Manisa'da 1995 yılında aralarında öğrencilerin de bulunduğu 16 kişi polis tarafından gözaltına alındı. 11 gün emniyette ifade veren gençlerden 2'si serbest bırakılırken, 14 kişi tutuklandı.
16 genç 14 Mart 1997'de izinsiz yazı yazmaktan, 28 Ekim 2000 tarihinde de ifadelerinin işkence altında alınması ve başka bir kanıt bulunmaması gerekçesiyle beraat etti. Daha sonra hukuk mücadelesi başlatan 14 genç, işkence gördükleri gerekçesi ile karşı dava açtı. Dava açanlardan 7'sinin avukatlığını dönemin İzmir Baro Başkanı Sema Pekdaş üstlendi.
Dava sürecinde Pekdaş'ın avukatlık görevini yapmadığını iddia eden 7 mağdur, kendisini davalarından azlederek başka avukatlar tuttu.
PEKDAŞ BİZİ OYALADI
Açtıkları davaları kazanan ve tazminat almaya hak kazanan 7 kişi, 'Görevi kötüye kullanma' ve 'Nitelikli zimmet' suçlaması ile Sema Pekdaş hakkında suç duyurusunda bulundu.
Pekdaş'ın mağdur ettiği isimlerden Levent Kılıç, Pekdaş'ın tazminat alacağı davasını 7 yıl takip etmediği halde kendisine, 'Dosyayı takip ediyorum. Danıştay'da' diyerek oyaladığını iddia etti.
'ZİMMET SÖZ KONUSU'
Tazminatlarının Pekdaş tarafından gizlenerek usulsüz para kesildiğini aktaran Kılıç, "Zimmet söz konusu. Karar kesinleşmesine rağmen Sema Pekdaş benden gizlemiş. Bu gerçeği yıllar sonra öğrendim ve dava açtım" dedi. Savcı, bakanlık onayıyla Sema Pekdaş'ın beyan vermesi için adresine tebligat yaptı ancak Pekdaş aylarca adresinde bulunamadı. 5 Mayıs 2017'de hazırlanan iddianamenin kabul edilmesiyle Pekdaş, Manisa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı.
METİN BURMALI