Dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddet en büyük toplumsal sorunlardan biri. Dayak yiyen ve öldürülen kadınlar dünyanın her yerinde.
Türkiye'de sesini duyurmakta zorlanan pek çok kadın şiddetin kurbanı oluyor. Ya dayak yiyor ya da öldürülüyor. 2018 yılının sadece ilk iki ayında 75 kadın öldürüldü.
Ocak ayında 28, şubat ayında ise 47 kadın cinayete kurban gitti.
6284 sayılı yasaya yönelik ciddi saldırılar olduğunu ifade eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Sözcüsü Sanem Deniz Kural, kadın haklarının kazanımı açısından önemli bir yere sahip olan bu kanunun sürekli 'yuva yıkan kanun' gibi gösterildiğini savundu.
SESLERİ DUYULMUYOR
Oysa bu kanunun etkin şekilde uygulanması halinde birçok kadının hayatının kurtulacağını ifade etti. Bazı şeylerin bu kadar basit olduğunun altını çizen Kural, iletişim çağında olunmasına rağmen bir kadının sesini duyurmakta zorlandığını kaydetti.
SON KURBANLARDAN
Kadına şiddetin son kurbanlarından biri de Kırgız asıllı Türk vatandaşı Katerina Ç. (34) oldu.
Antalya Manavgat'ta yaşayan 4, 6 ve 11 yaşında 3 çocuk annesi Katerine Ç, boşanma davası açtığı kocasının erkek kardeşi Mehmet Ç. tarafından boğularak öldürüldü.
Katerina'nın cenazesine Türkiye'de sahip çıkan olmadı, tabutu Kırgızistan'a gönderildi.
25 MİLYON ÇOCUK EVLİLİKTEN DÖNDÜ!
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çocuk evliliği oranlarının küresel olarak düşüş gösterdiğini bildirdi. Raporda, son 10 yılda 25 milyon çocuk evliliğinin engellendiği belirtildi.
Çocuk evliliklerinde en fazla düşüşün Güney Asya'da, özellikle de Hindistan'da görüldüğü vurgulanan raporda, bölgede kızların 18 yaşından önce evlenme riskinin yaklaşık yüzde 50'den yüzde 30'a gerilediği kaydedildi. Ancak bazı ülkelerde durum böyle değil. Sahraaltı Afrika'da çocuk evlilikleri son 10 yılda 5'te 1'den 3'te 1'e yükseldi.
UNICEF'in yeni verilerine göre, yılda 12 milyon kız çocuğunun zorla evlendirildiği sanılıyor. Halihazırda dünya genelinde çocuk yaşta evlendirilmiş yaklaşık 650 milyon kadın yaşıyor.
ŞİDDETİN ÇÖZÜMÜ MERHAMET
Uzman Psikolog Melis Çekiç Güllüoğlu, toplumun en önemli sorunları arasında yer alan şiddeti durdurmak için öncelikle aile içi eğitim ve iletişimi artırmak gerektiğini ifade etti. Güllüoğlu, anne ve babaların çocuklarına evrendeki tüm canlılara merhamet etmeyi öğretmeleri gerektiğini belirtti. Empatinin önemine de dikkat çeken Güllüoğlu, "Karşısındakine her anlamda şiddet gösteren insanlarda belirlenen en eksik duygu empati. Örneklemelerle ve empati duygusunun geliştirmesine yönelik alıştırmalar yapmayla çocuklar şiddet duygusunu seçmeyecektir" dedi.