Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Fındığın içerdiği yüksek orandaki yağ ve proteinin sindirim sistemine de faydası olduğunu söyleyen Diyetisyen Aslıhan Kara, "Fındıktaki yüksek lif içeriği, bağırsak sağlığı açısından da yararlı bir rol üstlenir. Yüksek lif içerdiği için sindirim sistemini kolaylaştırır ve kabızlığın tedavisinde de kullanılır" dedi.
Sağlıklı beslenmenin öneminden bahseden Dyt. Kara, "Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının geliştirilmesinde temel hedeflerden biri, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasıdır. Sağlık hizmetlerinin etkinliğinin artırılması ile birlikte bireysel diyet ve sağlık uygulamalarının düzeltilmesi, önlenebilir hastalıkları, sakatlıkları ve erken ölümleri azaltmaktadır" şeklinde konuştu.
KİŞİ BAŞI TÜKETİMİ ÇOK AZ
Dyt. Kara, şu bilgileri paylaştı:
"B ve E vitaminleri (31 mg/100 g) açısından oldukça zengin olup, bazı mineraller ve fitokimyasal maddeler için de iyi bir bitkisel kaynaktır. Bu denli geniş kullanım alanı ve sağlık açısından olumlu etkileri bulunan fındığın yüzde 75'inin üretildiği ülkemizde kişi başına fındık tüketimi oldukça azdır. Bu nedenle fındığın ülkemizdeki tüketiminin artırılması gerektiği konusunda çeşitli farkındalık çalışmaları yapılarak, tüketicilerin bilinçlendirilmesinin sağlanmasının oldukça isabetli olacağı söylenebilir.
TÜBİTAK tarafından ülke çapında 960 okul çocuğu ile yapılan bir tarama çalışması ile çocukların yüzde 90'ı B 2, yüzde 84'ün B6 vitamini yönünden yetersiz beslendikleri gözlenmiştir. Kan yapımı ve ruhsal sağlık açısından B2 ve B6 vitaminleri fındıkta önemli düzeyde bulunduğundan bu besinin her gün düzenli olarak tüketilmesi ülkemiz çocuklarının beslenme sorununa pratik bir çözüm olarak düşünülebilir."
İşlenecek çeşitli gıdaların bileşimlerine eklenerek fındık tüketiminin artırılmasına yönelik projeler geliştirilebilir. Örneğin; günümüzde popüler olan besleyici değeri yüksek doğal yiyecekler ile zenginleştirilmiş ürünlerin geliştirilmesi projeler kapsamına fındık alınarak hem tüketim miktarının artırılmasına hem de geliştirilen ürünlerin besin içeriğini daha zengin ve sağlıklı olmasına katkıda bulunabilir."
CİLDE FAYDALIDIR
Fındığın cilde faydaları olduğunun altını çizen Dyt. Kara, "Fındık, içerisindeki doymamış yağdan dolayı kozmetik sektöründe yaygın kullanılır. Çünkü fındığın içerisindeki yağın tedavi edici özellikleri bulunur. Fındıktaki fenolik bileşikler, cildin yaşlanması yavaşlatarak, cildi güneş hasarlarından korur ve akne gibi cilt sorunlarının tedavisinde etkilidir. Böylelikle fındık, yağı cilt sağlığının iyileştirilmesinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda cilde ışıltı katan antioksidan ve E vitamini içerir" açıklamasında bulundu.
KAVRULMUŞ FINDIK BESİN KAYIPLARINA NEDEN OLABİLİR
Fındığın kavurma süresinin uzamasının fındıkta besin kayıplarına sebep olabileceğini söyleyen Dyt. Kara, "Fındığın içerisindeki sağlıklı yağların hasar görmesine ve okside olmasına sebep olarak serbest radikallerin oluşmasına sebep olabilir. Çiğ fındık, kavrulmuş fındığa göre 2 kat daha fazla antioksidan içerir. Bu nedenle tükettiğimiz fındığın işlem görmemiş olmasına özen göstermeliyiz" dedi.
TOKLUK HİSSİ VERİR
Fındığın kilo kontrolüne yardımcı olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Dyt. Kara, şunları söyledi:
"Fındık sağlıklı yağlar, lif, protein ve diğer besin ögeleri açısından zengindir. Bu besin ögeleri, tokluk hissini artırır. Yüksek lif içerdiği için uzun süre tok kalmaya yardımcı olur. Dolayısıyla, fındık tüketimi, düzenli bir şekilde atıştırmalık olarak tercih edildiğinde, tokluk hissi yaratmaya yardımcı olur.