23 Nisan’da okullar tatil mi? En güzel ve anlamlı 23 Nisan şiirleri
Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 99'uncu yılı kutlanacak. Tarihte büyük yeri bulunan 23 Nisan’da okulların tatil olup olmayacağı merak edilmeye başlandı. Hem çalışanlar hem de öğrencileri 23 Nisan için tatil planları yapmaya başladı. Peki bu yıl hangi güne denk geliyor, okullar tatil edilecek mi?
- Gündem
- Giriş Tarihi: 08 Nisan 2019 17:31
23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. 23 Nisan her yıl resmi tatil olarak kutlanıyor. Hem okullar hem de iş yerleri bir gün boyunca izinli oluyor. 2019 yılında 23 Nisan Salı gününe denk geliyor, Pazartesi izin kullanılarak hafta sonuyla birleştirip 4 gün tatil yapma olanağı da bulunuyor. İşte en güzel 23 Nisan şiirleri ve 23 Nisan'ın tarihçesi…
EN GÜZEL VE ANLAMLI 23 NİSAN ŞİİRLERİ
23 Nisan Günü
Bayram yapar çocuklar,
23 Nisan günü
Büyük bir sevinç kaplar,
Bütün yurdun üstünü
Bin dokuz yüz yirmide
Duyuldu halkın sesi
Açıldı bu tarihte
Büyük Millet Meclisi
Bugün edildi ilân
Yeni bir Türk devleti
Bundan, 23 Nisan
Sevindirir milleti
İ. Hakkı SUNAT
ÇOCUK BAYRAMI
Gelin çocuklar gelin!
Bayramımız var bugün.
23 Nisan için,
Kuralım şenlik, düğün…
El ele tutuşarak,
Şarkılar söyleyelim,
Ellerimizde bayrak,
Sokak sokak gezelim.
Çocuklarıyız, yarının
Büyük insanlarıyız,
Üstünde bu vatanın
Hür, mesut ve kaygısız
Daima yaşayacağız.
Ali PÜSKÜLLÜOĞLU
EGEMENLİĞİN TADI
Bundan yıllarca önce,
Talihimiz ters dönünce,
Soldurdular yurdumuzda
Açan bütün çiçekleri,
Önümüzde, ardımızda,
Uçan ölüm böcekleri.
Kan rengindeydi ilkbahar
Bal yapamadı arılar.
Kuş seslerinin yerine
Top sesiyle yankılandı
Yaslı bağlar, sisli dağlar.
İşte böyle bir sırada,
Atatürk'üm Ankara'da
Kurdu yeni bir hükümet.
Egemenliğin tadını,
Tattı o günden bu yana,
Tarihlerin Ay-yıldızı.
Al bayrağında parlayan
Düşmanın bile övdüğü,
Türk adlı büyük millet.
M.NECATİ ÖNGAY
23 NİSAN TARİHÇESİ
23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara'ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Milletvekili seçimleri Atatürk'ün Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk'ün 21 Nisan'daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. O günkü ilk toplantıya daha önce belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115'i katılabilmiştir.
TBMM'nin açılışından 2000'li yıllara kadar Türkiye Cumhuriyeti'ne ait bu ulusal bayram konusunda eksik bilgilenme ve yanlış tarihlendirmeye çokça rastlanmıştır. Hatta bazı tarihçilerce böyle bir günün tarihinin genişçe araştırılmamış olması büyük bir eksiklikti. Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın 1997'de yayımlanan bir makalesiyle bu eksikliği gidermeye çalışmıştır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.