatlılar ve çeşitleri çoğalmış Priştineli ve Debreli seyyar satıcılar mahalle ve sokak aralarında taşıdıkları tablalarda kaymağı bol muhallebileri çeşitli maniler eşliğinde satmışlardır. Böylece İstanbul'da ayrı bir sokak kültürü oluşmuştur.
Bir rivayete göre sütlaç Rumeli tatlısıdır. Sütlaç geçmiş dönemlerde "sütlü aş" olarak adlandırılmış olup zaman içerisinde sütlaç olarak söylenir hale gelmiştir. Demschwarn'ın anlattıklarından sütlacın 16.yüzyılda tatlımsı pirinçli çorba olarak tüketildiği anlaşılıyor. Zaman içerisinde, içindeki şeker oranının artmasından olsa gerek, sütlaç çorbalar grubundan tatlılara geçiş yapmıştır.
Sütlaç ile ilgili bir rivayete göre yeni evlenenlerin evlerinde yedikleri ilk tatlılar arasında mutlaka sütlaç olurmuş. Sütün rengi temizliği, tadı evin huzurunu, içindeki pirinçler ise bereketi ve bol çocuğu simgelermiş. Günümüzde sütlaç fırın sütlaç olarak da tüketilmekte, bazı hanımlar çeşitli meyveler, tarçın, fındık, fıstık, damla sakızı, bisküvi parçaları vb. koyarak bu lezzeti çeşitlendirmektedir.
Malzemeler:
6 bardak süt
1 çorba kaşığı dolusu pirinç unu ya da nişasta
9,5 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
1 paket vanilya
Yapılışı:
Pirinçleri bir tencereye koyun, suyu ilave edin, pişene kadar kaynatın, suyu fazla kaldıysa süzün. Pişen pirince sütü koyup kaynatın. Kaynarken şekeri koyun, pirinçler ise iyice yumuşayana kadar kaynatmaya devam edin. Pirinç ununa biraz su koyup açın, vanilyayı ve pirinç ununu süte koyup güzelce karıştırın.
Bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatın. Kaselere koyun, üzerini fıstık ve tarçınla süsleyip soğuk servis yapın.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı