Yumurtayı böyle pişirirseniz içindeki proteinin katili olursunuz!

Faydaları saymakla bitmeyen yumurta, protein açısından da çok önemli bir besin. Ancak yumurtayı pişirirken öyle bir hata yapıyoruz ki içindeki proteinden eser kalmıyor. Peki yumurtayı pişirmenin doğru yöntemi nedir? Yumurtanın faydaları neler? İşte detaylar...

Yumurta, protein ve demir bakımından zengin bir gıda olup her yaş grubundan kişi tarafından tüketilmelidir. Prof. Dr. Canan Karatay, yumurtanın sofranızda bulunması gerektiğini ve bu süper gıdanın uzun süreli doygunluğunu vurguluyor. Yumurta, doğru pişirildiğinde, uzun yaşamın sırrı olarak kabul edilir.

2 | 11

Sarısının etrafında oluşan koyu halka, yumurtanın aşırı pişirilmesinin sonucudur. Yumurta 10 dakikadan fazla pişirildiğinde, yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası denilen yeşilimsi gri bir halka oluşur. Bu durum, demirin vücut tarafından kullanılmasını engeller. Halbuki yumurta, demir minerali açısından mükemmel bir kaynaktır. Demir eksikliği anemisi durumunda, metabolizma yavaşlar ve halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafıza zorluğu, sabahları yataktan zor kalkma, saç dökülmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.

3 | 11

PEKİ, SAĞLIKLI BİR YUMURTA NASIL PİŞİRİLİR?

Diyetisyen Uzman Işın Sayın, ideal yumurta pişirme yöntemi hakkında, "Günlük olarak en az 1 adet, tercihen organik yumurta tüketin ve toplamda 10 dk pişirin. Ocak gücünüz ve yumurtanın organik olup olmadığına göre sonuçlar değişebilir. Eğer 10 dk'da yumurtanın içi yarı pişmiş olarak görünüyorsa; bir sonraki sefere en fazla 1-1.5 dk daha fazla pişirin, ancak gri halka oluşmaması için pişirme süresini dikkatle ayarlayın." diyor. Peki her gün yumurta tüketirsek ne olur?

4 | 11

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

Yumurtanın yüksek protein ve düşük karbonhidrat içeriği sayesinde uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Yumurta aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı bir kalori alımını destekler. Bu özellikleri kilo kaybını kolaylaştırır.

5 | 11

CİLDİ YENİLER

Diyetinize bol miktarda yumurta ekleyerek yaşlanmanın etkilerini tersine çevirebilirsiniz. Amino asitler hücrelerimizi yeniler ve gençlik ışıltısını sağlar.

6 | 11

ANEMİ RİSKİNİ AZALTIR

Folik asit bakımından zengin olan yumurta, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırabilir. Bu durum genel olarak anemi riskini azaltır.

7 | 11

YUMURTANIN FAYDALARI

Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kas ve kemik gelişiminde büyük etkisi vardır.
Yüksek miktarda protein içerdiğinden kaslara çok faydalıdır.
İçerdiği amino asit ve vitaminler ile vücudu besler.
Göz sağlığı için çok yararlıdır ve göz bozukluklarına fayda eder.
İyi kolesterolü yükseltir.
Kalp sağlığını korur.
Hafıza problemlerine iyi gelir.
Beyin sağlığı için çok faydalıdır.
Vücudun demir seviyesini artırır.

8 | 11

YUMURTANIN ZARARLARI

Çok faydalı bir besin olmasına rağmen yumurtanın da bazı olumsuz özellikleri vardır. Bunlar genellikle fazla tüketim sonucunda ortaya çıkar.

Bir yumurtada 75 kalori bulunur. Gün içerisinde 3 tane yumurta yemek çok fazla kalori almak demektir. Bu da kilo alımına sebep olur.
Çok yumurta tüketilirse yağ alımı artar. Yağın artması da kalp hastalığı risklerini artırır.
Eğer yüksek kolesterole sahip birisi yerse kolesterol daha da artar. Bu da kalp hastalıkları riskini çoğaltır.
Fazla tüketiminde diyabete yakalanma riski doğar.
Yağlı karaciğer hastalığına sebep olabilir.

9 | 11

YUMURTANIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

Yumurta ebadına bakılarak en fazla kaloriye sahip olan besinlerden birisidir. 100 gramlık bir yumurtada 154 kcal kalori vardır. Besin değerleri ise şöyledir:

Karbonhidrat 0.7
Protein 12.9
Yağ 11.2
Kolesterol
A vitamini
Potasyum
Kalsiyum
Demir

10 | 11

YUMURTANIN YAN ETKİLERİ

Yumurta maskesi yapan kişilerde yumurta akı alerji yapabilir. Bu gibi durumlarda da yan etkiler gösterir.
Çiğ yumurta akı, vücuttaki biotinin bitmesine sebep olabilir. Biotin eksilirse kas ve koordinasyon eksiliği, kaslarda kramplar ve ağrılar, saç dökülmeleri, nöbetler görülebilir.
Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Yumurta akına alerjisi olan kişilerde ciltte, dökülme, kızarma, kaşınma gibi sorunlar görülebilir.
Böbrek problemleri olan kişiler için fazla protein çok tehlikelidir ve yumurta fazla tüketilirse vücuda aşırı protein yüklenebilir.

11 | 11


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.