İzmir'de, boşanmak istediği eşini bıçaklayarak öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan ve hakkında daha önce "cezai ehliyeti yoktur" raporu verilen sanık hakkında, İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan "cezai ehliyetinin olduğu" yönünde rapor geldi. Öte yandan Ferdane Çöl'ü korumakla görevli polis memuruna, "maaş kesme" ve "terfi durdurma" cezası verildi.
Acılı anne ve baba
İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, hakkında "Kasten adam öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu sanık Sedat Çöl ile tutuksuz sanıklar C.İ, B.İ, A.D, H.M, İ.M. ve suça sürüklenen çocuk M.Ç, ölen Ferdane Çöl'ün annesi Suna, babası Fikret Maviş katıldı. Duruşmada, taraf avukatları ve davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşaviri Seyhan Yavuz ile "Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu" üyeleri de hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Hakim Orhan Kızıltaş, sanık Sedat Çöl hakkında İstanbul Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Dairesi'nden gelen, "cezai ehliyetinin olduğu" yönündeki raporu zapta geçirdi. Yeni gelen rapora bir diyeceğinin olup olmadığının sorulması üzerine sanık, "Ben rahatsızım, beynim tutukluk yapıyor" karşılığını verdi.
DNA örnekleri
Sanık avukatı ise İstanbul Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Dairesi'nden gelen raporla, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden alınan daha önceki rapor arasında çelişki olduğunu belirterek yeni bir rapor alınmasını istedi. Talebi kabul eden mahkeme heyeti, İzmir Adli Tıp Kurumu tarafından olay yerindeki DNA örnekleriyle tüm sanıkların DNA'sının karşılaştırılmasını, sanık Sedat Çöl'e yeni bir rapor alınması için İstanbul Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'na gönderilmesine, gelmeyen tanıkların zorla getirilmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.
İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davaya da yargılamanın seyrini belirleyebilecek bir rapor geldi. Davada 6 yakınıyla birlikte yargılanan Sedat Çöl, daha önce Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden aldığı "psikotik bozukluğu bulunduğu" yolundaki raporu sunmuştu. Mahkeme bunu yeterli görmemiş ve İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istemişti. 4'üncü İhtisas Dairesi, 14 Ocak 2013 tarihli raporunda, Çöl'ün kendisinde ceza sorumluluğunu etkileyecek veya ortadan kaldıracak mahiyette rahatsızlığının tespit edilemediği bildirildi.
Sigara izmariti ve saç
Davanın dünkü duruşmasında da olay yerinden elde edilen sigara izmariti, saç ve doku örneklerinin DNA incelemesine alınması kararı çıktı. Mahkeme böylelikle, sanıklardan hangisinin cinayete katıldığını ortaya çıkaracak. ERSAN ATAR
"Ölsen de kurtulsak" iddiası
İzmir'de şiddet gördüğü kocasına boşanma davası açan Ferdane Çöl, eşinden ve ailesinden tehditler aldığı için koruma istedi. İzmir 7'nci Aile Mahkemesi, Ferdane Çöl'ün 3 ay boyunca Bornova Işıkkent Polis Karakolu tarafından korunmasına karar verdi. Sedat Çöl, koruma kararı çıktıktan 20 gün sonra, 13 Ekim 2011'de Ferdane Çöl'ü boğazını keserek öldürdü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun girişimleri sonucu, Işıkkent Polis Karakolu'nda görev yapan ve koruma görevi verilen polis memurlarından Ali İnce hakkında "maaş kesme" ve "terfi durdurma" cezası verildi.
Platforma bildirildi
İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından verilen idari ceza, platforma da bildirildi. Ferdane Çöl koruma kararının ardından da tehditler aldığı için polis karakoluna gitmişti. Platform avukatlarından Gökçesu Özgül, polis memuru İnce'nin, "Ölsen de kurtulsak" diyerek Ferdane Çöl'ün şikayetlerini dikkate almadığını ileri sürmüştü. Müebbet hapsi isteniyorBornova'da Ekim 2011'de meydana gelen olayda, Ferdane Çöl boşanmak istediği eşi Sedat Çöl tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Sedat Çöl hakkında "kasten adam öldürme", tutuksuz sanıklar C.İ, B.İ, A.D, H.M, İ.M. ile "suça sürüklenen çocuk" M.Ç hakkında da "azmettirme" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti.