FATİH ŞENDİL
Suudi Savcı, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin 11 zanlıdan 5'i için idam cezası istendiğini açıklarken, yerli işbirlikçi muamması arapsaçına döndü. Kaşıkçı'nın iğneyle etkisiz hale getirildikten sonra parçalandığını duyuran Başsavcı Sözcüsü, parçaların da konsolosluk dışına çıkarıldığını ifade etti. Öte yandan Türk güvenlik güçleri Suudilerin robot resmi çizmeye kalktığı işbirlikçi iddiası ile kaybolduğu günle sonraki günler için konsolosluk binası çevresinde bulunan GSM baz istasyonlarındaki sinyalleri mercek altına aldı.
Basın açıklaması yapan Başsavcılık Sözcüsü cinayet soruşturmasını yürüten savcı soruşturmada 21 kişinin isminin geçtiğini kaydederek, ancak 11 kişinin cinayetle suçlandığını kaydetti. Öte yandan Sözcü, Suudi Arabistan'da Ceza Mahkemesinin şüphelilerin kimliklerinin açıklanmasını yasakladığını belirtti.
ROBOT RESİM SAÇMALIĞI
Türkiye'den ses kayıtlarının talep edildiğini aktaran Suudi Sözcü, ancak Türk tarafından olumlu yanıt gelmediğini savundu.
Konsoloslukta bulunan güvenlik kamerasının şüphelilerden biri tarafından bozulduğunu bildiren Sözcü, yerli işbirlikçinin robot resminin çizildiğini ve bu kişiye ilişkin bilgilerin Türk tarafına teslim edileceğini dile getirdi. Suudi Sözcü, Kaşıkçı'nın bir iğneyle etkisiz hale getirildikten sonra parçalanarak yok edildiğini vurguladı. Sözcü, Veliaht Prens Danışmanı Kahtani'nin de Arabistan'dan çıkışının yasaklandığını ve hakkında soruşturma açıldığını kaydetti. Suudi Sözcü açıklamasında ayrıca, "Kaşıkçı'yı eve dönmeye ikna etmek için atanan ekip lideri onu öldürme kararı aldı" ifadelerini kullandı.
PRENSİN HABERİ YOKTU İDDİASI
Suudi Arabistan Başsavcılığı, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın bilgisinin olmadığını söyledi. Başsavcılık Sözcüsü, Kaşıkçı'yla ilgili bütün bilgilerin Türkiye'den istendiğini söyleyerek, "Türkiye'den Kaşıkçı'nın telefon görüşmelerini, mesajlarını, ses kayıtlarını ve yaşadığı yerin bilgisini istedik" dedi.
KURTULMUŞ: HACCIN EMNİYETİ TARTIŞILIR
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı cinayetini aydınlatması gerektiğini belirterek, "Milyonlarca Müslüman eğer, 'Uluslararası bir konsoloslukta bir insanın başına bu gelebiliyorsa acaba Suudi Arabistan'a gidersem başıma ne gelir?' diye düşünmeye başlarsa ki bunu düşünmek bile istemiyoruz. Haccın emniyeti de tartışılır hale gelir" dedi.
'AÇIKLAMALAR HİÇ TATMİN EDİCİ DEĞİL'
Suudi savcının açıklamalarını değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi gazeteci cinayetin önceden planlandığını belirterek, "Bu anlık bir şey değil, cesedin parçalanması için gerekli şartlar ve cihazlar buraya getirilmiş.
Yani bu şahsın öldürüleceği ve nasıl parçalanacağı önceden planlanmış" dedi. Çavuşoğlu, cinayetin talimatını verenlerin de ortaya çıkması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Türkiye'ye gelen 15 kişinin bizim kanunlarımıza göre yargılanması gerektiğini de söyleyen Çavuşoğlu, "Hunharca öldürülen ve cesedi parçalara ayrılan Kaşıkçı'nın cesedi nerede?
Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bu cinayetin tüm boyutlarıyla açığa çıkması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.
Bu konuda uluslararası camiayla da açık ve şeffaf bir şekilde işbirliği yapacağız" diye konuştu.