Türkiye'de ilk kez çift akciğer nakli yapılarak yaşama döndürülen Ödemişli Mehmet Palaz'ın vücudu organı reddetti. Bir nakil daha yapıldı ama yeterli olmadı
ERKAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
Ödemiş'in Kaymakçı Beldesi'nde yaşayan şoför Halil İbrahim ve ev hanımı Gönül Palaz'ın ilk çocukları Mehmet, ileri düzeyde solunum yetmezliği nedeniyle hiç çocukluğunu yaşayamadı. Palaz, 1.5 yaşından itibaren boyundan büyük oksijen cihazı ile hayata tutundu. Sokaklarda oyun oynayan arkadaşlarını pencereden izleyebilen Palaz, her şeye rağmen eğitimine devam etti. Palaz, kimi kez annesinin kimi kez de arkadaşlarının sırtında okuluna gitti.
SAKLAMBAÇ BİLMEDİ
Akciğer enfeksiyonu geçiren Mehmet'in ciğerlerindeki rahatsızlığı gün geçtikçe ilerledi. Uzun süre yürüdüğünde soluk soluğa kalıyor, koşmayı hayal bile edemiyordu. Rahatsızlığı nedeniyle okulunu 7. sınıfta bırakmak zorunda kalan Mehmet, 'saklambaç', 'körebe' oyunlarını bilmeden büyüdü. 1998 yılında hastalığı ağırlaşan genç Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde izlenmeye başladı. Doç. Dr. Fiden Gülen tarafından izlenen Palaz, nakil adayı olarak EÜ Hastanesi Kalp Akciğer Nakli Konseyi'ne sunuldu. Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek çift akciğer nakli ile sağlığına kavuşabilecek Palaz'ın durumunu inceleyen konseyden nakil kararı çıktı. Mehmet, ailesi ve doktorları umutla uygun organın bulunmasını bekleyemeye başladı.
SEVİNÇLİ HABER ULAŞTI
Sevinçli haber 2009 yılının Nisan ayında Aydın'dan geldi. Beyin ölümünün ardından organları bağışlanan 15 yaşındaki Enes Malik Akın'ın akciğerleri ve kan grubu (A rh pozitif) 11 aydır umutla organ bekleyen Mehmet Palaz'a uyuyordu. Akın'ın kalp ve akciğeri Ege Üniversitesi Hastanesi'ne, bir böbreği ve karaciğeri ise Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi. Nakilde 'mucize' işler başaran EÜ kalp ve damar cerrahisi, çocuk cerrahisi, göğüs cerrahisi, çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümlerinde görevli doktor ordusu gece yarısı kalp ve akciğer nakli operasyonları için ameliyathaneye girdi.
EKİBİN BÜYÜK BAŞARISI
Kalp nakli bekleyen 29 yaşındaki Serap Topal ve akciğer nakli bekleyen Mehmet Palaz'ın ameliyathaneleri arasında gidip gelen ekip, iki operasyonu saat 07.00'de başarıyla tamamladı. Prof. Dr. Mustafa Özbaran başkanlığında Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Sanem Nalbantgil, Prof. Dr. Fatma Aşkar, Doç. Dr. Figen Gülen, Doç. Dr. Çağatay Engin, Doç. Dr. Coşkun Özcan, Dr. Ufuk Çağırıcı, Dr. Kutsal Turhan ve Dr. Can Eyigör'den oluşan ekip Türkiye'de ilk defa çift taraflı akciğer nakli gerçekleştirdi. Mehmet sağlığına kavuşurken, operasyon oksijen tüpüne bağımlı yaşayan binlerce akciğer hastasına umut oldu.
OKULUNA GERİ DÖNDÜ
Türkiye'de çift akciğer takılan ilk hasta olan Mehmet'in hayatında yeni bir sayfa açılmıştı. Mehmet 2010 yılında takip edildiği EÜ Çocuk Hastanesi'ne yakın olan Süleyman Demirel Çok Progrmalı Lisesi'nde eğitim hayatına yeniden başladı. Lisenin 9. sınıf öğrencileri, tüm öğretmenler ve yöneticiler onu bağrına bastı. Bornova'da annesi ile kalan genç, 4 ay boyunca okuluna devam etti. Mehmet'in takibini yürüten Doç. Dr. Figen Gülen de gencin en ufak rahatsızlıkları ile bile çok yakından ilgilendi.
BÜROKRATİK ENGELLER
Herkesin üzerine titrediği Mehmet'in akciğerleri 2011 yılının sonunda iflas etti. Hayata tutunabilmesi için tek yol yeni bir akciğerin nakledilmesi gerekiyordu. EÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsa Durmaz'ın 2011 yılı içerisinde istifa etmesiyle, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen 'Akciğer Nakli Ruhsatı' da askıya alındı. Hastane yönetimi Prof. Dr. Durmaz'ın üzerine olan ruhsatı yeniden çıkartmak için çalışma başlattı. Ancak Mehmet'in bürokrasiyi bekleyecek vakti yoktu.
MERSİN'DEN GELDİ
Yaşam mücadelesi veren Mehmet 14 Aralık 2010 tarihinde İzmir İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan'ın talimatıyla 112 helikopteriyle İstanbul'a uçtu. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne yatırılan Mehmet ve ailesi, bir umutla uygun organ çıkmasını bekledi. Türkiye'de çocuk ve gençlerde organ bağışı oranının düşük olmasına rağmen, bir hafta sonra Mehmet için mutlu haber Mersin'den geldi. Organları bağışlanan 14 yaşındaki bir gencin akciğerinin Mehmet'e uyduğu anlaşıldı. Mehmet 22 Aralık günü Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yatırıldı. Doç. Dr. Cemal Asım Kutlu ve Ekibi, Mersin'den uçak ambulansla getirilen akciğeri başarıyla Mehmet'e nakletti.
Yeni organlarıyla 4.5 saat hayata tutunabildi
Üçüncü akciğeriyle hayata tutunan Mehmet yoğun bakıma servisine alındı. Aniden akciğer bölgesinde kanama gelişen nakil hastası yeniden ameliyata alındı. Ameliyat sırasında 80 ünite kan verilen genç, doktorların tüm müdehalelerine rağmen kurtarılamadı. Yavrularını yaşatmak için ellerinden geleni yapan anne ve babası, Süleyman Demirel Çok Programlı Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri ile İstanbul ve İzmir'deki doktorları büyük üzüntü yaşadı.
"Söylenecek bir şey yok, her şey bitti"
Yeni Asır'a konuşan Mehmet'in annesi, İstanbul ve İzmir'deki doktorların oğlunu yaşatmak için ellerinden geleni yaptığını belirterek, "Oğlum 22 Aralık'ta İstanbul'daki Koşuyolu Hastanesi'nde akciğer nakli ameliyatı oldu. Nakilden sonra kaldırıldığı yoğun bakım servisinde kanama gelişmiş. Doktorların verdiği 80 ünite kana rağmen kanama durmamış.
Söylencek hiçbir şey kalmadı. Her şey bitti. Doktorlar elinden gelen her şeyi yaptılar" dedi. Mehmet'in doktorlarından Dr. Kutsal Turhan, "İstanbul'da Mehmet'e 1 hafta içinde organ çıktı. Türkiye'de çift akciğerli tek hastaydı. Nakilli akciğeriyle 2.5 yıldır yaşıyordu" diye konuştu.