Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş süreciyle ilgili olarak dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
TOPLANTI 6 SAAT SÜRDÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında İstanbul Tarabya'daki Huber Köşkü'nde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş süreciyle ilgili saat 12.00'de başlayan değerlendirme toplantısı saat 18.00'e kadar sürdü.
Toplantıya Erdoğan'ın yanı sıra, Başbakan Binali Yıldırım ile bazı bakanlar ve bürokratlar katıldı. Toplantıda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş ve uyum yasalar��yla ilgili konuların ele alındığı öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Haziran seçimlerinden sonra yaptığı ilk basın toplantısında CHS'ye geçiş çalışmaların başlayacağı sinyalini vermiş, "Biliyorsunuz 24 Haziran'da milletimiz sadece bir cumhurbaşkanı ve 600 milletvekili seçmedi. Aynı zamanda yeni yönetim sistemini de fiilen hayata geçirdi. Anayasa değişikliğiyle uyumlu şekilde, gerek mevcut mevzuatın ayıklanması, gerek yeni yönetim sisteminin mimarisinin kurulması konusunda uzun süredir hazırlık yapıyoruz. Şimdi yemin törenine kadar bir kez daha gözden geçirecek ve yeni sistemi süratle hayata geçireceğiz. Gayemiz bu dönemde ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmaktır" ifadelerini kullanmıştı.
GÜÇLÜ BAŞKAN'A GÜÇLÜ KADRO
Türkiye'ye çağ atlayacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin işleyişi de netleşmeye başladı. Yeni dönem yeni çalışma yöntemlerini de beraberinde getiriliyor. Bürokratik oligarşi son bulurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la doğrudan çalışacağı süper beyin takımı kuruluyor. Herkese her fikre açık yeni sistemde farklı siyasi görüşlerden iktisatçıdan teknokratlara kadar her alanda güçlü isimler de rol alacak.
Cumhurbaşkanlığı'na bağlı 9 politika kurulu güçlü danışma kurulu olarak rol alacak. Alınan kararların politik sonuçlarını değerlendirecek.
Ofisler düşünce kulübü olarak görev yapacak. Bu ofislerde siyasi partilerine bakılmadan iktisatçılar, sosyologlar, teknokratlar da görev alacak.
Strateji ve Bütçe Başkanlığı, ülke bütçesinin yanı sıra Merkez Bankası'ndan üst kurullara kadar her alanda ekonomik kararların etkisini değerlendirecek.
Yeni kabinede bakanlıkların daha çok teknik yönü ön plana çıkacak. Bakanlık tespitinde siyasi dengeler değil icraat ön plana çıkacak.
Ofis yapılanmasında Cumhurbaşkanı'nın 36 danışmanından isimler de yer alacak. Ekonomi yönetimi de yeni modele göre kökten değişecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı doğrudan Finans Ofisi ile çalışacak. Enerji, ticaret, ulaştırma, turizm, sağlık yeni dönemde ekonominin lokomotifi olacak.
HAZAL ATEŞ